1956. október 23.

2023.10.23. 16:38

A szabadságharcra emlékeztek Mosonmagyaróváron

Ma szabadon, nyíltan emlékezhetünk! Gondoljunk hát tisztelettel a forradalom hőseire és a szabadságharc áldozatai előtt hajtsunk fejet! – emelte ki Martinschich Balázs, a Hansági Múzeum történésze a nemzeti ünnepen nyílt kiállításon.

Mészely Réka

Martinschich Balázs nyitotta meg a Flesch Központban a Sortűz ’56 című kiállítást. Fotó: Mészely Réka

A nemzeti ünnepen Mosonmagyaróváron a Flesch Központban Sortűz ’56 címmel kiállítás nyílt a Hansági Múzeum és a Flesch Nonprofit Kft. rendezésében. Martinschich Balázs történész, a kiállítás rendezője kiemelte: "67 évvel ezelőtt 1956. október 23-án vette kezdetét a magyar nemzet heroikus küzdelme a hatalmas Szovjetunióval és a szovjet mintájú politikai berendezkedést szorgalmazó hazai politikai elittel szemben. A mindössze 19 napig tartó eseménysorozat egy elnyomott, sorsának jobbra fordulását akaró nép fájdalmát tükrözi az elnyomás és megtörés évtizede után."

A történész rámutatott: a jelen kiállítás olyan pillanatokat igyekszik felsorakoztatni, amelyek egy-egy szegmensei az 1956-os eseményeknek. Karcagi Endre „Ikarus 1956” című akril képe a magyarnép reményét fejezi ki, továbbá a forradalom szinte hihetetlen szárnyalását és a szembesülés pillanatát az elbukással. Varga László grafikái a szabadságot, a gyorsan elért eredményeket, de még nema győztes forradalmat jelképezik. Tóvári Tóth István „Memento Mosonmagyaróvár 56” című olaj képe és a Hansági Múzeum gyűjteményének fotói, a fájdalmas valóságot a fegyvertelenemberekre leadott sortűz végeredményét a gyászt és a halált hozzák szemünk elé. A tárlókban látható tárgyak és dokumentumok pillanatképek a mosonmagyaróvári sortűz történetéből és a kutatás nehézségeiből. A kiállított tárgyak a Hansági Múzeum gyűjteményéből kerültek ki, Németh Alajos és Simon Zsuzsa adományainak köszönhetően. Közöttük olyan relikviákkal, amelyeket családok félve, hosszú évtizedekig rejtegetve padláson őriztek és vártak egy szabadabb világra, amikor az 1956-os eseményekről ismét nyíltan lehet beszélni.

A hivatalos városi megemlékezésen Németh Alajos helytörténész, a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület tagja a forradalom pillanatait elevenítette fel, a személyesen átélt eseményekkel. Vázolta a szabadságharchoz vezető okokat is. Kiemelte: "Mai szabadságunk '56-ból gyökerezik!"

1956, Te csillag címmel az Ars Longa Stúdió és a Flex Art Dance tisztelgett műsorral Major Tamás rendezésében, O. Cser Zita koreográfiájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában