Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó

2023.09.16. 14:12

Kenyérfesztivál Győrben: belekóstoltunk az életbe -Cikkünkben a díjazottak névsora - fotók

Kemencében sült a langalló, különleges eljárással készült kiflik sorakoztak a standokon, kézművesek kínálták portékájukat a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozata által 21. alkalommal szervezett Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozón Győrben a Széchenyi téren. Színpadi műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várták a látogatókat.

Barki Andrea

Az esemény megnyitóján először dr. Lakatos István, a kézműipari tagozat elnöke köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, az eltelt 21 év alatt sok minden változott, de egy fontos tényező állandó: a pékségek állnak a középpontban, a kenyér a fő motívum, illetve a kézműves termékek. 

A kenyér a bőség szimbóluma, a kézművesség a munka jelképe. Ha minden jól működik, akkor a munka és a bőség kéz a kézben együtt jár. A harmadik jellemző motívum a minőség, amit a pékségek versengése valósít meg, amit az idők során kiegészítettünk az iskolák, a tanulók versenyével is. Az idén a kétszáz éves Himnuszhoz kellett kézműves munkát készíteniük

– jelezte az elnök.

A város vezetése nevében Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő köszöntötte a fesztivál látogatóit. – Kóstolják meg mind a negyven kenyeres kiállító különlegességeit – javasolta a képviselő.

– Ne feledjék: kenyérsütéskor mindig azokra gondolunk, akik számára sütjük a kenyeret, mert a kenyér nem csak liszt, víz, kovász, hanem lelki minőség, összekötő erő. Erre az összekötő kapocsra Győrben is nagyon nagy szükségünk van – szögezte le.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte, hogy az első kenyérfesztivál a győri Veres Péter mezőgazdasági szakközépiskola udvarán volt.

– Köszönetet kell mondanunk az itt kiállítóknak, de ha távolabb tekintünk, akkor a magyar gazdáknak is, akik ebben az esztendőben is megtermelték azt a gabonát, amiből a kenyerünk és különböző péksütemények készülhetnek. Szeretném felhívni a figyelmüket a magyar alapanyagból magyar termék szlogenre. Szerencsére az évek előrehaladtával egyre tudatosabban vásárolunk, köszönet a magyar termelőknek, kereskedőknek, akik többségében magyar alapanyagokból állítják elő ezeket a termékeket – mondta a képviselő.

Péntek-Pintér Imre, a kamara elnöke megköszönte az esemény szervezők munkáját.

– Ha belegondolunk, néhány egyszerű alapanyagból, lisztből, sóból, vízből olyan sokfajta terméket hoznak létre a pékségek, hogy szinte mindenki megtalálja az igényének megfelelőt – szögezte le az elnök, aki arra biztatta a jelenlevőket, hogy kóstolják végig a kínálatot.

A rendezvényt dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. Mint mondta, ez az alkalom arról szól, hogyan irányítsuk rá az emberek figyelmét arra a legalapvetőbb élelmiszerre, amit életnek is nevezünk, a kenyérre.

Annyi kihívás érte a magyar mezőgazdaságot az elmúlt időben, hogy se szeri se száma. A pandémia, az energiaválság egy dologra irányítja rá a figyelmünket: az élelmiszernek központi szerepe van az életünkben

– szögezte le a miniszter.

– Korábban hajlandóak voltunk elmenni emellett a gondolat mellett. Nem volt fontos, hanem természetesnek tartottuk, hogy van magától. Ez a fesztivál is segít ráirányítani a figyelmünket arra, hogy a mögött, hogy minden nap friss kenyér legyen az asztalunkon, nagyon sokan, nagyon sokat dolgoznak – emlékeztetett a miniszter.

A negyven kenyeres standon nagyon sokféle termékkel találkozhattak a látogatók. Végigkóstolni csaknem lehetetlen vállalkozás, de biztos, több helyen el lehetett csábulni.

– Bár innen nem messze a Kisfaludy utcában van kézműves pékségünk, itt vagyunk a fesztiválon, hogy azok is megismerjenek bennünket, akik nem járnak a belvárosban. Egy új termékünkkel indulunk a fesztivál kiflije versenyen, ami kovásszal készül mindenféle adalékanyag nélkül, nagyon hosszú eljárással. Másfél, két nap alatt készül el a kifli, de ugyanúgy a kenyereink is. Az innovatív kategóriában indulunk egy nagyon finom málnás koszorúval, de a croissant alaptermékünk, francia alapanyagokból, szintén hosszú eljárással készül – tudtuk meg Kis Attilától, a Boulangerie Nice kézműves pékség tulajdonosától, aki vásáron a termékek árusítását jótékonysággal is összekötötte. A versenyre nevezett kiflikért kapott vételárat a Hétköznapok angyalai alapítványnak adta át.

– Mi a mindennapokban is segítünk azoknak, akiknek nem telik kenyérre. A megmaradt árunkat, azt a rászoruló, mélyszegénységben élő családoknak adjuk oda a nagycsaládos egyesület és a Hétköznapok angyalai alapítvány segítségével – jegyezte meg a tulajdonos.

A sokorópátkai Pedró Pékség több újdonsággal készült a fesztiválra.

– A déli harangszó kenyerünk már a nyár elején elindult útjára. Ez egy kölese, vadkovászos kenyér, amihez élesztőt nem teszünk. Nagyon szeretik a vásárlóink, ezért is hoztuk ki fő kenyérként. Nagyon nedves a belseje, roppanós a külseje. A sztár termékünk most az epres kifli, amivel az országos versenyen ezüst érmet szereztünk. Nagyon lágy gyümölcslekvárt főzünk bele, roppanós a teteje, és egy nagyon könnyű leveles tésztába csomagoljuk – árulta el Vajda Péter a pékség tulajdonosa, aki azt az egy méter magas kenyérszobrot is megmutatta, amit a déli harangszóról készítettek.

A kenyérfesztivál díjazottjai

Fesztivál Hagyományos Kenyere
Pedró Pékség - vert kenyér

Fesztivál Innovatív Kenyere
Búzakék Pékség - búzakék vekni

Fesztivál Hagyomány Sós Péksüteménye
Boulangerie Nice - sajtos croissant

Fesztivál Hagyományos Édes Péksüteménye
Pedró Pékség - epres kifli

Fesztivál Innovatív Péksüteménye
Ceres Zrt. - szilvás Ceres csigusz

Magyar Pékszövetség különdíjai
Pedró Pékség - zöld kifli
Lipóti Pékség - kovászos burgonyás vekni

Fesztivál Kiflije
Lipóti Pékség

Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat különdíja
Bakonyi Sütöde - kakaós csiga

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő különdíja
Hetevény Sütöde és Malom - köveshalmi parasztkenyér

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában