Azoknak is, akik már elvégeztek 12 támogatott félévet

2023.08.01. 17:36

Számos pedagógus szakra hirdetett pótfelvételit államilag finanszírozott helyekre a Széchenyi István Egyetem

Egy korábbi törvénymódosításnak köszönhetően továbbra is állami ösztöndíjjal szerezhetnek mérnöktanári, zenetanári vagy zeneművésztanári diplomát a győri Széchenyi István Egyetemen azok, akik korábbi tanulmányaik során már igénybe vették a 12 államilag támogatott félévet. Ezekre a képzésekre pótfelvételit hirdetett az intézmény, csakúgy, mint tanító, gyógypedagógia és szakoktató szakokra, szintén államilag finanszírozott helyekre.

Széchenyi Egyetem

A Széchenyi István Egyetem sok lehetőséggel várja azokat is, akik a pedagógus hivatást választanák.

Forrás: SZE

Fotó: Májer Csaba József

„A műszaki fejlesztések, a technológiai újítások, az ehhez szükséges kreatív és problémamegoldó gondolkodás fejlesztésének kulcsszereplői a mérnöktanárok. A Széchenyi István Egyetemen a műszaki tanárképzés több évtizede teszi lehetővé az érdeklődő szakoktatók, főiskolai végzettségű mérnöktanári vagy mérnöki szakképzettséggel rendelkezők mesterszintű felkészülését a mérnöktanári hivatásra kettő-négy félév alatt” – mondta el Kövecsesné dr. Gősi Viktória, a Széchenyi István Egyetem Módszertani, Digitális és Tanárképzési Főigazgatóságának főigazgatója. Hozzátette, ez a lehetőség sokak számára nyithatja meg az utat, hogy a pedagógusi hivatás olyan különleges területét válasszák, mint a műszaki mérnöktanári, az agrár-mérnöktanári, a zenetanári, ahol magas szintű szakmai ismereteket kell átadni a diákoknak. 

A törvénymódosítás lényege, hogy egyes rövid ciklusú tanárképzéseken tanuló hallgatók támogatási lehetősége a támogatási idő kiszélesítésével bővült. „A kedvezményre való jogosultság független attól, hogy a jelentkezőnek a korábbi felsőfokú tanulmányai alapján rendelkezésre áll-e még támogatási idő. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó tanárképzéseken állami ösztöndíjas finanszírozási formában folytathatják tanulmányaikat azok is, akik korábban már igénybe vették vagy akár meg is haladták a számukra biztosított állami ösztöndíjas támogatási időt” – magyarázta a főigazgató. 

Kiemelte, a változás a Széchenyi István Egyetem esetében egyrészt a főiskolai mérnöktanári és mesterszakos (MSc) szakképzettségre építő 2 féléves mérnöktanári, illetve az alapszakos (BSc) szakoktatói és mérnöki szakképzettségre építő 4 féléves mérnöktanári képzésre jelentkezőket érinti kedvezően. Bizonyos feltételek teljesülése esetén a 4 féléves képzési idő lerövidülhet. Ezek a szakok a műszaki tanárképzés területén gépészet-mechatronika, informatikus és közlekedés szakirányon, valamint agrár-mérnöktanár szakon indulnak az intézményben. 

E képzések célja a műszaki képzettségre építve mind az iskolarendszerű, mind az iskolarendszeren kívüli szakképzésben az elméletigényes szakmai tantárgyak tanítására, valamint a pedagógiai kutatási és fejlesztési feladatokra való felkészítés, továbbá a tudományos minősítés (PhD) megszerzésének megalapozása. „A nagy hagyományokkal rendelkező képzés olyan kompetenciák fejlesztésére helyezi a hangsúlyt a leendő tanároknál, melyek nem csak a szakképzési centrumok intézményeiben, de vállalatoknál, vállalkozásoknál is alkalmassá teszik a végzett mérnöktanárokat az oktatói feladatok ellátására” –  hangsúlyozta Kövecsesné dr. Gősi Viktória. Hozzáfűzte, a jogszabályban megfogalmazott kedvezmény a zenetanári képzést választókra is vonatkozik. 

További pedagógusi képzések érhetők el a pótfelvételi eljárás során 

Az említett kedvezményes lehetőségeken kívül a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara a pedagógusképzés terén több szakra hirdetett pótfelvételt államilag támogatott képzésre. A tanító szakon a következő műveltségi területeket kínálja a kar: magyar nyelv és irodalom, idegen nyelv (angol, német), matematika, történelem és állampolgári ismeretek (hon- és népismeret), etika, természettudomány, ének-zene, vizuális kultúra, dráma és színház, digitális kultúra, technika és tervezés, illetve testnevelés és egészségfejlesztés. A gyógypedagógia két szakiránya ugyancsak elérhető a pótfelvételi eljárásban. A tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány az enyhén értelmi fogyatékos és a nehezen tanuló gyermekek diagnosztizálásra, nevelési, oktatási, fejlesztési, terápiás és prevenciós feladatainak ellátására készíti fel a hallgatókat, míg a logopédia szakirányon a beszéd-, hang- és nyelvi zavarok felismerésére, korai gondozására valamint a 3–18 évesek nevelési, oktatási, fejlesztési, terápiás feladataira fókuszálnak. Szakoktató szakon a kar az alábbi választható specializációkat kínálja: műszaki szakoktató, agrárszakoktató, üzleti szakoktató – adott tájékoztatást dr. Pongrácz Attila, a kar dékánja. 

Az érintett képzésekről részletes információk a felveteli.sze.hu honlapon találhatók. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában