Radnóti harmóniája

2023.07.16. 10:26

Megszépült a győri Radnóti-szobor

Mohay Gábor

A Harmónia Klub tagjai összefogtak, hogy megszépüljön a Radnóti-szobor környezete.

A mintegy harminc tagot számláló győri Harmónia Nyugdíjas Klub a korosztály más közösségeihez hasonlóan szervezi rendszeres találkozóit: előadásokat hallgatnak meg, megtartják az ünnepeket, kulturális programokon vesznek részt, kirándulnak, legutóbb Kisbért keresték fel. Közben azonban figyelnek a környezetükre is, és még a pandémia előtt vették észre, hogy Radnóti Miklós győri szobra körül valami nincs rendben. Javítás miatt kibontották az egykori Zrínyi utcai kórház Szigethy Attila út felőli részén elhelyezett szobor környékét, ami azután hosszú ideig úgy is maradt, míg többszöri jelzésük végül nem maradt hatástalan, mert az illetékesek betemették a gödröt, már csak az általános környezet kiáltott rendbe tétel után.

A klubot képviselő Losonci Elemérnétől tudtuk meg, hogy a közelben lakó klubtagok fogtak végül össze, és látogatták meg három éve több ízben a helyszínt: a növényzettől tisztították meg az alkotást, és sikerült elszállítani a felelőtlenül oda hordott szemetet is. A költészet napja alkalmából nemzeti színű szalaggal díszített, formás kis borostyán koszorú került a legendás költő utolsó erőltetett menetének állomáshelyét jelképező mellszoborra. Radnóti Miklós megérdemli ezt a fajta megemlékezést, amelyet most már minden évben megismételnek a harmóniások. A költő, nyakában a koszorúval békésen szemléli a forgalmas utcában előtte elsuhanó autókat, a gyalogosok pedig elégedetten veszik tudomásul a Radnóti-szobor békés harmóniáját. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában