Szomjazik a természet

2023.05.03. 09:42

Szerdán elkezdték a Szigetköz elárasztását

Kedden reggel 6 órától megkezdődött a Szigetközi Hullámtéri Vízpótló Rendszer részleges elárasztása - jelentette be az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Gyurina Zsolt

A Szigetköz elárasztását idén május közepéig végzik a szakemberek. Fotó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

  • Ez előreláthatólag május 16-ig tart. Ebben az időszakban a szlovák fél az Öreg-Dunába másodpercenként 800 köbméteres vízhozamot biztosít.
  • Az elárasztásnak elsősorban fontos természetvédelmi okai vannak. A Duna elterelését megelőző időszakban is jellemzőek voltak a tavaszi árvizek, amelyek évről évre természetes elárasztást eredményeztek.

A vízi élőlények számára, például a halak ívási időszakában ez kifejezetten kívánatos, valamint erdőgazdálkodási szempontból is kedvező hatású. Az elmúlt évek vízhiányos időszakai rávilágítottak arra, hogy az elárasztásnak hosszabb távú hatásai is vannak. Az ideiglenesen megemelt vízszint a térség talajvízviszonyainak javulását is eredményezi, mely a mezőgazdasági területeken is érezteti hatását.

A rendszer üzemelési szabályzata szerint az elárasztás április 1. és május 31. közötti időszakban végezhető el évente egy alkalommal, amennyiben a Duna rajkai szelvényében a vízhőmérséklet eléri a +10 Celsius fokot, és a Duna vízhozama a Pozsony-Dévényi szelvényben az előre jelezhető időszakban meghaladja a 2500 m³/s-ot. Ezek a feltételek most teljesültek.

A Szigetközi Üzemelési Bizottság tavaszi ülésén a tagok részletesen elemezték az elárasztás feltételrendszerét, és az érintettek számára kompromisszumos megoldások lehetőségeit. A tapasztalatok alapján a vízben bővebb periódusok jelentősége a térségben is felértékelődik, így szükséges ezen vízpótló, egyben vízvisszatartásra is lehetőséget adó elárasztás kihasználása. A Bizottság kezdeményezte az elárasztás kritériumaként nevesített +10 Celsius fokos hőmérséklet +8°C-ra való csökkentését, ezzel a jövőben lehetővé válhat az elárasztás korábbi megkezdése.

Az elárasztás megkezdéséről az Országos Vízügyi Főigazgatóságon keresztül értesítették az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, mely meglévő szerződés keretében vállalkozók bevonásával biztosítja a megfelelő időben történő szúnyoggyérítést. Felhívják fel a vízi túrázók figyelmét, hogy a hullámtéri vízpótló rendszer elárasztása a vízszintet és az áramlás sebességét is megnöveli, több uszadék keletkezik, mely veszélyessé teszi a vízi közlekedést. A fentiek miatt nem javasolják a vízfelület sport célú használatát az árasztás ideje alatt.

Az elárasztás ideje alatt a régiós vízügy I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel a 01.03. védelmi szakaszon részben és a 01.04. védelmi szakaszon teljes egészében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában