2023.04.13. 15:52
A komáromi Jánoska Cukrászda Mandulás kajszija döntős a Magyarország Tortája versenyen
Hetedik alkalommal indult a Magyarország Tortája versenyben a komáromi Jánoska Cukrászda. Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter Mandulás kajszija a döntőbe jutott, így megvan az esély arra, hogy 2018 újra Komárom adja az ország tortáját.
A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében április 12-én a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászdában megtörtént a Magyarország Tortája első zsűrizése. Összesen 35 tortával neveztek az ország minden pontjáról, ezeket az ítészek anonim módon pontozták.
A 17. alkalommal meghirdetett versenyre a magyar cukrászat hagyományaira és alapanyagaira épülő tortákat várt az Ipartestület, emellett újdonság volt, hogy a nemzeti értékekből és hungarikumokból minimum egyet fel kellett használni. Ez lehetett az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a tokaji aszú, a magyar akácméz és a gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring vagy kakukkfű).
A Mandulás kajszi bekerült a döntőbe, így megvan az esélye annak, hogy 2018 után újra Komárom adja az országtortát.
Sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában, akárcsak Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, akik magyar akácmézet és a rozmaringot választották ki a felsorolt listából.
Ádám elárulta, a barátnője ösztönzésére döntött úgy, hogy a Jánoska Cukrászda idén is megméretteti magát. Tavaly részt vett egy fagylaltversenyen, melyre egy mandulás-barackos fagyit készített, ezt az ízvilágot variálták át a Magyarország Tortája kiírásának megfelelőek. Ennek eredménye lett a Mandulás kajszi.
„Az alapját egy karamellizált fehércsokis ropogós alkotja. A tészta mandulaolajjal és általunk pirított házi mandulaliszttel, mandulapasztával készült, amelyek a magyar konyha hagyományos ízeit hordozzák magukban. A kajszibarackot pedig magyar akácmézzel és friss rozmaringgal főztük össze, hogy az ízkombinációk igazán különlegesek legyenek. A kajszibarack zselé, amit a tortában több rétegben helyezünk el, pedig igazi gyümölcsös ízbombát rejt, amely azonnal felkelti az érzékeket. A torta krémje pedig a mandula és a karamellizált fehércsoki tökéletes házasságából született. Ez a selymes, karamellás ízű mandulavajkrém igazi különlegesség, amely az egész tortát megkoronázza, a mandula és barack ízeit tökéletesen kiegészíti. Ez egy olyan torta, amelyben a hagyomány és az újszerűség tökéletes harmóniája találkozik” – mondta el Ádám a részleteket.