A legjobb hat között

2023.04.13. 15:52

A komáromi Jánoska Cukrászda Mandulás kajszija döntős a Magyarország Tortája versenyen

Hetedik alkalommal indult a Magyarország Tortája versenyben a komáromi Jánoska Cukrászda. Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter Mandulás kajszija a döntőbe jutott, így megvan az esély arra, hogy 2018 újra Komárom adja az ország tortáját.

Szinak Evelyn

A Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében április 12-én a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászdában megtörtént a Magyarország Tortája első zsűrizése. Összesen 35 tortával neveztek az ország minden pontjáról, ezeket az ítészek anonim módon pontozták.

A 17. alkalommal meghirdetett versenyre a magyar cukrászat hagyományaira és alapanyagaira épülő tortákat várt az Ipartestület, emellett újdonság volt, hogy a nemzeti értékekből és hungarikumokból minimum egyet fel kellett használni. Ez lehetett az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a tokaji aszú, a magyar akácméz és a gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring vagy kakukkfű).

 

A Mandulás kajszi bekerült a döntőbe, így megvan az esélye annak, hogy 2018 után újra Komárom adja az országtortát. 

 

Sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában, akárcsak Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, akik magyar akácmézet és a rozmaringot választották ki a felsorolt listából. 

Ádám elárulta, a barátnője ösztönzésére döntött úgy, hogy a Jánoska Cukrászda idén is megméretteti magát. Tavaly részt vett egy fagylaltversenyen, melyre egy mandulás-barackos fagyit készített, ezt az ízvilágot variálták át a Magyarország Tortája kiírásának megfelelőek. Ennek eredménye lett a Mandulás kajszi. 

Szirmai Péter és Sztaracsek Ádám újra egy mesteri ízbombát alkotott. FOTÓ: Sztaracsek Ádám

„Az alapját egy karamellizált fehércsokis ropogós alkotja. A tészta mandulaolajjal és általunk pirított házi mandulaliszttel, mandulapasztával készült, amelyek a magyar konyha hagyományos ízeit hordozzák magukban. A kajszibarackot pedig magyar akácmézzel és friss rozmaringgal főztük össze, hogy az ízkombinációk igazán különlegesek legyenek. A kajszibarack zselé, amit a tortában több rétegben helyezünk el, pedig igazi gyümölcsös ízbombát rejt, amely azonnal felkelti az érzékeket. A torta krémje pedig a mandula és a karamellizált fehércsoki tökéletes házasságából született. Ez a selymes, karamellás ízű mandulavajkrém igazi különlegesség, amely az egész tortát megkoronázza, a mandula és barack ízeit tökéletesen kiegészíti. Ez egy olyan torta, amelyben a hagyomány és az újszerűség tökéletes harmóniája találkozik” – mondta el Ádám a részleteket. 

A Mandulás kajszi ötletét egy tavaly készített fagyalt adta. A nemzeti értékekből és a hungarikumokból a magyar akácméz és a rozmaring került bele a tortába.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában