Testkamerák

2021.03.01. 07:07

Verbális agresszió naponta éri a kalauzokat, fizikai bántalmazásra is vannak példák Győr-Moson-Sopron megyében

Jellemzően minősíthetetlen hangnemű szidalmazás éri a jegyvizsgálókat szűkebb pátriánkban, ám fizikai bántalmazásra is vannak példák. Komáromba már telepített testkamerát a MÁV-Start, remények szerint Győr-Moson-Sopron megyébe is jut a bántalmazás megelőzésében hatékony eszközből a jövőben.

Szeghalmi Balázs

Forrás: MÁV Sajtó

Konfliktusok

„Az elmúlt öt évben három alkalommal történt komoly atrocitás jegyvizsgáló kollégáinkkal szemben. Tavaly szerencsére egyetlen utas sem fenyegette munkatársaink testi épségét” – kezdte Rázó László, a GYSEV Zrt. szóvivője.

A MÁV Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk: Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében 2019-ben összesen öt, tavaly két esetben bántalmazták tettleg a kalauzokat. Bár ezek a konfliktusok más régióikban gyakoribbak, az évenkénti pár esetszám is mutatja: az ördög nem alszik nálunk sem. Emellett azért sem szabad legyinteni a megyei kalauzok biztonságára, mert az ország legforgalmasabb vasúti vonala (Hegyeshalom–Győr–Budapest) áthalad a térségünkön.

Ne bántsd a kalauzokat!

„A MÁV megengedhetetlennek tartja a munkájukat végző vasutasokkal szembeni erőszakos fellépést, testi épségük veszélyeztetését. Mindent megteszünk munkavállalóink védelme érdekében, kiemelten kezeljük a jegyvizsgálók biztonságát, minden atrocitás után feljelentést teszünk” – közölte a MÁV Kommunikációs Igazgatósága.

A GYSEV szóvivője, Rázó László hangsúlyozta azt is, hogy „a jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek. Amennyiben az utas agresszíven viselkedik, a jegyvizsgáló azonnali rendőri intézkedést kérhet. Ilyenkor a hatóságok közfeladatot ellátó személy elleni erőszak ügyében indíthatnak eljárást.”

Minden balhézó utas vésse jól a fejébe: szigorúbb a büntetési tétel, ha a kalauzt bántalmazzák, mintha kocsmában keverednek pofozkodásba. A vasútállomások hangosbemondóin és a vonatok fedélzetén is tájékoztatják az utasokat arról, hogy a vonatkísérőkkel szembeni erőszakos viselkedés bűncselekmény.

Szigorúbb a büntetési tétel, ha a kalauzt bántalmazzák, mintha kocsmában keverednek pofozkodásba.Ha az utas agresszív, a kalauz rendőri intézkedést kérhet.

Testkamerák

Győr-Moson-Sopron megyében tervezik testkamerákkal védeni a jegyvizsgálókat? – kérdeztük a vasúti társaságoktól. Sem a MÁV, sem a GYSEV egyelőre nem él ezzel az óvintézkedéssel szűkebb pátriánkban – derült ki a válaszokból. Igaz, a MÁV már telepített testkamerát az Észak-Dunántúlra tavaly év végén. Konkrétan a komáromi kalauzok kaptak a megelőzésben hatékony eszközből.

A 2017-ben bevezetett testkamerák eddig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. 2018-ban 123, 2019-ben 70, 2020-ban 62 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben, vagyis a tendencia csökkenő. Tény ugyanak-kor, hogy országosan így is 36 esetben történt tettlegesség tavaly. Az egyik atrocitás nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel végződött, erről keretes írásunkban olvashatnak.

Az elkövetők 71 százaléka menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel akart utazni, vagy ittas volt. A balhézók jellemzően Budapest elővárosi vonalain bukkannak fel. Szinte kizárólag a kalauzok az áldozatok. Felvetésünkre a MÁV megerősítette, hogy az utasok ritkán esnek egymásnak. A MÁV-Start eddig 174 testkamerát helyezett üzembe; a társaság ígérete szerint újabbak vásárlását tervezik. Reméljük, ezekből megyénkbe is jut majd.

A bizonyítékot a bűncselekményre gyakran a testkamera szolgáltatja. Fotók: MÁV sajtó

Tapétavágóval támadt

Egy fiatal jegyvizsgáló nő brutális támadást élt át a Lajosmizséről fővárosba tartó vonaton tavaly nyáron. Tapétavágó késsel a combján, a mellkasán és az arcán megvágta, a homlokát megütötte az önkontrollt vesztett utas. A támadás oka banális volt; a férfi nem akart jegyet venni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában