Közel 300 hektár leégett

2024.09.05. 21:24

Megfékezték a hatalmas erdőtüzet Vasban, Csönge térségében - Győri, kapuvári és soproni tűzoltók is segítették az oltást

A vaol.hu információi szerint hatalmas erdőtűz ütött ki Győr-Moson-Sopron határától nem messze, Csönge térségében.

Forrás: vaol.hu

Fotó: Horváth Balázs

Péntek 6.45 - Nincs már lánggal égés Csönge térségében

Nincs már lánggal égés, koronaégés Csönge térségében, ahol az alacsony aljnövényzet, a vegetáció, illetve a bozótos kapott lángra dél körül. A lángok a közeli fenyőerdőt is elérték, a tűzzel érintett terület nagysága estére elérte a kétszázötven hektárt. A tűzeset megfékezésén négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak nagy erőkkel. Délután újabb egységek érkeztek a munkálatokhoz, mintegy kétszázötven tűzoltó dolgozott a területen, közülük húsz önkéntes egyesület tűzoltói is. Drónos jármű, erőgépek és lajtos kocsik is segítették a nap folyamán a munkálatokat, amelyeket a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányított. Az egységek jelenleg izzást, parázslást tapasztalnak a területen - közölte a katasztrófavédelem.

21.50 - Már Tatabányáról és Komáromból is érkeznek tűzoltók a csöngei tűzhöz

Továbbra is nagy területen pusztít a tűz Csönge közelében,- írta csütörtök este a vaol.hu. Már közel 300 hektár terület égett le. Az oltási munkálatokhoz további egységek csatlakoztak, már Tatabányáról, Komáromból és Veszprémből is érkeztek hivatásos tűzoltók, önkéntesek pedig még Nagykanizsa környékéről is. Az oltásban közel 200-an vesznek részt és számtalan segítő is kiveszi a részét a munkálatokból erőgépekkel, kéziszerszámokkal és lajtoskocsikal is.

A tűzoltók drónokat is bevetettek a gócpontok felderítéséhez.

20.30 - Sötétedés után is tart a küzdelem a tűzzel. A kőszegi tűzoltók osztottak meg fotókat:

20.21 - Ágh Péter országgyűlési képviselő is a tűz helyszínére érkezett

Ágh Péter országgyűlési képviselő csütörtökön este érkezett a Csönge és Kenyeri térségében tomboló erdőtűzhöz, ahol tájékozódott a kialakult helyzetről. Ágh Péter köszönetet mondott a rengeteg tűzoltóknak és önkéntesnek a megfeszített munkáért és hangsúlyozta az összefogás erejét, ami most is megmutatkozott a bajban. Ahogy nagyon sok környékbeli is ételt és italt hozott a munkálatokban résztvevőknek, Ágh Péter is több karton ásványvízzel érkezett, amit átadott a tűzoltóknak.

19.50 - Továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók Csönge térségében

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint továbbra is megfeszített küzdelem zajlik a lángok ellen Csöngénél, ahol Dél óta dolgoznak a tűzoltók. A lángok a közeli fenyőerdőt is elérték, a tűzzel érintett terület nagysága estére elérte a kétszázötven hektárt. A tűzeset megfékezésén jelenleg négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoznak nagy erőkkel. Délután óta újabb egységek érkeztek a munkálatokhoz, jelenleg mintegy kétszázötven tűzoltó dolgozik a területen, közülük húsz önkéntes egyesület tűzoltói is. Drónos jármű, erőgépek és lajtos kocsik is segítik a munkálatokat, amelyeket a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányít. Az egységek a települést és egy közeli sertéstelepet is nagy erőkkel, vízsugarakkal, kéziszerszámokkal, illetve védőszántásokkal védtek a lángoktól. A munkálatok jelenleg a Csönge és Kenyeri települések közötti területre összpontosulnak.

17.30 - A Katasztrófavédelem újabb közleményt adott ki a tűzzel kapcsolatban

Mint a vaol.hu-n is írták, alacsony aljnövényzet, vegetáció, illetve bozótos kapott lángra mintegy száz hektáron csütörtök délben Csönge külterületén. A lángok a közeli fenyőerdőt is elérték, a fenyvesek további közel ötven hektárnyi területen égnek. A tűzeset megfékezésén jelenleg is négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók egységei nagy erőkkel dolgoznak. Sárvárról, Szombathelyről, Körmendről, Kapuvárról, Sopronból, Pápáról, Ajkáról, Veszprémből, Zalaegerszegről, Győrből, Sopronkövesdről, Badacsonytomajról érkeztek hivatásos, Celldömölkről, illetve Répcelakról önkormányzati és Kenyeriből, Csöngéről, Köcskről, Vasvárról, Rábakecölről, Csáfordjánosfáról, Nickről, Hosszúperesztegről, Beledről, Jákfáról és Ostffyasszonyfáról önkéntes tűzoltók a helyszínre, akik 17 gépjármű-fecskendővel, 6 vízszállító járművel és két erdőszerrel, és mintegy 120 fővel több oldalról jelenleg is oltják a lángokat.

A felderítést drónos jármű, az oltást pedig erőgépek, illetve lajtos kocsik is segítik. A tűzoltást a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja. A környező települések lakosságának biztonsága érdekében katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínre érkezett, folyamatosan monitorozza a levegőbe jutó káros anyagok koncentrációját. A tűzoltók jelenleg a települést és egy közeli sertéstelepet is nagy erőkkel, vízsugarakkal, kéziszerszámokkal, illetve védőszántásokkal védik a lángok betörésétől. Az oltást a felélénkülő szél is nehezíti, elhúzódó oltási munkálatokra kell számítani.

17.00 - Hatalmas az összefogás a tűz környéken lévő településeken

Rengeteg önkéntes dolgozik a hivatásos tűzoltók mellett a Csönge közelében lángoló erdőtűznél. Az önkormányzatok is összefogtak, de egyénileg is sokan segítettek ásványvízzel, étellel, munkagépekkel és kéziszerszámokkal is. 

Az oltási munkálatok várhatóan még több napig eltartanak, de jelenleg lakóház és emberek már nincsenek veszélyben. 

16.15 - Tovább tombol a tűz: további városok tűzoltói csatlakoztak az oltáshoz

Továbbra is hatalmas területen, közel 200 hektáron pusztítanak a lángok Csönge határában. A lakóházak közelében sikerült megfékezni a lángokat, így azok már nincsenek veszélyben, de újabb és újabb helyeken gyullad ki az erdő és a száraz bozótos - írta a vaol.hu.

Az oltáshoz Győr és Badacsonytomaj tűzoltói is csatlakoztak, rajtuk kívül a sárvári, a kapuvári, a pápai, a szombathelyi, a soproni, a körmendi, az ajkai, a zalaegerszegi, a veszprémi hivatásos, a celldömölki önkormányzati tűzoltók, illetve a kenyeri, a nicki, a hosszúperesztegi, a celldömölki önkéntes tűzoltók vannak a helyszínen. Rengeteg önkéntes is csatlakozott a munkálatokhoz, lajtos kocsik, földmunkagépek is dolgoznak, több helyi segít fák kivágásában is.

15.20 - Nem csitulnak a lángok Csönge határában

Gyakorlatilag a fenyveseken és bozótosokon végigrohan a tűz az erős szélben, két nagy fenyvesben is a korona lángol, a tűzoltók már a lakóházak, a telephelyek és a sertéstelep megmentésére koncentrálnak. A száraz, időjárásban pillanatok alatt kapnak lángra a növények és égnek porrá. A tűzoltók drónt is bevetnek a munkálatokban, a környékbeli önkormányzatok is minden bevethető eszközt és embert a helyszínre küldtek. Óriási terület lett a lángok martaléka.

Fotó: Horváth Balázs / Forrás: vaol.hu

15.07 - Lakóházakat is veszélyeztet a tűz Csöngénél

A tűz az erős szélben nagyon gyorsan terjed, már a lakóházak közelébe is elért Csönge határában. A négy vármegye tűzoltóin kívül rengeteg önkéntes is részt vesz az oltási munkában. Lajtos kocsik hordják a vizet és tárcsás munkagépek is segítenek. Csönge határában a lakóházak közelében is lángolt az erdő. A tűzoltók mellett a helyiek is segítettek több fát kivágni és lajtos kocsikkal vizet hordani. Egy sertéstelepet is védenek a lángoktól, itt úgy tudjuk több ezer sertés van.

15.00 - A tűzben több vad is elpusztult

Egyelőre nem sikerült megfékezni az óriási területén tomboló tüzet Csönge közelében, a tűzoltók jelenleg egy sertéstelepet próbálnak megvédeni a lángoktól, illetve a lakóházak felé terjedést akadályozzák meg. Már 4 vármegye tűzoltói küzdenek a lángokkal, illetve erőgépeket, traktorokat és lajtoskocsikat is bevetnek, több területet körbeszántással védenek. Az erős szél nehezíti munkálatokat, a karokat még felbecsülni sem lehet.

Fotó: Horváth Balázs / Forrás: vaol.hu

14.30 - A Katasztrófavédelem közleménye

A tűzoltók továbbra is nagy erőkkel oltják a lángokat Vönöck és Kenyeri között, Csönge térségében, ahol mintegy száz hektáron égett le száraz füves terület, ötven-hatvan hektáron pedig a hat méter magas fenyves is lángra kapott. A sárvári, a kapuvári, a pápai, a szombathelyi, a soproni, a körmendi, az ajkai, a zalaegerszegi, a veszprémi hivatásos, a celldömölki önkormányzati, a kenyeri, a nicki, a hosszúperesztegi, a celldömölki önkéntes tűzoltók és vízszállítók dolgoznak a lángok elfojtásán. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is az esetnél tartózkodik, ahol csoportirányítással végzik a munkálatokat. A helyszínre várnak erőgépeket, valamint a környező településekről lajtos kocsik is elindultak.

14.00 - Óriási a tűz, feltámadt a szél is

A feltámadó szél miatt hatalmas kihívással néznek szembe a tűzoltók Csönge közelében, ahol a déli órákban gyulladt ki az erdő. A hatalmas füstöt Csönge felé viszi a szél. A Katasztrófavédelem mobil laborja folyamatos méréseket végez a térségben. Az oltáshoz további egységek csatlakoztak.

12:30 - Nagy területen ég a száraz fű Csönge térségében, amely a fenyvest is veszélyezteti

Nagy területen, mintegy tíz hektáron ég a száraz fű Vönöck és Kenyeri között, Csönge térségében. A lángok a fenyvest is veszélyeztetik. A kenyeri önkéntes és a celldömölki önkormányzati tűzoltókat követően a sárvári hivatásos tűzoltók is kiérkeztek a helyszínre, valamint Kapuvárról, Pápáról, Szombathelyről, Sopronból, Körmendről, Ajkáról is elindultak hivatásos egységek és vízszállítók az esethez - írta a Katasztrófavédelem.

Forrás: vaol.hu, Katasztrófavédelem

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában