Jótanácsok a melegre

2024.07.02. 18:57

Megkezdődött az aratás - Előzzük meg a tüzeket Győr-Moson-Sopronban is!

Június 29-én Péter és Pál napjával megkezdődött az idei aratási szezon.

Kisalföld.hu

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

Fotó: vlalukinv

A katasztrófavédelem minden évben kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére, ezért fontosnak tartják a lakosság, valamint a gazdálkodó szervezetek tájékoztatását az aktualitásokról, a mezőgazdasági munkálatokra vonatkozó tűzvédelmi, iparbiztonsági szabályokról - írta a katasztrófavédelem.

A nyári betakarítási munkák nagyon tűzveszélyesek, ezért minden gazdának fel kell készülnie a gépek üzemképessége és azok tűzvédelmi megfelelősége szempontjából is. 

A forró nyári idő, a felmelegedett gépalkatrészek, és a csepegő üzemanyag és a könnyen gyulladó száraz növényzet együttes jelenléte könnyen tűzhöz vezethet.

  • A munka megkezdése előtt továbbra is fontos ellenőrizni a kipufogórendszert, mert a nem megfelelő illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet. 
  • Az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabaduló kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat. 
  • Továbbra is kiemelten figyelni kell a munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelésére, valamint a kombájnok földelésére, a munkagépek tisztán tartására.

A hatósági szakemberek az ellenőrzéseken túl, a rendszerint előforduló hibák kiküszöbölése érdekében tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában