Tisztességtelen feltételek

2024.07.04. 12:29

Bíróságon döntöttek - Ingatlaniroda akart plusz pénzt lehúzni az eladóktól

Az ügyészség közérdekű pert indított egy esztergomi ingatlanközvetítő céggel szemben a fogyasztók érdekében. Az ügy sikerrel zárult, ugyanis a Győri Ítélőtábla elítélte a vádlottakat.

Kisalföld.hu

A Győri Ítélőtábla jogerős döntésével a vállalkozás és a fogyasztó közötti szerződések több, általános feltételét is tisztességtelennek minősítette. 

Az ítélet szerint tisztességtelen az a kikötés, ha a vállalkozás helyébe egy másik cég lép szerződésbe a fogyasztóval anélkül, hogy az ismerné. Szintén szabálytalan, hogy az ingatlanközvetítő akkor is megbízási díjra tart igényt, ha az eladó ingatlan tulajdonosa visszautasítja a vevő ajánlatát. 

Az ingatlanközvetítői szerződésben a birtokbaadási határideje és a vételár megfizetésének feltételei nem határozhatók meg előre. Szintén tisztességtelen, ha a közvetítésért járó megbízási díj késedelmi kötbérének mértéke eltúlzott. 

A bíróság a tisztességtelen feltételek érvénytelenségét megállapította, és kötelezte a vállalkozást, hogy erről közleményt tegyen közzé valamennyi ügyfélszolgálati irodájában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában