Érik a gabona

2024.07.01. 07:00

Szokatlanul korán kezdődött az aratás, gondokat okozhat a sok csapadék Győr-Moson-Sopronban

Korán kezdődött az idei aratás, de a héten megtorpantak a munkagépek. Az intenzív esőzés sok gondot okoz a gazdáknak és minőségi problémákat a gabonákban. Az árpa betakarítása a felénél tart, és vannak térségek, ahol már az őszi búzát is vágják a kombájnok.

Cs. Kovács Attila

Péter-Pál napja volt a közelmúltban, ami hagyományosan az aratás kezdete. Idén azonban az időjárás nem foglalkozott a hagyományokkal, hamarabb értek a vetések, így a betakarítás is jóval korábban elkezdődött a megszokottnál. Már június elején elindultak a földeken a kombájnok. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Feldman Zsolt egy korábbi nyilatkozatában utalt is rá, hogy „június 6-án, 7-én kezdték a munkát a gazdák, amiről nyugodtan mondhatjuk, hogy történelmi időpont, mert ilyen korán a mi emlékezetünk szerint még nem indult meg a nyári aratási munka Magyarországon” – jelentette ki a politikus.

Áll a munka, a sok eső miatt nem lehet a földekre menni. Lengyel Péter, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. kombájnosa is a jó időt várja. Addig tisztogatja, karbantartja gépét. Fotó: Cs. Kovács Attila

Az elmúlt esős napok viszont késleltetik a betakarítást és a minőség szempontjából sem kedvező a sok csapadék. A részletes térségi adatokról Németh Gergely, az Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke számolt be a Kisalföldnek. 

- Vármegyénkben az őszi árpával indult az aratás, a beszámolók alapján az összterület ötven százalékával már végeztek a gazdatársak. A vetésterület 16628 hektár. Öt-öt és fél tonna a hektáronkénti termésátlag eddig. A minőség sajnos a várttól elmaradt, nincs fajsúlya a terménynek. A repcével kapcsolatban a termelők katasztrofális helyzetről beszélnek. A sok csapadék miatt a növényvédelem nem volt hatásos, a gyomosodás okoz gondot, ami a mennyiség rovására megy. Átlagban két tonnával számolunk idén, ami nagyon kevés. Megtérülésről is három-három és fél tonnánál lehet szó. A gazdák ráérezhettek a körülményekre, mert a tavalyi 22000 hektár helyett idén már csak 12136 hektárnyi repcét vetettek-vázolta Németh Gergely. 

Az őszi búza betakarítása is megkezdődött, elsőként Győr környékén, de már a Rábaközben is. A 44197 hektárnyi vármegyei területnek húsz százalékán már jártak a kombájnok. 4-4,5 tonna körüli a termésátlag, ami nem jó. 

- A mennyiség mellett a minőséggel is akadnak gondot, elsősorban a sok eső miatt. Megjelentek sajnos a gombabetegségek, így nagy valószínűséggel jórészt takarmányminőséget regisztrálhatunk. A később érő búzáknál persze javulhat a helyzet-tette hozzá Németh Gergely. 

Lassan végeznek -90 százalékos- a mezőgazdászok a magborsó betakarításával, aminek 1200 hektár volt nálunk a vetésterülete és 3150 kilós hektáronkénti hozam elfogadhatónak mondható. 

A rábapordányi Mezőgazdasági zrt. földjein az őszi árpa betakarítása befejeződött, 6 tonnás átlaggal. A szórás" meglehetősen nagy a különböző területeken, leginkább a belvizek miatt. Akadt olyan tábla, mely nem adott 4 tonnát sem, de arattak 7,7 tonnás földet is. A borsóval csaknem végeztek, az eső miatt maradt fenn néhány hektár. 3,5 tonna felett van a hozam hektáronként. Bóna Szabolcs, a zrt. igazgatója tájékoztatott.

Minőség-ellenőrzés kóstolással. Németh Gergely, az agrárkamara vármegyei elnöke.
Fotó: Cs. Kovács Attila

- A búzát mi még nem aratjuk, de vannak olyan partnereink, akik már igen. Úgy néz ki, hogy a fajsúly rendben van, a termésmennyiség sem gyenge, viszont a minőség nem annyira jó, leginkább takarmánybúzát vágnak a gépek. A felvásárlási árakban jelentős esés tapasztalható-jegyezte meg Bóna Szabolcs. A szakember kérdésünkre kiemelte, hogy a sok eső már komoly problémákat okoz. Amellett, hogy mennyiségi és minőségi gondok jelentkezhetnek, a felázott, összetömődött talajon a következő évi művelés is nehezebb. "Az aratást rendkívüli módon hátráltatja a nagy mennyiségű csapadék. Főleg azoknál a kollégáknál, akik nem végeztek az árpával és a repcével. Repcénél előfordulhat, hogy az újabb komoly zápor kiverheti a termést, ha jön, akkor meg mindenképpen. Az árpánál egyre jobban megdőlhet az állomány és a betakarítás egyre nehezebbé válik. A búzákban is lehet ilyen probléma"-hívta fel a figyelmet Bóna Szabolcs.

Sopron környékén az árpa betakarítása a végéhez közelít, a repcékből még sok maradt fent, tudtuk meg Derdák Gábor egyházasfalui gazdától, az agrárkamara vármegyei alelnökétől. Az Alpokalja környékén a búzának szinte még neki sem álltak. "Nem jól indul a szezon, a sok csapadék nem segíti a munkát. Azt árpák hat és nyolc tonna között hoznak hektáronként a környéken, a repcék itt sem jó"-mondta a termelő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában