Hőség

2024.07.19. 09:49

Aszály sújtja Győr-Moson-Sopront, vízért kiált a kukorica

A hőség és a csapadékhiány minden élőlényt megvisel, a haszonnövényeknél azonban ez komoly terméskiesést okozhat. Most is aszály sújtja a földeket, szenvednek a növények, veszélyben a termés.

Barki Andrea

Az extrém magas hőmérséklet, a szeles idő, a csapadék hiánya komoly aszályt idézett elő térségünkben is. A hőmérséklet a napokban extrém magas volt, sorra dőltek meg a melegrekordok. A HungaroMet arról írt a hét elején, hogy sürgősen esőre lenne szükség, de erre a következő 8–10 nap során is kicsi az esély. A felső 50 centiméteres talajréteg országszerte száraz, sőt, egyre nagyobb területen már kritikusan száraz. 

A napraforgó és a kukorica most igényelné a legtöbb nedvességet, havi 100 milliméter eső lenne ideális. Ezt azonban öntözés nélkül sehol nem kapják meg. Többnyire már csak a mélyebb talajrétegekben találnak nedvességet a növények. A hőség az aszállyal párosulva rendkívül kedvezőtlen, ez várhatóan a termésátlagokban is megmutatkozik. 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei helyzetről Németh Gergelyt, az agrárkamara elnökét kérdeztük. 

Ifjabb Németh Gergely szanyi gazda kukoricája is szenved már a vízhiánytól. 
Ifjabb Németh Gergely szanyi gazda kukoricája is szenved már a vízhiánytól. 
Fotó: Molcsányi Máté

Most kellene legjobban az eső 

– Sajnos az aszályt mi is érzékeljük. Voltak ugyan olyan mikrotérségek, ahol 70 és 102 milliméter közötti eső esett két hete, viszont a légköri aszály akkora, hogy ahol nem volt kellő csapadék, ott már nedvességért kiabálnak a növények. Azokon a területeken, amelyek nem tudják a vizet megtartani, ott már a népi mondás szerint furulyázik a kukorica, magyarul szomjazik, hiszen a 35–36 fokot az sem nagyon bírja. A virágzáson már túl van, most kellene rá legjobban az eső. A szemek most telnének ki, ha nem lennének ezek a száraz melegek, de ez az időjárás az összes kapásnövényt sújtja, a szóját és a cukorrépát is – sorolta a gondokat az elnök. 

– Ahol nem tudnak öntözni, ott nagy veszélyben vannak ezek a növények. Ha nem enyhül a meleg, a helyzet egyre jobban romlik – szögezte le a kamarai vezető, aki azt is elmondta, hogy a búza 90 százaléka már magtárban van. A termés mennyisége és minősége a vármegye területén elég hektikus és megosztott volt. Nagyon kevés helyen lett csak jó minőségű az idei kenyérgabona. Sok gazda csalódott, mert a búza fajsúlya nem volt meg, ami azt jelenti, hogy megsültek a búzaszemek, különösen a késői vetéseknél volt ez tapasztalható. Így az idei évet be lehet írni a gyenge esztendők közé. Szerencsére a rossz termés sem vette el a gazdák kedvét, ugyanolyan szinten érkeztek a jótékonysági felajánlások a „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” programra, mint az előző években, de még augusztus 20-ig várják a gyűjtőpontokon a további beszállításokat. 

Lefelé mozdultak az árak 

A gazdák feje azonban nem csak a melegtől főhet, a felvásárlási árak ugyanis lefelé mozdultak. 
– Azt mondhatjuk, hogy mélyponton vannak a felvásárlási árak. Ha ennél mélyebbre mennek, az már katasztrofális lesz. A gazdák elkeseredettek, mert míg két héttel ezelőtt a repce és a búza ára is biztatóan felfelé mozdult, most az utóbbi nyolc hét mélypontjára süllyedt. Aki tudta, betárolta, akinek nincs tárolója, az kénytelen alacsony áron értékesíteni, vagy bértárolásba teszi a későbbi jobb ár reményében, de erre sajnos semmi garancia sincs – állapította meg Németh Gergely. 

Németh Gergelynél, az agrárkamara vármegyei elnökénél is gyűlik már a gabona. 
Németh Gergelynél, az agrárkamara vármegyei elnökénél is gyűlik már a gabona. 
Fotó: Molcsányi Máté

Jöhet a génmódosított 

Az elnök azt is elmondta, az sem teszi boldoggá a gazdákat, hogy az unió mintegy két hete elfogadta azt, hogy gén­módosított kukorica feldolgozható az unióban, így Magyarországon is. 

– Ez tönkreteheti az európai piacokat, hiszen köztudott, hogy Ukrajnában a kukorica 90 százaléka génmódosított, és most már az onnan behozott feldolgozható. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában