Abszolút első

2024.05.10. 19:57

Liziczai Gergő az invazív jelzőrákokat kutatja Mosonmagyaróváron

Az invazív jelzőrák északnyugat-magyarországi megjelenésének és ökológiai hatásának vizsgálatával a Hlavay József- konferencián országos első helyet, míg a TUDOK-döntőn saját szekciójában nemzetközi nagydíjat szerzett a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium tizenegyedikes diákja, Liziczai Gergő.

Mészely Réka

A napokban rendezték meg az önálló kutatómunkára erősen épülő Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjét Veszprémben, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának Kárpát-medencei döntőjét Kaposváron. 
A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumot mindkét versenyen Liziczai Gergő 11.BC osztályos tanuló képviselte, aki elsöprő sikert aratott. A Hlavay József-konferencián országos első helyet, míg a TUDOK-döntőn saját szekciójában nemzetközi nagydíjat (abszolút első helyet) szerzett! 

A Lajtában intenzíven terjedő jelzőrákkal foglalkozik Liziczai Gergő. Kutatási témája országosan is kiemelkedő.

Gergő kutatási témája „Az invazív jelzőrák északnyugat- magyarországi megjelenésének és ökológiai hatásának vizsgálata” címet viseli, mely terepi vizsgálatok, valamint a gyűjtött adatok összetett elemzése alapján nagyon fontos következtetéseket tudott levonni a Lajtában intenzíven terjedő, inváziós amerikai jelzőrák populációdinamikájával és élőhely-preferenciájával kapcsolatban, aminek gyakorlati természetvédelmi haszna is kiemelkedő. 
Felkészítő tanára Liziczai Márk volt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában