A Földre hozzák a világűrt

2024.08.12. 07:03

Az űrkutatásban is hasznosíthatják a fertőbozi mágneses nulltér labort – Fotók

Megkezdődtek a kísérleti mérések a soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tavaly ősszel átadott fertőbozi Mágneses Nulltér Laboratóriumban. A mágneses tér hatásait a világon ebben a formában egyedülálló módszerrel kizáró labor, sok más mellett, űrben használható műszerek fejlesztésében is segíthet.

Bódvai Ildikó

Lemperger István, az FI Geomágnesség-Geoelektromosság kutatócsoportjának vezetője.

Fotó: Szalay Károly

- A tavaly őszi átadása óta a Mágneses Nulltér Laboratóriumban nagyon sok fejlesztést történt, amelyek lehetővé teszik, hogy heteken belül hazánkban, Európában és bizonyos tekintetben a világon egyedülálló kísérletek és vizsgálatok kezdődjenek. A laboratórium egy duális rendszer révén redukálja a geomágneses teret. Egy aktív rendszer a földi térrel ellentétes irányú és azt megközelítő nagyságú mágneses teret hoz létre, míg a kétrétegű mágneses árnyékoló kamra a maradék teret csillapítja, hogy a kamra központi részében nullközeli mágneses teret tudjunk garantálni. A következő lépés a kamra lemágnesezése - számolt be az elmúlt időszak történéseiről Lemperger István, az FI Geomágnesség-Geoelektromosság kutatócsoportjának vezetője. A tavalyi átadásról itt írtunk.

mágneses
A fertőbozi laboratóriumban Európában és bizonyos tekintetben a világon egyedülálló kísérletek és vizsgálatok kezdődhetnek. Fotó: Szalay Károly

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai az elmúlt hónapok során megépítették azt a berendezést, amely lehetővé teszi az árnyékoló kamra belső rétegének úgynevezett mágneses tisztítását. A berendezést sikerrel tesztelték és üzembe állították. További fejlesztése révén a kutatók a külső héj lemágnesezését kívánják megvalósítani, ami feltétele az aktív és a passzív rendszer kontrollált együttműködésének.

Ezt követi a kísérleti tér mágneses indukciós terének feltérképezése nagy pontosságú mágneses tér mérő eszközök, magnetométerek felhasználásával. Ezután válik lehetővé az egyes kísérleti, vizsgálati projektek eszközszükségleteinek biztosítása. Ezt az intézetek kisebb részben saját erőből, nagyobb részt pályázati forrásból kívánják az idén megvalósítani 

- tette hozzá Lemperger István.

Egyedülálló módszer

A mágneses tér hatásait a világon ebben a formában egyedülálló módszerrel kizáró labor űrben használható műszerek fejlesztésében, orvosdiagnosztikai innovációkban, de akár az asztronauták felkészítésében is segíthet. A GINOP pályázati forrásból megépült Mágneses Nulltér Laboratórium célja, hogy egy kisebb szobányi térfogatban nulla értékhez közeli, 1 nanotesla alatti mágneses teret biztosítson. 

- A földi mágneses tér a bolygónk külső magjában folyékony állapotban lévő fém áramlása okozta dinamóhatás révén marad fenn. Ehhez társul a jóval kisebb léptékű, de dinamikusan változó komponens, a Föld ionizált felső légkörében folyó áramok mágneses tere. E kettő összegeként jön létre a felszíni geomágneses tér. Az aktív kompenzáló rendszer másodperces gyakorisággal frissítve állítja elő az ezzel ellentétes irányú, de megegyező nagyságú kompenzáló teret. A gyors változás pontos nyomon követése számunkra alapvető fontosságú. Ez az oka, hogy egy ilyen laboratórium létesítése csak olyan geomágneses megfigyelőállomás mellett lehetséges, mint amilyen a fertőbozi Széchenyi István Geofizikai Obszervatóriumban működik - magyarázta a kutatócsoport vezetője.

Már folynak a kísérletek 

A laboratóriumban és a kamra környezetében már jelenleg is folynak kísérleti mérések a Wigner FK és az FI munkatársai részvételével, amelyek célja a bonyolult mágneses térszerkezet feltérképezése, a duális rendszer viselkedésének pontos megértése. A Wigner FK kutatói egy mágneses teret mérő, nagyjából gyufásdoboz nagyságú SERF-magnetométer fejlesztésén dolgoznak. E technológia alkalmazása előtt ugyanezt a felbontást korábban a felszínen csak egy szobányi méretű berendezés tudta biztosítani.

A biofizikai kísérletek sem szorulnak ki Fertőbozról: A Soproni Egyetemen egy PhD-munka keretében növényi csírák növekedési ütemét, orientációját, tápanyag felszívódását vizsgálják majd geomágneses tértől mentes környezetben. 

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kutatói pedig arra kíváncsiak, miként változnak az ember kognitív képességei zéróközeli mágneses térben. A kísérlet során a vizsgált személyek irányított feladatmegoldást hajtanak végre, miközben a kutatók EEG készülékkel észlelik az agyi aktivitás következtében kialakuló elektromos potenciál eloszlását. A vizsgálatot speciális, szemmozgáskövető hardver- és szoftverrendszer egészíti ki, az összesített adatsorok együttes feldolgozása révén olyan új eredmények születhetnek, amelyek az asztronauták felkészítése során is hasznosíthatóak lesznek.

A laboratórium orvosdiagnosztikai eszközök, például a magnetoenkefalográf igen drága alkatrészeinek olcsóbb előállításához szükséges technológiai fejlesztés otthona is lehet.  

Jelenleg is folynak az egyeztetések a Széchenyi Egyetem kutatóival olyan anyagtudományi kísérletek tervezésével kapcsolatban, amelyek során célunk, hogy megvizsgáljuk, az űrtechnológiában és a hadiipari fejlesztések körében alkalmazott ötvözetek, illetve az azokból előállított alkatrészek nullközeli mágneses térben történő gyártása milyen anyagszerkezeti változásokat eredményezhet

 - tette hozzá Lemperger István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!