21 órája
Győrben járt Nagy Zoltán a sörcsapoló mester, aki a kézjegyét is a korsókon hagyja - fotók, videó
Nemrég a győri Sörpatikában járt Nagy Zoltán, legendás sörcsapoló mester, aki a világ 500 tapstere közül 325.-ként szerezte meg a kitüntető címet. Hazánkban már csak közel tízen végzik a sörcsapoló különleges mesterséget, közülük is a legismertebb a büfékocsijával az országot járó Zoltán. Győrben akkora hírnévnek örvend, hogy törzshelyén, saját csapot készíttetett neki a tulajdonos, Kovács József.
A Sörpatika új tulajdonosa, Kovács József egykori iskolapadjából készített Nagy Zoltánnak speciális sörcsapot. Mert nem lehet ám szimpla csapból cseh sört csapolni, csakis az oldalkaros tradicionális eszközzel.
Fotó: Csapó Balázs
– A gyerekkori álmomat valósítottam meg azzal, hogy apám nyomdokaiba lépve, megnyitottam szülőfalumban, Alsószölnökön az italboltot, ahol egykor csapos volt - mesélte a Rába ölelésében felnövő Nagy Zoltán sörcsapoló mester. A 300 fős település kiskocsmáját Vasfüggöny Italboltnak nevezte el, melyet 12 év után zárt be. A sörfőzés lehetőségével is kacérkodott, végül nem ez hozta meg számára a várt sikert. Sosem sikerült kétszer ugyanazt azt az ízt elkészítenie. Sokkal inkább a csapolásban teljesedett ki, melynek mára szakértője lett.
Különdíjas sörcsapoló
Természetesen Nagy Zoltán kedvenc itala a sör, de hogy mesterien töltse is korsóba, ahhoz nem csak sok gyakorlás és elszántság kellett.
Részt vettem a Dreher minőségi csapolt sör programban sok más vendéglátós, kocsmáros társammal, hogy megtanuljuk, hogyan is kell igazán jól sört csapolni. Beleástam magamat a szakmába, végül a legjobb ötven közé jutottam. A képzés utolsó fordulójában a sörcsapoló versenyen különdíjas lettem, amellyel egy cseh sörgyár látogatást is nyertem. Itt kezdődött minden
- emelte ki Zoltán, aki ezt tartja élete fordulópontjának.
Csehországig ment tanulni
- Kikerülve Csehországba és meglátva a cseh sörkultúrát, azonnal magával ragadott. Tudtam, hogy a jövőben ezzel szeretnék foglalkozni. Meg is vettem az első bőrkötényemet, amit a mai napig viselek. Hazaérve kiszórtam a hűtőből az összes üvegest és dobozost, a helyükre cseh korsókat pakoltam. Majd elkezdtem kizárólag két sört csapolni, pilsnert és barnát. Csehországban azt tapasztaltam, hogy egy fajta csapolt sör is elegendő a széles vendégkörhöz, de azt a legmagasabb tudással kell csapolni - fejtette ki.
A merész lépést akkora siker övezte, hogy egyre többen érkeztek hozzá a szomszédos településekről, térségekből, míg végül az ország másik feléből turistabuszokkal a kiskocsmához.
Felfigyeltek tehetségére
Zoltán tehetségére, munkásságára pilseni sörgyár is felfigyelt, meghívták egy szakmai képzésre, ahova csak behívásos alapon lehet bejutni. Bekerült a tradicionális cseh tapster (sörcsapoló mester) csapatba, ahol hónapról hónapra kihívásokat kellett teljesíteniük. Az egyik ilyen feladatott, torony magasan meg is nyert, pedig még nem is szerezte meg a képesítést. Végül kitartó munkával a világ 500 sörcsapoló mestere körül 325.-nek választották. Hazánkban csak 8-10 vendéglátós viselheti ezt a címet és végzi aktívan a mesterséget.
A gyermekkori álmát végül maga mögött hagyva, bezárta üzletét és mobil bárt nyitott. Azóta egy kis truckkal (büfékocsival) járja az országot, hogy hirdesse a cseh sörkultúrát és a minőségi italfogyasztást.
Nagy Zoltán sörcsapoló mester a győriek kedvence Fotók: Csapó Balázs
Győriek kedvenc sörcsapolója
Győr különleges helyet foglal el a szívében, hiszen talán a legnagyobb kultuszt itt sikerült kiépítenie. Interjúnkat is többször megakasztotta egy-egy ismerős köszöntése, hiszen már barátként üdvözlik, ha meglátják a saját pultja mögött. Ugyanis a Sörpatika új tulajdonosa, Kovács József egykori iskolapadjából készített Zoltánnak speciális sörcsapot. Mert nem lehet ám szimpla csapból cseh sört csapolni, csak is az oldalkaros tradicionális eszközzel.
Nagy Zoltán egyfajta habmester is, hiszen laikusként mondhatnánk, hogy aki csak habot csapol, az pocsékul csinálja. Viszont a cseh módszerek között hármat különít el:
- A hladinka (selymes) három ujjnyi habbal a korsó tetején a klasszikus csapolási módszer, ahol a nedves hab alá kerül a sör, megőrizve annak ízét.
- A „šnyt”, 2-3 ujjnyi sörrel és több habbal, de nem engedik tele a korsót, mert így lesz sajátos zamata. Talán ezért hívják a csaposok sörének, nem mellesleg ez Zoltán kedvence is.
- A „mlíko”, egy pohárnyi édeskés, krémes hab, amit a csehek jellemzően a sörözés végén fogyasztanak
Nedves habban van az igazság
Hab és hab között is van különbség. Nem mindegy, hogy a sör magától habzik fel, vagy magunk képezzük. Előbbi száraz hab, ami rossz ízt kölcsönöz. Utóbbi eljárással krémes, nedves habot adhatunk a sörnek, ami édeskés plusz ízt rejt fogyasztáskor
- emelte ki.
Nagy Zoltán esetében kikötés, hogy a csapolás végén a sűrű habnak le kell folynia a korsó falán, de hát szokták mondani: "Nem úr, aki nem pazarol". -Bőkezűség és nagylelkűség, enélkül nem lesz tökéletes sörünk – állítja a mester, aki kérésre alá is írja az általa csapolt korsót.
Kézjegye, a fehér hab tetején pihenő buborék.
Zoltán a vágott sört is különleges módon készíti, hiszen míg a megszokott világos és barna fajtából áll össze, addig a legendás sörcsapoló mester a meggysörre engedi rá pilsnert. Épp fordítva, mint mások. Rekordot is tart a műfajban, hiszen ő volt az első, aki három felé tudta vágni, vagyis mindhármat -meggy-barna-világos - egymásra tudta engedni úgy, hogy azok külön rétegként jelentek meg a pohárban. Mint mondja, itt sem áll meg, hiszen ebben a szakmában is mindig lehet újat tanulni, folyamatosan próbálja ellesni az új technikákat és tökéletesíteni büfékocsijában.