Lánygyermekek Világnapja

3 órája

Így vélekednek a hírességek lánygyermekükről

Talán annyira nem közismert, hogy minden év október 11-én a lánygyermekek világnapját ünnepeljük, amelyet az ENSZ 2012-ben hozott létre. Közismert személyeket szólítottunk meg, hogy osszák meg lapunkkal ezzel kapcsolatos gondolataikat.

Kisalföld.hu

Bár minden gyermekvárás kihívások elé állítja a szülőket, a lányos édesanyák és édesapák tudják, hogy még több féltést és óvást jelent a fiúkhoz képest. Igaz, hogy a kisfiúk is megérdemelnének egy saját napot, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy még ma is, a világ számos pontján hátrányok érik a lányokat, így ezen a napon, a lánygyermekek világnapján rájuk irányul a figyelem.

lánygyermek világnapja
Igrecz Katalin reggel szembesült az ünneplési lehetőséggel, megünneplik a lánygyermekek világnapját lányával, Júliával.

Igrecz Katalin: Az örök változások elfogadása a lánygyermekek világnapján is

- Én ma, pénteken reggel szembesültem ezzel az ünneplési lehetőséggel. Szerencsére azonban a három gyermekem és családjaik adnak ünnepelni valót, ha nem is csak a lányokra vonatkozóan - osztotta meg lapunkkal Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör elnöke, akinek két fiúgyermeke mellett van egy lánya is, Ubrankovits Júlia, színésznő.  - Lányos anyának lenni, mindazok mellett, hogy varázslatos, az örökös változások elfogadását, maximális alkalmazkodást, aggodalmas drukkolást jelent. Nem lehet nap, hogy elfelejtenék valamiért imádkozni! Biztos vannak könnyen nevelhető, szelíd, simulékony leánykák, de igazán karakteres hölgyek örökös izgalmat hozva bontakoznak ki - tette hozzá.

Rázó László: Különleges lányos apának lenni

- Lányos apának lenni különleges és nagyon jó érzés. Van egy mondás, amit az apósomtól hallottam, amikor a kislányom megszületett: 

Fontos, hogy az embernek legyen egy lánya.

És azt gondolom ez tényleg így van. Az ember általában úgy gondolkodik, hogy egy lánynak a szíve mindig hazahúz, nem csak gyerekként, hanem felnőttkorában is. És természetesen az apukák el is érzékenyülnek, ha a kislányukról van szó, hiszen, 

  • ahogy az anyák és fiaik 
  • úgy az apák és lányaik között is megvan az a fajta kötődés, és erős érzelem, 
  • amit csak az ismer aki kislányt is nevel 

- mesélte Rázó László, a GYSEV ZRT. szóvívője.

Lánygyermekek világnapja
Rázó László és családja

Sárdy Barbara: Az élet nagy ajándékai

- Két fiatal felnőtt lányom van, Zsuzsanna, aki a Színművészeti Egyetem elsőéves hallgatója, és Georgina, aki pedig tizenegyedikes a Szent Orsolya-iskolában. Ez egy furcsa és boldogsággal teli, de nehéz időszak az életemben, hiszen most kell hozzászoknom a gondolathoz, hogy el kell engednem a gyerekeim kezét. Mindennap eszembe jut a kiskoruk és rácsodálkozom arra, hogyan érik, fejlődik a személyiségük. Egészen különös, amikor mozdulataikban az általuk sosem ismert nagyszülők gesztusait fedezem fel. Tudom, ez az élet folytatása és ez a legnagyobb ajándék számomra. Szerencsés embernek érzem magam, mert a kamaszkori lázadások elkerülték a házunk táját, rengeteget tudunk és tudtunk beszélgetni. Mindig figyeltünk arra, hogy az együtt töltött idő tartalmas legyen és úgy érzem ezekből a pillanatokból nem volt hiány. A magánéletük részeként egy-egy tanáccsal segítek nekik, ha arra éppen rászorulnak. Édesanyaként mindig azon imádkozom, hogy boldog emberek legyenek, és remélem idővel, amikor majd ennek be kell következnie, akkor jó társat találnak maguk mellé, egy olyan fiút, aki egy hasonló családból, hasonló értékrenddel jön, mint a miénk. Bízom benne, hogy ők is megtapasztalhatják majd azt, hogy milyen érzés boldog családban, boldog szülőként élni - mondta Sárdy Barbara, zeneszerző, énektanár.

Lányok világnapja
Sárdy Barbara és lányai

Csiszár Szabolcs: A női lélek finomsága

- Életem egyik álma volt, hogy legyen egy kislányom, és természetesen az is, hogy fiam is szülessen. Külön öröm, hogy mindkettő megadatott. Rengeteg örömet adnak a mindennapokban, de az kétségtelen, hogy a lányok és fiúk lelke más és más. Félteni és óvni kell őket, de máshogyan. Talán a női lélekben rejlik a válasz, hiszen az ő lelkük finomabb és érzékenyebb. A lányom az ujja köré csavar, nem tud olyat kérni tőlem, amit ne tennék meg neki. Családként arra törekszünk, hogy gyermekeink minden olyan támogatást megkapjanak, amelyek az álmaik megvalósításához szükségesek és igyekszünk normális értékrend szerint nevelni őket - osztotta meg véleményét Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere.

Csiszár Szabolcs és leánya

Ya Ou legnagyobb szülinapi ajándéka lánya

– Azt hiszem nem okozok meglepetést, ha azt mondom, életem legnagyobb ajándéka volt Mei Liza, aki a születésnapomon érkezett közénk – árulta el az énekes, aki láthatóan rajong kislányáért. Mei Liza a család szeme fénye. Ya Ou érdeklődésünkre még elmondta, a legnagyobb ünnep számára minden nap, amit együtt tudnak tölteni. - Nem igazán szoktam külön ünnepelni az ilyen világnapokat, még megosztani se róla semmit, mert nem is jut eszembe, hogy világgá kürtöljem. Inkább befele figyelek és ott bontok pezsgőt! – tette hozzá a híres lányos apuka.

Ya Ou kislányával

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában