Ötletek az esküvő szervezéshez

9 órája

Esküvő kiállítás Győrben, a Zichy-palotában – Fotók, videó

Egy esküvő nagy nap egy pár életében. Jó esetben egyszer történik meg az emberrel, nem csoda hát, hogy mindenki a legtökéletesebben szeretné megszervezni a nagy napot. Feledhetetlen élményt szeretnének a párok az esküvőn maguknak és az őket ünneplőknek egyaránt.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

Azt mondják, az esküvői készülődés legalább egy évet vesz igénybe. Ehhez adnak segítséget az esküvői kiállítások, ahol a nagy naphoz szükséges szolgáltatások és kellékek egy helyen megtalálhatóak. Győrben a Zichy-palotában immár a 30. esküvői kiállításra került sor a hét végén a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezésében. A kiállítás remek alkalom volt a Zichy-palota házasságkötő termeinek megtekintésére is azon túl, hogy a helyszínen személyesen ismerkedhettek meg a párok a szolgáltatókkal, átbeszélhették a szükséges tudnivalókat, időpontot foglalhattak, kedvezményeket kaphattak.

Esküvő kiállítás Győrben.
Esküvő kiállítás Győrben.
Fotó: Csapó Balázs

Ajándék pénztorta az esküvőn

Adamek Rita dekoratőr és virágkötő a kiállításon a varázslatot ígért a felejthetetlen napokra.

 – Az esküvőn sokféle dekorációt kell átgondolni. A terem és asztaldíszeket, a szülőköszöntő ajándékot, az autódíszt, de boldogságkaputól kezdve a székdekorációig mindenfélét kérnek a fiatalok. Lehetőleg az esküvő helyszínen egy személyes találkozó keretében szoktuk átbeszélni az igényeket, hogy lássuk, milyen adottságai vannak a teremnek. Azt tapasztalom, kétféle menyasszony van. Az egyik, aki egy körülbelül 200 oldalas könyvvel érkezik, hogy mit szeretne, a másik pedig, akinek fogalma sincs róla, mit szeretne. Azért vagyok én, hogy átbeszéljük, és letisztuljon minden – állapította meg a szakember. Szolgáltatásai közül újdonságként említette, hogy olyan fényképezőgépet is visznek már az esküvőkre, amelyikkel a helyszínen lehet szelfit készíteni, amit azonnal elő is hív a gép, és a vendégkönyvbe már bele is tehető. A vendégek üzeneteket írhatnak a nagy nap emlékére, amit a gyerekek előszeretettel dekorálnak. 

Azt is vállalom, hogy az est folyamán a vendég gyerekeket lekötöm valamilyen foglalkozással egy gyereksarokban amíg a felnőttek szórakoznak. Egyre többen kérnek ajándék készítést is tőlem, újabban nagy keletje van a pénztortának, amit papírpénzből készítek virág dekorációval

 – árulta el Adamek Rita.

Elküldhető szelfi

Magyarország egyik legmodernebb szelfi tükrét is elhozta a kiállításra a Dreamy Mirror cég. – A vendégek kézzelfogható fotót tudnak készíteni esküvőkön, céges rendezvényeken, bálokon, mert bárhova ki lehet bérelni. Azonnal kinyomtatja a gép a fotó, amire rákerül egy QR kód, amit ha beolvasnak a vendégek, a kép megjelenik digitális formában a telefonon, amit azonnal meg lehet osztani a közösségi oldalakon. Vörös szőnyeg, kordon, vicces kiegészítők járnak hozzá – mutatta be az újdonságot Németh Réka tulajdonos.

Egyedi karikagyűrű

Az esküvő egyik nagyon fontos kelléke a karikagyűrű. Mivel jó esetben egy életen át hordjuk, kiválasztására nagy gondot szoktak fordítani a párok. A kiállításon többen cég is elhozta a mintáit, köztük Balogh István órás és ékszerész is. A gyűrűk kézzelfogható bemutatójához ő még a technika segítségét is hozzátette.

– Mi egyedi karikagyűrűket készítünk, amiket egy életre tervezve lehet hordani. Ehhez megfelelő technológiai hátteret biztosítunk. Abban vagyunk egyedülállóak, hogy jelen tudásunk szerint Nyugat-Magyarországon mi készítünk úgy gyűrűt, hogy nincs benne forrasztás, hanem az egész hengerelt anyagból van. Magát a gyártástechnológiát és az értékesítést egy 3d-s saját fejlesztésű szoftver segíti. A megrendelő azonnal látja a képen, milyen lesz a gyűrű – árulta el a tulajdonos, akinél előttünk éppen egy pár érdeklődött a gyűrűk iránt.

 Az esküvőnket jövő augusztus végére tervezzük, egy hónapja kezdtük el szervezni, de már csak a gyűrűk hiányoznak, meg egy szelfi box, amit láttunk már esküvőn és nagyon tetszett. Falusi esküvőnk lesz vőféllyel, zenekarral. Nagyon hasznos volt ez a kiállítás számunkra, mert több helyen találtunk gyűrűt és a szelfi boxot is le tudtuk foglalni

 –árulta el Petra és Bence.

Fontos a tökéletes gyűrű.
Fotó: Csapó Balázs

Ismét divat a vőfély

Régen az volt a szokás, hogy egy vőfély végigkísérte az esküvőt, levéve a család válláról a násznép terelgetésének nem könnyű feladatát. Egy időben eltűntek, majd nem olyan régen esküvőszervezők, ceremónia mesterek láttak munkához, de visszatértek a vőfélyek is.

– 2000 óta vagyok vőfély, Máriakálnokon volt először vőfélytalálkozó. Akkor Timaffy Laci bácsi néprajzkutató tartott nekünk egész napos előadást arról, mi a feladata a vőfélynek attól kezdve, hogy elmegy az ifjú párral a vendégeket meghívni. Én az ifjú párral vagyok és köszöntőkkel vezetem végig az egész napot, attól függően, mit kérnek – tudtuk meg Udvardi Győző vőfélytől, aki az ifjú pároknak találkozót is szervez. 2018-ban 533 párból 290-en mentek el a hívó szóra. Most már 630 körüli az általa vezetett esküvők száma, ez még gyarapodhat a következő, 2028-ra tervezett találkozóig.

Egyedi, párra szabott ceremóniák

Sokan választanak az esküvőjükhöz hivatalon kívüli helyszínt, ám a anyakönyv vezető nem mindig tud ott jelen lenni. Ebben tud segítséget adni a szertartásvezető.

– Az anyakönyv vezető jogi ceremóniát tart, megköti a házasságot, a szertartásvezető pedig egy szimbolikus szertartást tart. Ez egy egyedi esemény, amely a párról szól és a párnak szól. Azt tapasztalom, hogy egyre többen kérik ezt a fajta egyedi szertartást. A szertartásvezetői teendőkre egy csodálatos hivatásként tekintek, egy küldetésnek élem meg, egy szépséges feladatnak tartom, amelynek megoldása során hozzájárulhatok a családok öröméhez – tudtuk meg Frühwirth Ildikó okleveles szertartásvezetőtől, aki egy nemrég megjelent könyvben össze is szedte a családi ünnepekről a gondolatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában