Halloween

2 órája

A tökfej, akit mindenki szeret

A töklámpást a hagyomány szerint október 31-én kell kirakni az ajtó vagy a kapu elé, így éppen időben elkészíthetjük a héten. Lehet félelmetes, vagy éppen barátságos, a kifaragása mindenképpen jó családi program!

Kisalföld.hu

Fotó: Shutterstock

A tökfaragás az utóbbi időben szinte művészetté nőtte ki magát, az egyszerű arcok mellett hazánkban is megjelentek a részletgazdag és bonyolult motívumok. A „tökfejek” mellett népszerűek a halloween egyéb motívumai, mint a boszorkány, a denevér, vagy a macska, de nincs hiány humoros tökökből sem. A töklámpást a hagyomány szerint október 31-én kell kirakni, célszerű legfeljebb öt nappal előtte elkészíteni, hogy biztosan a legszebb formájában legyen halloween éjszakájára.

A töklámpáshoz válasszunk stabilan álló, kemény héjú tököt; a kifejezetten erre a célra termesztett halloween-töknek az arányaihoz képest vékonyabb a húsa, így könnyebb faragni, de egyébként bármilyen tökkel dolgozhatunk. Akár több különböző színű és méretű töklámpást is felállíthatunk, így még színesebb lesz a látvány.

Így készül a tökéletes töklámpás

A tököt mossuk meg vagy töröljük le, majd tervezzük meg és rajzoljuk fel a héjára, milyen arcot szeretnénk készíteni neki. Inspirációt bőven találunk az interneten, a félelmetestől a vicces arcokig. Számoljunk azzal, hogy egyenes vonalak mentén könnyebb faragni, mint íves formákat, ezért ha nem vagyunk gyakorlott tökfaragók, inkább egyenes, szögletes formákkal tervezzünk! A mintát vékony filccel rajzoljuk fel a tökre, vagy ha kinyomtatott sablont használunk, fektessük a lapot a tökre, és apró tűszúrásokkal jelöljük meg a tök héján a kontúrokat, később ezeket kell követnünk a késsel.

Vágjuk le a tök kalapját és tegyük félre. A tök belsejét kanállal vájjuk ki; a legjobb, ha nemcsak a magokat távolítjuk el, hanem a tök húsát is minél vékonyabbra vájjuk, így az átszűrődő fény még szebb lesz. A stabilitás érdekében a tök széle maradjon kb. 2 cm vastag, hogy ne roppanjon össze akkor sem, ha megemeljük. A kivájt magokat megpiríthatjuk és megehetjük, de a madarak is hálásak lesznek érte.

A faragáshoz válasszunk kicsi, vékony pengéjű, éles kést, amit mindig merőlegesen tartsunk a tök felületére. Ha gyerekekkel dolgozunk, ezt a lépést inkább mi végezzük, mert az éles kés könnyen megszalad a tök húsában. A kész töklámpást díszíthetjük rajzolt motívumokkal is, ehhez fekete akrilfestéket vagy vastag alkoholos filcet használjunk.

Végül helyezzünk gyertyát vagy mécsest – akár temetői örökmécsest – a töklámpásunk belsejébe, de a LED-mécses is tökéletes a célra; utóbbi esetben mindenképpen helyezzük vissza a tök levágott tetejét, hogy ne érje nedvesség az elemes mécsest.

Jack öröksége

A töklámpás eredeti nevét - „jack-o'-lantern” - egy monda után kapta. A szerint Jack egy részeges, de tréfás és leleményes kovács volt. Még az ördögöt is megviccelte: amikor az eljött érte, felzavarta egy fa tetejére és keresztet rajzolt a fa törzsére, amitől az ördög nem tudott lejönni onnan. Csak akkor engedte le, amikor az ördög megígérte neki, hogy nem kísérti őt többé. Mikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be züllött élete miatt, de az ördög sem akarta fogadni, mert haragudott rá. Odadobott Jacknek egy izzó fadarabot, a pokol tüzéből, hogy azzal világítson, amit ő beletett egy kivájt fekete retekbe (más források szerint tarlórépába) és azóta bolyong mennyország és pokol között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában