Háromnapos lovasünnep

2024.09.06. 08:57

Vágtára kész huszárok - Hét térségbeli párosnak szurkolhatunk az idei Nemzeti Vágtán

Minden eddiginél izgalmasabb programokkal készülnek a 17. Nemzeti Vágtára. A háromnaposra bővülő, egyedülálló lovasünnepet október 4–5–6-án rendezik meg, a döntő futamokra hét tehetség jutott be a térségből.

Simon Roberta

A 17. Nemzeti Vágtát október 4–5–6-án rendezik a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

Forrás: Nemzeti Vágta

Fotó: Hajdu Krisztina

Az idei Nemzeti Vágta legnagyobb újítása, hogy nem két-, hanem háromnapos a lovasünnep. A pénteki (nulladik) napon Nemzetközi Rendőr Lovasverseny veszi kezdetét a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban. Az érdeklődők tíz ország lovas díszegységeinek és készenléti rendőrségeinek versengését is lát- hatják a lovat és lovasát egyaránt próbára tevő izgalmas ügyességi versenyeken. A másik érdekesség, hogy az ifjúsági mezőnyt, vagyis a kishuszárokat két csoportra osztották: a 10–13 évesek a Huszárgyerek Vágtán versenghettek, míg a 14–17 évesek a Kishuszár Vágtán indulhattak. 

Kelet-Közép-Európa legnagyobb amatőr lovasversenyére öt győr-moson-soproni és két vármegyehatárhoz közeli településről nevező tehetség jutott be.

Beige Grey Minimalist Aesthetic Inspiration Moodboard Photo Collage - 1

A gazdag programok már a nulladik napon elkezdődnek: Magyarország, valamint Cseh-, Lengyel-, Német- és Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország lovas díszegységeinek és készenléti rendőrségeinek csapata versenyez egymással. A számok között lesz díjugratás, hordóugratás, hordóborítás, vizes pallón átkelés, billenőpalló és tűzugratás is. A szombati és a vasárnapi nap is tartogat újdonságokat, így az érdeklődők először láthatják például a Nemzetközi Lovas Díszegységek versenyét, a HaZám Lovasudvar Gyermeklovas vagy éppen a Végvári vitézek bemutatóját. 

Az ország lovasainak egyik legjobban várt megmérettetését idén is a lipicai ménes egyik otthonában, Szilvásváradon rendezik meg. A hazai és határon túli versenyzők mellett lesz nemzetközi futam, amelyre a világ minden kontinenséről érkezik lovas. Az újdonság az lesz, hogy ezúttal a Nemzetközi Lovas Díszegységek versenyzői állnak rajthoz a Bükk lábánál. A Nemzeti Vágta futamainak izgalmasságára eddig sem volt panasz, ám a szervezők rövidítettek a távokon, így téve még szorosabbá, izgalmasabbá a küzdelmeket. 

A nyúli Marczali Laurát nem nagyon kell bemutatni olvasóinknak, a korábbi években kishuszárként is versenyzett, azonban amióta betöltötte a 18. életévét, Kökény hátán készül évről évre futamokra. Idén a Sárköz Vágta Őcsényi Előfutamán második befutóként kvalifikálta magát a szilvásváradi megmérettetésre szülőfaluját, Nyúlt képviselve. Az összeszokott páros reméli, ezúttal még jobb eredményt tud majd elérni, de tavaly is igen büszkék voltunk rá: az előfutamában az első helyet szerezte meg, a középdöntőben harmadikként ért célba. 

A rábaközi térségből Rábatamási és Kapuvár is ott lesz lobogójával az ünnepségen. 

Rábatamásit Varga Dorka Büszke nevű lovával képviseli a huszárgyermek mezőnyben, míg Kapuvár-Gartáról Soós Kitti érkezik Báróval. Mindketten az Iváni Előfutamon jutottak be az októberi körre. Kitti a felnőtt kategóriában versenyzik már, harmadikként ért célba. Míg Dorka a gyermekhuszár kategóriában áll majd rajthoz lovával. 

A soproni térségből is két lovasnak szurkolhatunk, a Szemenyei Vágtán Farád színeiben Kocsis Mátyás és Csipa második helyen futott be, így képviselve a települést a döntőben, míg Ivánt Tóth Fanni és Töpörtyű juttatta be a 17. Nemzeti Vágta szilvásváradi futamára, szintén huszárgyermek kategóriában lovagol. 

A farádi Kocsis Mátyást és Csipát csak kicsivel előzte meg az elővágtán a rutinos versenyzőnek számító Mátyás Edina Daniella Tatáról, aki ezúttal Licino Jogar hátán szeretné meghódítani a nemzeti versenyt. Ács is közel fekszik a vármegyehatárhoz, így érdemes megemlíteni Takács Pétert, aki a Hortobágyi Előfutamon elért harmadik helyével jutott be a döntőbe. 

A háromnapos rendezvény zárónapján, vasárnap a hagyományokhoz híven képviselik Győrt az Ördöglovasok, akik minden évben elkápráztatják látványos és kicsit sem veszélytelen bemutatójukkal a közönséget. Idén is egyedi előadással készül Tóth Szilárd és csapata. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában