Bőség

2024.09.04. 16:03

Szemléletet formál - Bemutatkozott a Mosonmagyaróvári Kertbarátok terménykiállítása a Flesch Központban - fotók

Mutatós zöldségek és gyümölcsök, pompás virágkompozíciók, gondosan eltett lekvárok, szörpök sorakoznak a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre kiállításán, amely csütörtökig még látható.

Mészely Réka

Fotó: Mészely Réka

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre kedden ismét nagy sikerrel szervezte meg terménykiállítását Flesch Központban. 

Jáni Lajos, az idén 52 éves Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre elnöke nyitotta meg a huszonkettedik terménykiállítást. Kitért az átalakuló fogyasztói szokásokra és arról is beszélt, hogy nőtt a kiskertek, az egészséges élelmiszerek iránti érdeklődés. Örömmel számolt be róla, hogy a háromnapos kiállítás népszerű a helyi óvodák és iskolák körében, fontos formálni a szemléletet, ahogy a tudás átadása is az, az ifjabb generációknak. Ezért is várják a fiatalokat az egyesületbe. A kertbarátok megosztják egymással is a fortélyokat, a tudást, havonta szerveznek szakmai programokat. A klímaváltozás kihívásaira is kitért, ahogy a tápanyag utánpótlásának fontosságára, elsősorban a zöldtrágyázásra és komposztálásra. 

Nagy lelkesedéssel hozták össze a kertbarátok az itt látható csodát

 – köszönte meg tagtársai munkáját az egyesületi elnök. 

A rendezvényen résztvevő Nagy István agrárminiszter köszönetetét fejezte ki azoknak, akik élhetővé teszik a kerteket. Kitért a biodiverzitás fontosságára is, s mint modta, a kiállításon olyan fajták is láthatóak, melyek kiszorultak az ipari termesztésből. 

– Óriási kincs a saját termény. Fontos átadni a kertészkedés szeretetét az újabb generációknak, azon dolgozunk, hogy a harmincas, negyvenes korosztálynak is meghozzuk a kedvét, hogy legalább magasított ágyásban termesszenek paprikát, paradicsomot. 

Legyen presztízs megművelni a kertet

 – hangsúlyozta a tárcavezető. 

Fotó: Mészely Réka

– Közterületeken azt a színvonalat szeretnénk biztosítani, amit Önök a kertekben tesznek – vette át a szót Árvay István mosonmagyaróvári polgármester, aki a kertbarátkör szerepét is hangsúlyozta a Lajta-parti város civil életében. A városban évente szerveznek virágosztást. 

András Károly, kertészmérnök, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke szintén a fiatalok bevonásáról beszélt: a Sziget fesztiválon is bemutatkoztak. Németh Andrea, a Városháza munkatársa méltatta a Magyarország legszebb konyhakertjei versenyen indulók munkáját és átadták a díjakat. 

Elismerést vehetett át többek között a 82 éves Farkas András gyommentes kertjéért és Hegedüs Csaba, aki a növényi sokszínűségre törekszik. 

– A nyocszáz négyzetméteres kertben sok minden megterem: érdekességként most próbáltam ki a batátát, paprikából is három fajta van, ahogy szőlőből is. A lányaim főzik be a zöldségeket és én a bort készítem – emelte ki Farkas András, aki már reggel hat órakor veteményesében sürög-forog. Mint elmondta, idén az öntözés jelentett kihívást, ő egyébként reggel hatkor locsol. A tavaszi sok eső után a peronoszpóra és a lisztharmat támadott, permetezni is szükséges volt. A sárga lapokat is bevetette a kártevők ellen, amiből soha nem látottak is megjelentek. 

– Az idei termés nem rossz, de jobb is lehetett volna – tette hozzá András bácsi. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában