Civil sajtóreggeli

2 órája

Programözön a civilek szervezésében – Mutatjuk a részleteket

Pénteken reggel tartotta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ hagyományos őszi sajtóreggelijét, ahol győri, Győr környéki szervezetek mutatták be a következő időszakban várható rendezvényeiket, terveiket, kötetlen, jó hangulatú beszélgetés közben.

Barki Andrea

A szervezetek Facebook oldalán az eseményekről további információkat találunk. 

A Civil Sajtóreggelin nem csak a saját programjaikat ajánlják a civilek, egymástól is jó ötleteket kapnak.
Fotó: E.A.

Izgalmas programok Öttevényen 

Az Öttevényi Kulturális Egyesület október 18-án tartja első Nőklub foglalkozását Belső nő címmel, melynek célja a kikapcsolódás, ismerkedés, önmagunkkal való törődés. Október 27-én 4. alkalommal kerül sor az Öttevényi Tök-túrára, melynek során több állomást érintve, feladatokat teljesítve, sok cukorkával gazdagodva jutnak el a végállomásig, a Tátika játszótérig, ahol zsíros kenyérrel és teával vendégelik meg a fáradt csapatot az Öttevényi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel karöltve. 

Startup Szerda – Helyi innovációból globális siker?

Innovációs ökoszisztéma a nyugat-dunántúli régióban – hol tartunk 2024-ben? Rendhagyó időpontban, jelentős, provokatív és megosztó témákkal, kiemelt szereplőkkel kerül sor a következő Startup Szerdára október 15-én, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Baross termében öt órakor. 

Mi a helyzet a régiós vállalkozásokkal? Miben különböznek a lehetőségeik egy fővárosi startuphoz képest? Ezen kérdések mellett górcső alá vezik a régiós startupok és innovatív vállalkozások helyzetét, hol tartanak most, melyek voltak a legfontosabb mérföldköveik és mit szeretnének elérni, de beszélünk az utánpótlás kérdéséről, a fiatal generációról és az őket célzó régiós törekvésekről is.

Idén hatodik alkalommal rendezik meg Győrben az Ideathon ötletversenyt, ahol a szervezők a jövő vállalkozóinak nyújtanak támogatást az első lépések megtételéhez. A 2024-es rendezvény témája: a jövő városa. Ennek kapcsán egy országos felmérést végeznek, azzal a céllal, hogy a résztvevők olyan valós problémákra találjanak megoldásokat, amelyek a városi élet mindennapjait érintik, és amelyek a jövőben is kihívást jelenthetnek.

Ebben kérik most mindenki segítségét egy kérdőív kitöltésével, amely csupán csak 3 percet vesz igénybe.

Túrázzunk a Lehner Gyula Turista Egyesülettel! 

Az ősz folyamán az alábbi túrákhoz csatlakozhatunk: 

Szeptember 29. Barangolások a Sokorói dombságon: Sokorópátka értékei- A Sokorói-dombság kincseit bemutató túra sorozatunk negyedik állomása, Sokorópátka.

Október 12. Vitányvár és Mária-szakadék

Október 20. Burokvölgy, Királyszállási körtúra

November 03. Szurdoktriplázás Csesznek körül – A túra három sziklás völgyön vezet keresztül, Csesznek várától indulva leereszkednek az Ördög-árokba, felkeresik a Kő-árkot.

November 16. Háborús emlékek Sopron körül. 

Kistatai Libakergető 

A Kistata Fennmaradásáért Egyesület második alkalommal szervezi meg a Kistatai Libakergető rendezvényét november 9-én. A rendezvény fő célja a közösségépítés, a helyi, valamint rábaközi termelők bemutatása, a lakosság, valamint a résztvevők kikapcsolódásnak, ismeretei bővítésének támogatása. A Tündérkert Daloló - Horváthné Szabó Andrea interaktív gyermekműsora mellett, kézműves foglalkozás, valamint igazi vásári forgatag várja a látogatókat. Az egyesület tagjai forralt borral, teával várják a résztvevőket, valamint a helyszínen megkóstolható lesz a híres szili aszaltszilvás bableves. A délután folyamán bemutatják Pályi Krisztina Örökségünk őrzői című filmjét Szany község kincseiről, néprajzi, társadalmi értékeiről Töreki Imre Kincsestár című könyve alapján. A Márton-nap alkalmából jelmezversenyt hirdetnek a szervezők, a legjobb jelmez készítője díjazásban részesül.

Tökfaragás az Ízek világában Nyúlon 

Faragjunk együtt tököt, készüljünk a Halloweenre! Október 19-én az Ízek Világa Nyúl ad otthont a tökfaragásnak. Fedett sátor alatt, meleg teával várnak mindenkit egy jó hangulatú, közös készülődésre. Gyertyákat adnak mindenkinek, a kreativitást viszont a résztvevőktől várják. Rémségekre számítani lehet.

A reggeli ötletbörze képei.
Fotó: A.E.

Autistabarát őszköszöntő 

A Pamacs Egyesület szeretettel várja az autizmusban érintett családokat az immáron harmadjára megrendezett "Autistabarát őszköszöntő" eseményére október 13-án vasárnap 13 órától a gyirmóti Zúgó Parkban, rossz idő esetén Győrújbaráton a Hagyományok Házában. Lehetőség lesz kézműveskedésre, tökfaragásra. A csodaszép tököket, amiket faraghatnak a gyerekek a Más de nem kevesebb Olivér Alapítvány biztosítja. Zsíros kenyér és jókedv is vár mindenkit. 

A Felpéci Tájház 20 éves születésnapja

A két évtizede tartó munkásságuk alapja az önkéntesség. Erre hívták fel a figyelmet, amikor több önkéntes napot is szerveztek, és keresték Felpéc legaktívabb önkéntesét. Az Önkéntesség Díját október 5-én osztják majd ki. 

Továbbra is várják iskolás csoportok jelentkezését: múzeumpedagógiai foglalkozással, miniszürettel, fazekaskodással, pogácsakészítéssel, lovaskocsizással, jelentkezni az [email protected] címen lehet. 

Októbertől szakköri foglalkozások (csuhéfonás és mézeskalács készítés) is indulnak a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával. 

Október 19-én már a karácsonyra hangolódva Egyszer egy kerámiával mindenki elkészítheti a saját karácsonyi ajándékát kerámiából. Ennek folytatásaképpen tervezik horgolt és varrott karácsonyi díszek készítését is. 

Október 5-én tartják a II. Fel(S)péci Szüreti Napot, ahol szüreti felvonulással, főzőversennyel, miniszürettel, kézműves bemutatókkal, táncos-zenés programokkal készülnek. 

Őszi közösségi programok Bezin

Szeptember utolsó hetében zajlik évek óta a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat, amibe Bezi is több alkalommal becsatlakozott. Idén szintén több programmal készülnek: szeptember utolsó hétvégéjén - vasárnap délelőtt élményfestés, délután pedig őszi mustra, ahol a helyiek saját készítésű ételeiket, italaikat mutathatják meg egymásnak. Lesz többek között házi meggybor, lekvárok és szörpök, ketchup, lecsó, hagyományos kenyerek és így tovább.

Október első felében az Összefogás Beziért Egyesület a helyi könyvtárral összefogva tart egy komédiás estet a Gulliver Utazószínház bevonásával, a hónap végén pedig az immár hagyománnyá vált tökfaragásos kézműves délutánra kerül majd sor.

Novemberre gasztronómiai workshopot terveznek, hiszen tavaly nagy lelkesedés fogadta a kimcsikészítést, és ezen felbuzdulva szeretnének ebből is hagyományt teremteni: idén házi tészta és/vagy réteskészítést terveznek, hogy az idős lakosokat felkérve megtanulhassák tőlük a praktikáikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában