Betekintés a múltba

2024.09.26. 09:30

Titkokat őriz a pálos kolostor Sopronbánfalván

Először látogatott el a sopronbánfalvi egykori pálos kolostorba Puskás Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, hogy megismerkedjen annak történetével és épületével. Vele beszélgettünk a szerzetesrend történelméről, illetve a jövőbeni terveikről.

Varga Henrietta

A pálos rend Magyarország egyetlen hazai alapítású szerzetesrendje, hosszú és küzdelmes utat járt be az évszázadok során. Sopronban ugyan már nem aktívak, de a bánfalvi kolostorban található kiállításnak köszönhetően mégis betekinthetünk életükbe. 

pálosok
A pálosok történetét bemutató kiállítást Tama István vezetésével járta végig Puskás Antal atya  Fotó: Szalay Károly

Budapesten nemrégiben volt egy konferencia, amelynek középpontjában a szerzetesrend múltjának és jövőjének elemzése állt. Itt találkoztam Tama Istvánnal, a Sopronbánfalvi Kolostor Hotel igazgatójával, így ez az esemény nagyszerű alkalmat kínált arra is, hogy a régi ismeretséget megújítsuk a kolostorral

 - osztotta meg lapunkkal Puskás Antal atya. 

A  pálos rend életében is egy új korszak kezdődhet

- A pálosok története hosszú és gazdag. Magyarországon a rend a kommunista rezsim alatti kényszerszünet után, 1990-ben indult újra. Mára hazánkban 4 kolostor működik, ahol jelenleg 17 pálos szerzetes él. Azt gondolom, hogy az egyházak változásával a pálos rend életében is egy új korszak kezdődhet, hiszen ez a fajta átalakulás a szerzetesrendek életében is megtalálható. Rendkívül fontosnak tartom a közösségépítést, sokkal szorosabb kapcsolatra, együttműködésre van szükség nemcsak a plébániák tagjaival, hanem a tudomány világával is. Bár a magyar tartomány létszáma mérsékelt, a pálos szerzetesek világszerte jelen vannak: Európában, az Egyesült Államokban, Afrikában és Ausztráliában is tevékenykednek. Központunk a lengyelországi, Częstochowában található, ahol több mint 100 szerzetes él 

- tette hozzá.

A pálos rend történelmi kolostorai, mint a sopronbánfalvi is, olyan múltba nyújtanak betekintést, amely segít a mai szerzeteseknek visszaemlékezni és átélni elődeik lelkületét. Emlékezésre, elmélyülésre, és a közösségi szellem erősítésére kiváló helyszínek ezek az ősi falak.

Pálosok
A fekete Madonna eredeti ikonja Częstochowában található, de a Sopronbánfalván kiállított másolat lenyűgözte Antal atyát  Fotó: Szalay Károly

- Rendkívül hálás vagyok, hogy itt lehetek egy régi pálos kolostorban, amely tele van kincsekkel és visszaidézi azt a múltat, amelyet mi XXI. századi szerzetesek már csak emlékként őrizhetünk. A középkori kolostorok számomra azért is különlegesek, mert segítenek ráérezni az eredeti lelkületre, ami őseinknél is volt. A bánfalvi kolostor megtekintése során örömmel tapasztaltam, hogy helyreállításakor igyekeztek mindent a legeredetibb módon visszaállítani úgy, hogy az tényleg egy elcsendesedésre alkalmas hellyé váljon - zárta a beszélgetést. 

Fotó: Szalay Károly

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában