Padba szólít a csengő

2024.09.02. 11:54

Kezdődik az iskola – Sok ezer diák kezdi szeptembertől a tanévet Győr-Moson-Sopronban

A legtöbb általános és középiskolában csak ma, szeptember 2-án tartják az évnyitó ünnepségeket, de volt, ahol már pénteken vagy vasárnap behívták a diákokat, akik ünneplőbe öltözve nézték végig a műsort.

Simon Roberta

Izgatott gyerekek és meghatott szülők töltötték meg a győri Gárdonyi általános iskola udvarát pénteken, az elsősök tanévnyitó ünnepségén.

Fotó: Csapó Balázs

Több ezer diáknak, általános és középiskolásnak csengetnek be Győr-Moson-Sopronban. Vannak, akik először lépnek be valamelyik oktatási intézmény kapuján és kezdik meg tanulmányaikat, sokan pedig utolsó évükben koptatják már az intézmény padjait. 

Mintegy 1 millió 100 ezer család már a tanévkezdés előtt hozzájutott a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátásokhoz. Az ingyenes tankönyveket is kiosztották a köznevelésben és szakképzésben tanuló diákoknak, 4100 iskolába több mint 13 millió eszközt szállítottak ki. A rászoruló családoknak 80 ezer ingyenes tanszercsomagot is kiosztanak. Az első osztályosok ezúttal is ingyenes füzetcsomagot kapnak Győrben az önkormányzattól: ceruzák, zsírkréta, vonalzó, gyurma és minden más eszköz megtalálható benne, amire az iskolát kezdőknek szükségük lehet.

Elmozdulnak a digitalizáció felé

A Győri Gárdonyi Géza Általános Iskolában dr. Laczkovits-Takács Tímea alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd az önkormányzat által adományozott füzetcsomagokat nyújtotta át a kicsiknek. 

– Ez egy új utazás kezdete mindenki számára. Nem egyszerű pillanat a szülőknek, hiszen átadják legnagyobb kincsüket a pedagógusoknak. De ez az élet rendje – fogalmazott. – Mindenki próbálja megtalálni a napi örömöket, a pedagógusok pedig a területet, képességet, amiben a kisgyermekek a legtehetségesebbek. 

Dékány Ernő igazgató – aki januártól vezeti az intézményt – arról beszélt, bízik benne, hogy vidáman, önfeledten indul a tanév, amit idén száz elsős kezd meg. Szeretnék a több mint 100 éves épületet megújítani, az udvart még színesebbé tenni. A digitalizáció felé is elmozdulnak, a kapott tableteket szeretnék bevonni az oktatásba, így élményszerűvé, a diákok számára is átélhetővé tenni a tanórákat. 

– A régi, hagyományos módszerek némi megújulással, kreativitással jó eredményeket szülhetnek – mondta az igazgató. 

Felkészültek a tanévre

Dr. Nagy Adél, a Győri Tankerületi Központ igazgatója lapunknak elmondta, hogy a fenntartásukban működő 64 intézmény több mint 100 feladatellátási helyen felkészülten várja a tanév kezdetét. 

– Iskoláink osztálytermeibe mintegy 21 ezer tanulót várunk, s köztük 2173 kis elsőst, akik idén kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat – tájékoztatta a Kisalföldet. 

Szünetek, és más fontos dátumok

Nyilvánosságra hozták a szeptember 2-án kezdődő tanév rendjét is, amely 2025. június 20-ig tart majd, a végzős középiskolásoknak április 3-án ér véget a tanév, a szakiskolákban május 30-án kell utoljára iskolába menni. 
Az őszi szünet ezúttal október 26-tól november 3-ig, a téli pedig december 21-től január 5-ig tart majd. Tavasszal 2025. április 17. és 27. között lesz szünet, a nyári vakáció pedig június 21-én kezdődik. 
A tanév első felét 2025. január 17-én zárják, az iskolák január 24-ig értesítik a tanulókat vagy a szülőket az első félév tanulmányi eredményeiről. 

Az őszi írásbeli érettségi vizsgák október 11–25-ig tartanak. Az első kötelező tantárgy a magyar nyelv és irodalom lesz, amiből október 14-én vizsgáznak a diákok. Az emelt szintű szóbelik november 7–11. között, a középszintűek november 18–22. között lesznek. 
A központi írásbeli felvételire december 2-ig lehet majd jelentkezni, a vizsgákat 2025. január 18-án tartják. A pótló központi felvételi időpontja január 28. Fontos, hogy a középfokú felvételi eljárás során a központi írásbeli vizsgára jelentkezés nem „váltja ki” vagy „helyettesíti” a középfokú iskolákba történő jelentkezést, aminek 2025. február 20. a határideje. A szóbelik 2025. március 3. és március 20. között lesznek. Az általános iskola első évfolyamára a tanköteles tanulókat 2025. április 10–11-én kell beíratni. 
A tavaszi írásbeli érettségi vizsgák 2025-ben május 5. és május 23. között lesznek. Az emelt szintű szóbeliket június 3–11. között, a középszintűeket júni- us 16. és július 2. között tartják. 
A tanulóknak ebben a tanévben is több mérésen részt kell venniük 2025. március 24. és május 30. között: 4. évfolyamon szövegértési és matematika-, 5.-ben szövegértés-, matematika-, digitáliskultúra- és történelem-, 6–11. évfolyamon szövegértés-, matematika-, történelem-, digitáliskultúra-, természettudomány- és idegen nyelvi, illetve célnyelvi mérés lesz. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában