Szerelem és hűség

2024.09.08. 17:22

Hatvan év együtt – Jubiláló házaspárokat köszöntöttek a győri székesegyházban – Fotók

A szerelem és a hűség ünnepének adott otthont a Győri Nagyboldogasszony Székesegyház szombat délután. Hálaadó szentmisével köszöntötték a jubiláló házaspárokat, akik közül többen már hatvan éve együtt vannak.

Dániel Viktória

Fotó: Ábrahám Kitti

A délelőtti szentmisén az 5-35. házassági évfordulójukat ünneplőket, a délután pedig a 40-70. éve együtt lévőket köszöntötték a győri bazilikában. A legrégebb óta együtt lévő párok közül többen már a hatvanadik évfordulójuknak örülhettek.

Épp negyven éve annak, hogy Kozma István és Kozmáné Vass Márta összekötötte az életét. Idén első alkalommal vettek részt a hálaadó szent misén.

 Jól kell választani

 – mondják nevetve, mikor a hosszú házasság titkáról kérdezzük őket. Egy szilveszteri partyn találkoztak először. 

A mai világban sokan úgy vannak vele, ha valami elromlik akkor ki kell dobni, mi még azt tanultuk, hogy ha elromlik meg kell javítani és ez igaz az emberi kapcsolatokra, köztük a házasságra is.

Oross Gábornak és Oross Gáborné Edit szintén a negyedik évtizedről emlékezett meg szombat délután, fiatal korukban még egy búcsúban találkoztak először az idő múlásával pedig a barátságól szerelem szövődött.

Szeretet, türelem és rengeteg alkalmazkodás ez kell a hosszú házassághoz. A negyven év alatt sok mindent megéltünk közösen egészséget betegséget, de együtt mindenen túl lehet jutni.

Az ünnepi szentmisét Veres András megyéspüspök celebrálta, aki hangsúlyozta azt hogy kibe szeretünk bele nem lehet megmagyarázni, de az ember veleszületett ajándéka a szeretet. A házasság a teremtőtől való életközösség. Néhányan vallják, hogy idővel minden szerelem megkopik, én ezzel nem értek egyet. Önök a tanúsítói ennek, talán minőségében változik de az egész életen át gyakorolt odaadás az mélyíti és nem gyengíti két ember kapcsolatát. A házasság értékét különböző okokból ugyan de sokan megkérdőjelezik, de a házasság szentsége egy olyan Isteni ajándék, ami egész életen át erősíti az egymás iránt elkötelezettek szívét.

A szentmise végén a emléklapot is átadtak a jubiláló házaspároknak emlékezetessé téve évfordulójukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában