Szép siker

2024.09.10. 11:06

Ezüstérmes halőrök - A győr-moson-soproni csapat szépen teljesített a szakmai versenyen

Győr-Moson-Sopron vármegye halőri csapata az ügyességi versenyben harmadik, az összesítésben a második helyen zárta az országos halőri versenyt – számolt be az eredményről a MOHOSZ.

Kisalföld.hu

Az Országos Halőr Szakmai Verseny és Találkozón, csütörtökön három szakmai és két ügyességi versenyszámra is sor került. Az első szakmai versenyszámban a túlparton horgászó személy megfigyelése, és az általa elkövetett szabálysértések felderítése volt a feladat. Mindezt úgy kellett a halőrpároknak távcsövekkel és hőkamerával végrehajtania, hogy a tilosban járó ne vegye őket észre. A második feladat a már klasszikusnak számító ellenőrzés volt. Itt egy stégen horgászót kellett halőri intézkedés alá vonni. A horgászokmányok ellenőrzése mellett a stég alá, a horgászládába, a haltartóba és a csalihalas vödörbe is érdemes volt belenézni. Kellemetlen meglepetés érhette azokat, akik nem figyeltek a biztonságos távolság megtartására, ugyanis a szabálytalankodó zsebében egy kés lapult, amit bizony nem félt használni. 

Ezüstéremmel tért haza a Győr-Moson-Sopron vármegye halőri csapata.
Ezüstéremmel tért haza a Győr-Moson-Sopron vármegye halőri csapata.
Fotó: Fotó: MOHOSZ

A rendészeti sorfeladat szituációs gyakorlat volt, ahol a halőrpároknak az egyes stációknál egyre komolyabb helyzetekkel kellett megbirkózniuk. Az intézkedésnek ellenszegülő személyeket vissza kellett tartaniuk a rendőrség kiérkezéséig. A lépéseket itt is, mint minden feladatnál egy versenybíró értékelte. 

A párosok az indulás előtt egy asztalról eszközöket vehettek magukhoz, de egyáltalán nem volt mindegy, hogy a különböző vegyi- és kényszerítőeszközök, fegyverek, illetve szolgálati „játékkutyák” közül melyiket választották. 

A negyedik állomáson kormorángyérítés volt a feladat, mégpedig sziluettlövészet formájában. A lőlapokon látható madarak méretét akkorára csökkentették, mint amekkorának 50 méter távolságból egy valódi kárókatona látszik. A „gyérítés” természetesen sörétes lőszer helyett gumilövedékkel történt.

Ebéd után az ügyességi versenyszámokkal folytatódott a sor. A csónakos feladatban szintén párok vettek részt. Miközben az egyik halőr egy kijelölt pályán evezett, a másik tiltott eszközöket és szabálytalanságokat igyekezett észrevenni. A nap utolsó versenyszámában egy elakadt halőri terepjáró kiszabadítása várt a halőrökre. A háromfős csapatoknak részletesen be kellett számolniuk a csörlő helyes használatáról és az önmentés egyes lépéseiről.

Pénteken három versenyszámra is sor került. Az első erőnléti feladat során 200 liter vizet kellett minél gyorsabban kimerni egy halőri csónakból. A megengedett fennmaradó mennyiség egy liter volt, de minden megkezdett liter után három másodperc büntetőidő járt. A váltófutóverseny során a halőrpároknak 100-100 métert kellett futniuk. A váltóbotot, ami jelen esetben egy gumibot volt az „Állj, a törvény nevében!” felkiáltást követően kellett átadniuk egy előre kijelölt tízméteres szakaszon. 

A felkiáltás elmulasztásáért, vagy a szakaszon kívüli váltásért az előző feladathoz hasonlóan büntetőmásodpercek jártak. Az utolsó feladat lényege a nonverbális kommunikáció volt. 

A méltán híres társasjátékhoz hasonlóan – egy perc alatt – utasításokat, vagy feltárt szabálytalanságokat kellett elmutogatni a társaknak – írta a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége weboldalán.

Az eredményhirdetésnél aztán kiderült: Győr-Moson-Sopron halőri csapata az ügyességi versenyben 3., az összesítésben a 2. helyen zárta az országos halőri versenyt. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában