Pozitív gondolatok

2024.09.06. 18:00

Erőt adó Szül(ő)kártyák - Pozitív gondolatok segítenek a kismamáknak a győri kórházban

A győri TudásÉpítők és a MAGU völgy festőművészei által megálmodott Szül(ő)kártyákkal a kismamáknak és családjuknak szeretnének segíteni, hogy meg tudják élni a szülés pozitív élményét.

Schuller Vivien Csenge

Ványik Tünde perinatális segítő szerint fontos, hogy a pozitív gondolatokra koncentráljunk, főleg szülés közben.

Fotó: Schuller Vivien Csenge

– Enyedi Dóri pszichológussal sokat beszélgettünk arról, hogy szükség lenne segítőkártyákra a szülés és vajúdás segítéséhez – kezdte a Szül(ő)kártyák megalakulásának történetét Ványik Tünde, a TudásÉpítők Egészségügyi Tanácsadó Szolgálat perinatális segítője.
 

A kártya segíthet a kismamáknak a szülésnél. 
Fotó: Berkes Tamara

– Pozitív megerősítő mondatokat gyűjtöttünk, színeket és szimbólumokat kerestünk, amelyekkel kis kártyákat terveztünk, hogy a kismamáknak és családjuknak segíthessünk megélni a szülés pozitív élményét. S. Huszár Lilla és csapata kézzel festett virágai hangulatosabbá teszik és erősítik a lapok üzeneteit. A szülésfelkészítőn azt ajánljuk, hogy a pozitív megerősítő kártyákat használják már otthon a vajúdáskor, és vigyék be magukkal a kórházba is. Higgyenek magukban, hiszen sokkal többet ostorozzuk magunkat, mint amennyit dicsérjük. Szerintem az apukáknak is segít, hogy támogatni tudják a párjukat pozitív mondatokkal – osztotta meg lapunkkal Tünde. 

– Tömör, rövid mondatokat kerestem az üzenetekhez. A vajúdás és a szülés során már csak egy szót tudnak befogadni az anyukák. Ezért nem akartuk a mondanivalónkat hosszabban kifejteni. Úgy gondoljuk, a kártyák a támaszt nyújtó kéz és hang azokban a helyzetekben, amikor mi nem lehetünk ott velük. A vizuális élménnyel súgjuk a gondolatokat az anyuka fülébe – mondta el Enyedi Dóra tanácsadó-szakpszichológus. Hozzátette: sajnos több negatív szót használunk a mindennapjainkban: nincs semmi baj helyett mondhatnánk például, hogy minden rendben van. 

– Az esztétikumra koncentráltam meg a színekre, a lélekre pozitívan ható szépre. A festményeimmel szeretnék önbizalmat, kapaszkodót adni a nehéz helyzetekben – hangsúlyozta S. Huszár Lilla festőművész. 

A győri kórházban a szülőszobán, a folyosón, a vizsgálóban és a vajúdóteremben is helyeztek ki lapokat. Az első vizsgálati terem előtt például az az üzenet áll: Most vagyok a legerősebb. 

– A célunk a támasznyújtás. A pozitív erő és energia megosztása. Hatalmas ereje van a pozitív gondolatoknak, és sokkal jobb a szép képeket nézni a szülés során, mint a fekete hirdetést vagy az üres fehér falat. A jövő nemzedék most születik, és nem mindegy, hogy mit kap. Sokan elfelejtik, hogy nemcsak a nő szül, hanem a baba is születik – zárta a beszélgetést Ványik Tünde. 

– A szülésfelkészítő foglalkozásokon kapott kártyák sokat segítettek az életem egyik legfontosabb eseményére való felkészülésben. A szülés előtti utolsó hetekben azokat a gondolatokat erősítették bennem, amire egy pozitív szülésélményhez szükségem volt. Kiraktam a kártyákat az otthonunkban olyan helyekre, amire naponta többször ránézek. A közvetített üzenetek emlékeztettek arra, hogy mire fókuszáljak. Mindez nagy segítséget nyújtott a szülésre való ráhangolódáshoz – osztotta meg lapunkkal élményeit Fazekas Eszter. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában