Mindenük a lángok martalékává vált

2024.09.10. 10:25

Egy élet munkája lett füst és hamu – Átmenetileg lakókocsiban lakik Mosonmagyaróváron Mózer Attila és Hollósi Judit

Augusztus 15. szomorú nap Mózer Attila és Hollósi Judit életében. Éppen az unokákat vitték haza a nyaralásból, amikor a szomszéd értesítette őket a katasztrófáról: kigyulladt a házuk. Mire hazaértek, mindenük odalett. A Kisalföld Jóakarat Hídja Alapítvány is a család mellé állt.

Mészely Réka

Mózer Attila gondosan építgette fel közös otthonukat, mely porig égett.

Fotó: Kerekes István

Vizsgálják annak a tűznek az okát, melynek augusztus 15-én mosonmagyaróvári családi ház esett áldozatául. Mózer Attilát és Hollósi Juditot a szomszédok értesítették, hogy felcsaptak a lángok az otthonukban: mire hazaértek, porig égett, és mindenük odalett. A rokkantnyugdíjból és baleseti járadékból élő párnak volt ugyan biztosítása, ám ennek intézése hosszas folyamat. A Kisalföld alapítványa a család mellé állt. 

Mózer Attila gondosan építgette fel közös otthonukat. A férfi és párja, Hollósi Judit átmenetileg lakókocsiba kényszerül. 
Fotó: Kerekes István

Amint arról korábban beszámoltunk, augusztus 15-én este tűz ütött ki Mosonmagyaróváron, a Lilaakác utcában: a füstfelhők messze ellátszottak. Több város tűzoltói próbálták megfékezni a lángokat, de mára tudjuk, reménytelen volt a küzdelem. 

Augusztus 15-én reggel vittük vissza az unokákat. Este kaptuk a telefont, hogy kigyulladt a házunk. Azzal a lendülettel kocsiba vágódtunk és jöttünk is vissza. Nem is tudom, hogy értünk haza…

 – kezdi történetüket Hollósi Judit, aki párjával, Mózer Attilával 2020-ban költözött be a lovardából átalakított családi házba, hatalmas kerttel. 

Látogatásunkkor ennek csak a romjait találjuk, de sorra mutatják a képeket a gondosan felépített otthonról, melyért oly sokat dolgoztak négy éven keresztül. Judit 1995 óta egy vérképzési rendellenesség miatt rokkantnyugdíjas, Attila balesetben több ujját vesztette el, minimális baleseti járadékból és rokkantnyugdíjból élnek. Ennek ellenére nem panaszkodnak: a ház körüli kertben sok minden megtermett, cseréltek a szomszédokkal terményeket.

Csak a villany és az internet került pénzbe. Most azonban újra kell kezdeniük felépíteni az életüket. 

– Próbáljuk pozitívan látni a helyzetünket: ez a második születésnapunk. Jó, hogy nem égtünk benn vagy hogy az unokáinknak nem kellett mindezt átélniük. Volt biztosításunk, ám ennek intézése hosszas munkának tűnik. A romok eltakarítása is milliós tétel lesz. Ha már ezen túl vagyunk, látni fogjuk, mi maradt egyáltalán… – veszi át a szót Mózer Attila. 

A tűz okát még vizsgálják a szakértők, hatvan napon belül várható eredmény. A lángok erejét jelzi, hogy a ház körüli fák is megperzselődtek. Mózerék most a telken felállított lakókocsiban élnek, melyben van fürdőszoba és WC. 

– Szó szerint mindenünk odaveszett: az az egy ruha maradt, amiben a lányomékhoz utaztam. Nagyon hálásak vagyunk a sok-sok segítségért: a szomszédok mellett sok ismeretlen is mellénk állt. A laptopot például Győrből kaptam, de több műszaki cikket is adományoztak. Egyelőre többet nem is fogadunk, hiszen nincs hol tárolni. Viszont köszönettel fogadunk építési anyagot, szerszámokat, a férjem összes eszköze, amikkel korábban a házat felépítette, szintén bent égett – hangsúlyozta az asszony. 

A család mellé odaállt a Kisalföld alapítványa is: olvasóink jóvoltából 200 ezer forinttal támogattuk Mózeréket. Hálásan vették át a pénzt, amit a romok eltakarítására fognak fordítani. 

Bankszámlaszámuk, ha esetleg valaki átérzi a helyzetüket és tudna segíteni: Mózer Attila (Duna Bank), számlaszám: 58600252-17145000, IBAN: HU17 5860 0252 1714 5000 0000 0000. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában