Álláspont

15 órája

Amit a föld ad – Győri kollégánk véleménye a kertészkedésről

Mesevilágot varázsolt kertjéből Sopronban Kecskés Katalin, írtuk meg szerdai számunkban. Kétezerféle növény pompázik benne. Erről az jut eszembe, hogy nemrégiben egy közösségi kertet látogattam meg a közelünkben.

Gyurina Zsolt

Fotó: Máthé Daniella

Amikor ott jártam, kis parcelláját öntözgette éppen egy hölgy. Az egyik közeli társasház sokadik emeletén lakik, életmentő számára az a hét négyzetméter, amelyen paradicsomot termeszt, virágok nőnek, citromfű illatozik. Másik példa: egyik rokon már idős, de amikor el kellett adnia a kertes házát, nem bírt magával, bérelt egy kis földet, oda jár ki minden hétvégén, és kapálgat, gyomlálgat, hajolgat, izzad a napon, majd este fájlalja a derekát. Mégis felfrissül, kicserélődik az alatt a néhány óra alatt, amit a kertben tölt. 

Az ipari forradalom és gyermekei bekényszerítették a nagyvárosba az embert. A szocializmus alatt – illetve ne legyünk igazságtalanok, a trend a fejlett nyugaton is ugyanúgy megjelent – volt egy elképzelés arról, hogy a dolgozó nő otthon már nem főz, a családtagok menzáznak, így aztán felesleges a lakásokba egy nagy konyha. Helyette kitalálták a teakonyhát. 

Pedig a Homo sapiens lelke meghal, ha csak dolgozik, ül a gép mellett/előtt, majd hazamegy és nem csinál semmit. 

Ahhoz, hogy emberként éljünk, kell az alkotás öröme. Az előbbiekhez kapcsolva ez lehet akár a főzés, vagy akár a föld mívelése. A vágy évezredek óta bennünk él, nem lehet kiirtani néhány évtized alatt. Lásd a panelházak ablakai alatt létrehozott apró csodákat, amikor virágokkal ültetik tele az erkélyek alatti részt, bízva benne, nem kél lába a rózsatőnek. Ha mégis, újrakezdik, újraültetik a jobb emberek. Egy kert, egy kis föld művelése fáradságos munka, amelyet soha nem lehet abbahagyni, ám annyi örömet ad, ami elmondhatatlan. 

Ahhoz, hogy emberként éljünk, kell az alkotás öröme.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában