Böjte atya védencei

2024.09.04. 15:00

„A jó szándék vezet bennünket” – Fogadják és adják is a szeretetet az erdélyi gyerekek Kapuváron

Böjte Csaba árváinál járt egy kapuvári baráti társaság, hogy részt vegyen a gyergyószárhegyi gyermekotthon tanévkezdő, Becsengetés elnevezésű rendezvényén. Minden évben ott vannak, és sokat kapnak a fiataloktól.

Cs. Kovács Attila

A rábaközi baráti társaság és erdélyi barátaik. Középen Csergő Hajnalka, a gyergyószárhegyi otthon vezetője és Böjte Csaba.

A kapuvári Kiss-M. Vencel és barátai minden évben felkerekednek, hogy részt vegyenek Erdélyben a gyergyószárhegyi gyermekotthon Becsengetés elnevezésű rendezvényén. A faluhoz közeli Tatárdombon gyűlnek össze a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett intézmények növendékei, illetve mindazok, akik igyekeznek megkönnyíteni a fiatalok életét. A kapuváriak legalább tizenöt éve rendszeres vendégei az eseménynek, és sohasem érkeznek üres kézzel. 

Felemelő, a lelkünket megtöltő, ugyanakkor vidám és megnyugtató napot tölthetünk el a gyerekekkel minden évben. Ilyenformán nemcsak adunk, de sokkal többet kapunk a Becsengetésen

 – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Kiss-M. Vencel.

Az erdélyi fiatalok szívesen fogadják Kiss-M. Venceléket.

A kapuváriak kapcsolata tehát legalább tizenöt éves Böjte atyával és védenceivel. Úgy kezdődött, hogy Vencel gazda a soproni Igaz László barátjával benevezett egy erdélyi lovas túrára. Útközben megálltak Böjte atyánál, akinek a Magyarországon összegyűjtött adományokat adták át. – Ott került szóba a tatárdombi ünnepség, és az is, hogy szívesen látnak bennünket. Hazajöttem, és a barátaimmal, Császár Antallal és Horváth Istvánnal megbeszélve a következő Becsengetésen már ott voltunk, és főztünk a gyerekeknek. Azóta is megyünk, a főzéshez az alapanyagot rábaközi termelők, a farádi Szalay család és a barbacsi Horváth Szaniszló ajánlják fel minden évben. Az anyaországból több település is képviselteti magát. 

A Becsengetésre az otthon lakói körmenettel érkeznek meg tanáraikkal és Böjte atyával. Ottani szóhasználattal élve rezesbanda várja őket a dombon. Ezután Csaba testvér szentmisét celebrál a domb kápolnájában, majd megemlékeznek az 1658 szeptemberében történtekről. Akkor 3000 tatár harcos támadt a falura, de 300 bátor székely Gábor deák vezetésével visszaszorította az ellenséget. Kis kulturális műsor után, melyen szerepelt már a bogyoszlói és az egyedi dalkör is, jön a mulatság. Mintegy négyszáz gyermeket látnak vendégül, akik Böjte atya valamennyi intézetéből utaznak a Tatárdombra. 

A jó szándék vezet bennünket, de ki nem hagynánk a rendezvényt, hiszen leírhatatlan, amit ott kapunk. A gyerekek nagy szeretettel fogadnak, ragaszkodnak hozzánk, az ölünkbe ülnek. Fogadják, de adják is a szeretet. És ez nagyszerű érzés 

– tette hozzá Kiss-M. Vencel. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában