Éltetik horvát gyökereiket

2024.09.10. 13:50

A fertőhomoki Kajkavci Tamburazenekar 25 éves jubileumi koncertre készül

Jubileumi koncertre készül a fertőhomoki Kajkavci Tamburazenekar. Idén ünneplik megalakulásuk 25. évfordulóját, a hétvégi ünnepi koncerten a korábbi tagok közül is többen részt vesznek.

Bódvai Ildikó

A zenekar jelenlegi tagjai: Horváth Ádám, Várhelyi Máté, Kozák József, Kozák Krisztina és Pálmai Adrián.

Régi tagokkal kiegészülve, fennállásának 25 éves jubileu­­ma alkalmából ad koncertet a fertőhomoki Kajkavci Tamburazenekar. A koncert szeptember 14-én 18 órakor lesz a fertőhomoki kultúrházban, ahová a belépés ingyenes. 

Örülünk, hogy az ünnepi alkalmon a régi tagjaink közül is többen velünk lesznek. Tíz hangszerrel március óta zajlanak a próbák

 – mondta dr. Horváth Ádám, aki az alapító tagok egyike és 2009 óta a zenekar vezetője. Hozzátette, jelenleg öten vannak az együttesben, ami a működéshez szükséges legszűkebb létszám, viszont a zenészek lelkesedése töretlen, így továbbra is készülnek az új kihívásokra. Reményeik szerint a közeljövőben egy régi tagjuk visszaköltözik Fertőhomokra és újból csatlakozik a zenekarhoz. 

A fertőhomoki tamburazenekar 1999-ben alakult meg. A tanítást a kópházi tamburazenekar megalapítója és egykori vezetője, Szallmer János kezdte meg az akkori általános és középiskolásokkal. A cél az volt, hogy ebben a kis faluban – ahol a többi környékbeli horvát falutól eltérően a kaj nyelvjárást beszélik – újra fel­elevenedjen az itt lakókban régi kultúrájuk, hagyományaik és szokásaik emléke. 

A munka a kezdetekkor nehezen indult, elsősorban a hangszerhiány és a meglévő hangszerek rossz állapota miatt. Azután szépen, fokozatosan rendbe hoztuk a hangszereinket, és apró lépésekkel megkezdtük a felkészülést és a felzárkózást a környék és az ország tamburazenekaraihoz. Ma már az ország egyik legismertebb zenekara a miénk 

– emlékezett a kezdetekre a zenekarvezető, aki azt is elmondta, a zenekarnak ez idáig négy lemeze jelent meg. 

– Működésünk során felléptünk már Horvátországban, Ausztriában és Szlovákiában is. Magyarországon szerepeltünk többek között 2009-ben a Sziget Fesztiválon, 2014-ben a mezőkövesdi matyófesztiválon, itt a környéken pedig rendszeresen találkozhat velünk a közönség – sorolta az emlékezetes fellépéseket Horváth Ádám. 
 

Elismerések

A Kajkavci Tamburazenekar 2000-ben országos ezüst minő­sítésben, 2005-ben országos arany minősítésben, 2006-ban Kóta-díjban, 2008-ban és 2016-ban országos Aranypáva díjban, 2009-ben, 2010-ben és 2017-ben országos Aranypáva nagydíj­ban, 2019-ben pedig a horvát kultúráért végzett munkásságáért országos elismerésben részesült. A zenekarnak eddig négy lemeze jelent meg. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában