Hagyományőrzés

2024.09.11. 12:37

60 íjász lőtte ki a nyilait Kapuváron

Íjásztalálkozót rendeztek Kapuváron, melyen részt vett Mónus József világrekorder versenyző is. A szervezők célja a magyar íjászhagyományok bemutatása és továbbadása.

Cs. Kovács Attila

A napokban rendezte meg a kapuvári Hanyi Íjász Hagyományőrző Egyesület a tizenharmadik Hany Istók Íjásztalálkozót. Hatvanan adták le nevezésüket és töltöttek el egy jó hangulatú, szép lövésekben gazdag napot a város kerékpároscentrumának környékén, ahol a célokat felállították a szervezők. Szabó István, a házigazda egyesület elnöke elmondta: az eredményeket ugyan számon tartják, de nem az a legfontosabb a rendezvényen. 

A magyarságtudat erősítése, magyar hagyományaink őrzése és bemutatása a célunk

 – jegyezte meg. 

A kapuvári íjásztalálkozót színesítette, hogy vendégül látták Mónus Józsefet, a harci cél- és távlövő többszörös világbajnok íjászt, aki beszámolt eredményeiről, történeteket osztott meg az íjászatról és bemutatót is tartott sporttársainak. 

Kapuváron 1999 óta foglalkoznak íjászattal. 2009-ben tartották meg első versenyüket, 2015-ben alakították meg az egyesületet. Mostani versenyükön 60 íjász vett részt. 
Fotó: Cs. Kovács Attila

Augusztusban az Amerikai Egyesült Államokban két világrekordlövő versenyen vett részt, többszörös győzelmet aratva. 

Átlőtte a Grand Canyont, majd Smith Creekben megdöntötte egyéni rekordját és 1031,54 méterre szállt nyílvesszője.

 Ezután Utah államban, Bonne-ville-ben a történelmi íjak, Modern Asiatic kategóriában versenyezve világrekordot lőtt. 

Szabó István elmondta: egyesületük jövőre több jubileumot is ünnepel, az íjászat huszonöt évvel ezelőtti, kapuvári „megjelenését”, a Hany Istók-kupa indításának tizenötödik és egyesületté alakulásuk tizedik évfordulóját. 

– Iskolai keretek között kezdtük el, a szülők között is egyre népszerűbb lett. Célunk a hagyományőrző íjászat széles körű megismertetése, az örömíjászat, a magyar íjászhagyományok ápolása. Ezeket a célokat szolgálja a Hany Istók-találkozó is – fogalmazott Szabó István. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában