Távlovasok a nemzetközi élmezőnyben

2024.08.29. 08:38

A bahreini koronaherceggel együtt versenyző lovasok tréningeznek a győrújbaráti domboldalakon

Bár kevesen tudnak róla, a győrújbaráti Feketéné Wachtler Katalin és csapata nemzetközi távlovas versenyeken szerepel eredményesen. A múlt hét végén 120 kilométeres távon Samorinban győzedelmeskedtek. Szombaton indulnak Franciaországba, ahol a felnőtt világbajnokságon 160 kilométeren, majd rá két hét múlva Szardíniára ahol a junior Európa bajnokságon vesznek részt.

Barki Andrea

Az augusztusi kánikulában némi felzúdulást okozott a győrújbarátiak egyik közösségi oldalán, hogy lovasok vonultak végig a településen. Többen állatvédők után kiáltottak, leszedték a keresztvizet az amúgy ugyanabban a hőségeben lovon ülő emberekről, mondván: állatkínzás, hogy a 35 fokban egyáltalán kihozzák a lovakat. Az egyik lovas válaszában elmondta: talán nem tudják az itt élők, hogy ezek nemzetközi eredményekkel bíró sportlovak, akik sokkal nagyobb terheléshez szoktak, csakúgy, mint lovasaik.

Feketéné Wachtler Katalin egyik kedvenc arab lovával. 
Fotó: Molcsányi Máté

Ebből is látszik, hogy vannak sportágak amelyekről csak keveset, vagy semmit sem tudunk, pedig itt dolgoznak a szomszédságukban. Vagy tán hallott valaki arról, hogy amíg a legtöbben a strandon pihentünk a hosszú hétvégén, addig két fiatal hölgy, Fekete Patrícia és Márkus Rozina Samorinban 120 kilométeres távlovas versenyt nyertek a 30 fok feletti hőmérsékletben? Patricia Glaz Petites Licsivel a felnőttek versenyét, Rozina Dirhammal a juniort, majd másnap a 100 kilométert egymást először segítve, majd egy szuper hajrában egymás között eldöntve a versenyt Patricia Szepivel első, Rozi Lodijivel második helyezést ért el.

Két nap alatt 220 kilométert teljesítettek a lányok fejenként.

Fekete Patrícia és Márkus Rozina Samorinban 120 kilométeres távlovas versenyt nyertek a hét végén.
Fotó: Barki Andrea

A sokkorói dombvidék kitűnő feltételeket nyújt a lovasoknak terepeivel, talajával, levegőjével, nem véletlen, hogy Győrújbaráttól Tényőig egymást érik a lovardák. Itt talált megfelelő helyet a hobbilovas, Feketéné Wachtler Katalin is lovaiknak. Lánya, Patrícia kezdett először lovagolni, aztán versenyezni a távlovaglás versenyszámban, ami tulajdonképpen a lovak maratonija. Egyre sikeresebb, nemzetközileg jegyzett versenyző lett. A 2009-ben Magyarországon megrendezett junior világbajnokságon a harmadik helyezett magyar csapat ragja volt, egyéniben pedig a hatodik helyen végzett. 

Felnőttként a legjobb eredménye a tavalyi világbajnokságon a 18. helyezés Zizi nevű lovával.

A lányom, Patrícia sikeres lett ebben a sportágban, így aztán sorra hozták ide a lovakat. Az itt álló lovak nagy része sajátunk, a másik része külföldi tulajdonban van. Mi tartjuk, tréningezzük őket, tulajdonosaik pedig a versenyeznek velük, így mintegy 16 ló vesz részt aktívan versenyeken

 – mondta látogatásunkkor Wachtler Katalin istálló tulajdonos. 

– Mi ezt hobbiból csináljuk, mellette dolgozunk. Én még hatvan évesen is rajthoz állok. Annak ellenére, hogy nem olimpiai sportág, a díjugratás után ennek a szakágnak van a legnagyobb versenyző bázisa. Európában a legjobbak a franciák és a spanyolok, a legtöbb pénz pedig az araboknál van. Ebben a sportágban versenyez a bahreini koronaherceg, a dubai sejk Mohamed és az egész családja, a szaudi király. Számukra egyrészt presztízs kérdés, hogy teljesíteni tudják a távot, másrészt az, hogy meg tudják fizetni a legjobb lovakat. Mi is versenyeztünk már együtt a 2023. februárjában Abu Dhabiban megrendezett világbajnokságon a bahreini koronaherceggel, ahol ő nyert, a mi magyar tenyésztésű, magyar tréningben álló Shagya-arab lovunk Patríciával a nyergében pedig a 18. lett úgy, hogy a télből vittük el a nyárba. Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy ezek a lovak bírják a 35 fokot. Az idén februárban is voltunk Szaud Arábiában, al-Ula-ban a szaudi király meghívására. A verseny rajtja ugyanott volt, mint az idei Párizs-Dakar egy szakaszának a rajtja. Kihívás volt, hogy reggel még hideg volt, de a levegő nappal felmelegszik akár 40 fokra is – tudtuk meg Katalintól.

A 31 éves, bár tininek látszó fiatal versenyző, Fekete Patrícia az előző évben a világranglistán 19. helyezést ért el, ami nagyon nagy eredménynek számít. Hat éves kora óta lovagol. Hetente legalább száz kilométert lovagol, naponta 2-3 órát biztosan nyeregben tölt, van, hogy két lovat is lelovagol. Mi a legjobb a távlovaglásban?

Itt alakul ki a legközvetlenebb kapcsolat a lovunkkal, hiszen naponta több órát tréningezünk, a versenyeken pedig egész nap együtt vagyunk velük, ismerjük minden rezdülésüket

 – válaszolta Patrícia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában