A tánc felszabadító ereje

2024.08.11. 10:00

Sopronban a szeniorcsoportok körében is egyre népszerűbb a társastánc

A tánc az emberiség egyik legősibb és legkifejezőbb művészeti formája, nem véletlen, hogy egyre több gyerek és felnőtt választja ezt a kikapcsolódási formát Sopronban is.

Varga Henrietta

A kifinomult mozdulatok önbizalmat adnak minden korosztálynak. Felvételünkön Szabó-Bedi Anikó és Csábi Dávid.

A tánc világa csodálatos, hiszen ez a mozgásforma lehet önkifejezés, társas tevékenység, vagy egyszerűen csak szórakozás, amelyek mindegyike egyedi módon járul hozzá az emberi kultúra gazdagságához. Önbizalmat és tartást ad, ugyanakkor felszabadítja az embert. A Sopronban élő Szabó-Bedi Anikó is évek óta táncol, 14 évvel ezelőtt tért vissza a társastánchoz, három évvel ezelőtt pedig a balettba is belekóstolt. 

A közelmúltban versenytáncosként is kipróbálta magát, hiszen párjával beneveztek a Hatvanban rendezett táncversenyre, ahol latin táncokkal indultak, és a szenior minősítő latin kategóriában megszerezték az első helyet. 

– Óriási öröm volt számunkra, hogy ezen a megmérettetésen ilyen csodálatos helyezést értünk el, azt gondolom, a rengeteg gyakorlás meghozta a gyümölcsét és megalapozta a folytatást. A tánc mindig is az életem része volt, bár kis időre abbahagytam, de újra visszataláltam ehhez a szerelemhez, ami azóta is feltölt és rengeteg pluszt ad nekem – kezdte a beszélgetést. 

Imádom a tánc minden formáját! A visszatérésemet követő első tánciskolai tapasztalataim a latin és standard táncokkal indultak, a balett csak később jött az életembe, és már az első óra teljesen elvarázsolt. Azóta is folyamatosan gyakorlok, még akkor is, ha fáradt vagyok vagy fáj valamim, hiszen a balett iránti szenvedélyem minden pillanatot élvezetessé tesz számomra

 – mondta. 

– A balett különleges kihívás a latin táncokhoz képest, de a pontosság, kifinomult mozdulatok, a zene szépsége minden egyes alkalommal arra inspirál, hogy folytassam. Az elmúlt három évben rengeteget fejlődtem, ez a mozgásforma is az életem szerves részévé vált. Mindkét táncot szívvel-lélekkel csinálom, el sem tudom már képzelni az életemet nélkülük – tette hozzá. 

– A balett és a többi táncstílus is rengeteg szépséget és értéket rejt magában, amelyeket érdemes felfedezni és megtapasztalni. Nemcsak fizikai, hanem mentális erőt is ad, ezért mindenkit arra bátorítok, hogy próbálja ki, hiszen soha nincs késő elkezdeni. 

Hatalmas boldogság és rendkívül motiváló, amikor egy-egy fellépésen azt látom, hogy a nézőknek tetszik a táncunk, úgy érzem, hogy minden egyes próba, a rendszeres gyakorlás, az új mozdulatok és technikák elsajátítása nem volt hiábavaló 

– zárta a beszélgetést. 

A pontosság és a zene szépsége minden egyes alkalommal arra inspirál, hogy folytassam.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában