Tandem

2024.08.13. 12:15

Látássérültek és látók Ikrényből tekernek a párizsi Paralimpiára – Fotók, videó

Vidám csengetéssel érkezett meg a győri Mobilishez a Tandem-Szem Egyesület különítménye. Látássérültek és látók együtt kerékpároznak ki a Párizsi Paralimpia nyitó ünnepségére. Pálmai-Matis Monika mesélt a rájuk váró kihívásról.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Nem kertelnek és már az első nap egyből a közepébe csapnak a tekerésnek a tandemesek. A csapat ma indult Ikrényből, tettek egy rövid megállót Győrben és a tervek szerint estére Bécsbe érnek. Ezzel a 1700 kilométeres táv egyik leghosszabb szakaszát 160 kilométert teljesítik.

13 nap 1700 kilométer

– Amennyire lehetséges az EuroVelo 6 útvonalát követjük és igyekszünk a lehető legbiztonságosabban kerékpározható részeken haladni. A terep helyett inkább a távolság jelenti majd a kihívást. Úgy tervezzük, hogy napi 100-120 kilométert teszünk meg, szállástól-szállásig, ehhez elég sokat kell a nyeregben ülni – mondta el az indulás előtt Pálmai-Matis Monika a Tandem-Szem Egyesület elnöke. – Tizenhárom nap tekeréssel és egy pihenőnappal számolunk. Körülbelül 1000 kilométer után, Strasbourgban szeretnénk megnézni az Európai Parlamentet. Ha minden jól megy augusztus 26-án este érkezünk meg Párizsba. Ott szeretnénk megnézni a város főbb látnivalóit, majd 28-án a Paralimpia megnyitóját, és a van rá lehetőség másnap egy sporteseményt is. 

Második paralimpiájukra tekernek

Az elhatározás nem a légből jött. 12 évvel ezelőtt a londoni paralimpiára is elkerekezett a csapat.

– A tekeréssel szeretnénk felhívni a figyelmet a parasportolók szélesebb körű elismerésére, valamint a fogyatékkal élők sportolásának fontosságára és arra, hogy sosem késő elkezdeni mozogni. Az egyesületünk 2007-óta a látásukban korlátozott emberek szabadidejének aktív eltöltését igyekszik támogatni. Kerékpáros-, gyalogos- és vízi túrát is szervezünk emellett futunk, sőt futóversenyekre is benevezünk. Másik fő profilunk pedig az érzékenyítés, interaktív feladatokkal mutatjuk be fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, hogy milyen kihívások vannak egy látássérült mindennapjaiban.

A kicsi ám annál lelkesebb csapat 2 tandemkerékpáros párossal és két segítővel indult útnak, akik a frissítésben, tolmácsolásban és szerelésben segítenek. A győri indulás helyszínén kisebb tömeg búcsúztatta a tandemeseket, sokan kerékpárral érkeztek a Mobilishez, hogy egy darabon ők is a csapattal tekerhessenek.

Tandemmel külön kihívás

A megvalósításhoz azonban rengeteg előkészületre és szívmelengető összefogásra volt szükség. A tandemesek ősz óta intenzív fizikai felkészülésbe kezdtek és a bringás edzések mellett futottak, tornáztak és erősítettek. Az Ikrényi Önkormányzat, az Első Győri Lions Club és a helyi kerékpárosok is összefogtak.

– Az egyesület egyik tagja keresett meg minket a kerékpáros munkánkat látva, hogy segítsünk nekik a vállalásukban. Minden bringás kezdeményezést örömmel üdvözlünk, az pedig, hogy látássérültek és látok együtt valósítanak meg egy ilyen célt külön figyelemreméltó – mondta el Tömböly Tamás, a Hobbikerékpárosok Országos Klubja elnöke. – A saját lehetőségeink mellett az évek alatt kialakult kapcsolatainkkal is igyekeztünk segíteni, így különböző intézmények és vállalkozások bevonásával, tartós élelmiszer, vitamin, kerékpáros és sport felszerelést és természetesen anyagi támogatást is érkezett az egyesülethez.

A hatalmas távolság megtétele egy ép egyéni kerékpáros számára is hatalmas kihívás. Komoly felkészülés és akarat kell hozzá, tandemmel pedig még több dologra kell figyelni a bringásoknak.

– Folyamatosan oda kell figyelnünk egymásra. Egy ilyen hosszú távot, csak összeszokott partnerrel lehet teljesíteni – mondta el Pálmai-Matis Monika. – Mi hét éve tekerünk együtt, minden rezdülését tudjuk már egymásnak, megvannak a közös jeleink, mozdulataink. De így is komoly felkészülést igényelt ez az út minden téren. Reméljük minél többekhez eljut majd az üzenetünk. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában