Népszerű a Szigetköz

2024.08.18. 15:05

Keressük a hűsölést a hőségben a szabadstrandokon - Négy helyszínen jártunk

A napokban tapasztalható extrém kánikula megtöltötte a szabadstrandokat Mosonmagyaróváron és környékén: érdeklődésünkkor volt, aki távolabbról érkezett, de sokan éppen a folyók közelsége miatt délután kis hűsölésre ugranak ki a vízhez.

Mészely Réka

A nagy nyári hőségben is van hová menekülni: ha nem a leredőnyözött, akár légkondis otthonunkba, akkor vízközelbe. Mosonmagyaróváron és környékén is több lehetőség áll rendelkezésünkre, ha kicsit lehűtenénk magunkat, ugyanakkor nem szeretnénk több ezer forintot fürdőbelépőre fordítani. A szabadstrandokon néztünk körül. 

Elsőként a mosoni strandon, ahol néhány éve a kulturált fürdőzés biztosítására tusolót, mosdót és öltözőt is kialakítottak. Baráti társaságok, fiatalok és idősebbek is napoztak vagy éppen menekültek fák alá az árnyékban. 

– A közelben lakunk, az egyéves Mira most ismerkedik a vízzel. Itt talán elviselhetőbb ez a kánikula – mesélte Borosné Bertha Alexandra, ölében a mosolygós Mirával. Hozzátette: többször mennek Doborgazszigetre is. 

Németh Mónika és Hatos Tünde is éppen ottjártunkkor „kötött ki” SUP-jával a Bicónál: ők is inkább a dunaszigeti strandot kedvelik, de most Halásziból Mosonig csorogtak le. 

– Gyerekkorom óta járunk a Bicóra, de a Báger-tónál is szeretünk lenni. Most egy baráti társasággal jöttünk – osztotta meg velünk Szentesi Mira. Barátnője, Mészáros Mercédesz Natália szerint frissítő ilyen időjárásban a víz. 

Szentesi Mira és Mészáros Mercédesz szívesen jár fürdeni a mosoni strandra a nyári szünet utolsó heteiben. 
Fotó: Kerekes István

A következő megállónk az Itató szabadstrand, ahová akár a megtelt táblát is kitehetnék. Népszerű az itteni büfé, a strandröplabdapálya, és többen hűsölnek a vízben is. A hatalmas fák árnyékában is jó kikapcsolódni. 

– Egy éve költöztünk Mosonmagyar­óvárra. Az ötéves lányom, Lips Mia Noémi nagyon szeret a vízben. A melegben jó ide jönni – avatott be az édesanya, miközben Mira hozzátette: szeret a vízben úszkálni. 

Az ötéves Mia nagyon szeret a vízben.
Fotó: Kerekes István

A halászi strandot sem hagyjuk ki, ahol szintén több fejlesztés volt az utóbbi években, igényes öltözőkkel, zöldkörnyezettel. 

Pottyondy Pál Budakesziről érkezett családjával, a darnózseli nagyszülői házban szálltak meg, de a 3 éves Fülöppel és az 1 éves Adéllal a közeli halászi strandot választották, ami kisgyerekeknek is ideális. 

– Svájcból érkeztünk, Dunakilitin szálltunk meg. Előtte való nap fedeztük fel a halászi strandot, ahová most újból visszatértünk. A kétéves Sári itt a vízparton biztonságosan játszhat – mondta a kislány anyukája, Battyanek Rebeka. 

Battyanek Rebekáék Svájcból jöttek a Szigetközbe nyaralni.
Fotó: Kerekes István

A dunaszigeti strandon is sok a vendég, még hétköznap délután is. Rigó István Hédervárról visszajáró: „Heti két-háromszor jövünk. Szeretünk SUP-ozni, itt csendes a víz!” Meidlinger István Mosonmagyaróvárról költözött Dunaszigetre. A nyugdíjas férfi szereti a vizet: áprilistól októberig strandol, a 17 fokos víztől sem riad vissza. 

Meidlinger István
Fotó: Kerekes István


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában