Sós vagy édes

2024.08.12. 07:25

Igazi csemege – Kukorica a nyár igazi zöldségslágere

A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Hazánk nagyhatalomnak számít a termesztésében. A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra termelt csöves kukorica is. Győr-Moson-Sopron strandjain és piacain is előszeretettel vásárolják.

Kisalföld.hu

Fotó: Molcsányi Máté

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint a kedvező időjárásnak köszönhetően idén jó szezonnak örülhetnek a termelők, bőven jut a feldolgozóiparba és a fogyasztók asztalára is a friss csemegéből. 

A felvételen: Zengő Klára és Kaufmann Gábor őstermelők. 
Fotó: Molcsányi Máté

Hogy minél előbb meg tudjanak jelenni a piacon a csemegekukoricával, néhány helyen fólia alatt is nevelik, így az első szállítmányok már május végén, június elején kaphatók a boltokban. Ezt követte a palántázott kukorica, amivel ma már egyre több gazdaságban foglalkoznak. 

A különböző termesztési módszereknek és az ütemezett vetésnek köszönhetően a termelők május végétől október elejéig el tudják látni a hazai piacot. 

A hazai csemegekukorica-termesztés az élvonalban van, Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal vagyunk versenyben. Az EU-n belül Magyarországon van a legnagyobb termőterület, közel 24 ezer hektár, amelynek 90 százaléka öntözött. 

A csemegekukorica ízét elsősorban a cukortartalma határozza meg, amely zsenge, úgynevezett teljes érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, és mára már meghatározóak a magyar termesztésben is. 

Vajas Adrián, Besszer Milán, Nagy Tibor és Varga Milán dunaszigeti diákok sok időt töltenek nyáron a szabadstrandon, keresve a büfében a finomságokat, köztük a kukoricát. Ők a sós változatra esküdtek. Fotó: Kerekes István

Családi gazdaságunkat édesapám indította el 30 évvel ezelőtt. Kilenc éve csatlakoztam őstermelőként. Győrben, Kismegyeren termesztünk különböző zöldségeket, többek között csemegekukoricát, amire idén igen nagy a kereslet. Több fajta megtalálható, nálunk a szuperédes desszertkukorica kapható, ami tényleg mézédes és nem is kell sokáig főzni. Tíz perc alatt megpuhulnak a szemek, a legtöbben sósan fogyasztják, de ősszel el is teszik télire

 – mondta lapunknak Kaufmann Gábor győri termelő, akinél 350 forintért kapni a friss csemegét. 

– Régebben akár órákig is főzték, sőt, sokan a határban vadásztak a takarmánykukoricára. Utóbbinak édesebb volt a héja, mint maga a zöldség, ezért sokaknál még megvan az a szokás, hogy néhány zöld levéllel együtt főzik meg. Viszont az új fajtáknál a termés édes, nem a héja – tette hozzá. 

Az itthon kapható csemegekukorica szinte kizárólag hazai termesztésből származik.

A csemegekukoricát felhasználhatjuk főzve köretnek vagy annak kiegészítésére, grillezve más zöldségekkel együtt, illetve savanyúságnak; de a salátákban is igen kedvelt. 

– Megújult környezetben fogadjuk a dunaszigeti szabadstrandon vendégeinket, akik keresik a tipikus strandételeket. A hekk, süllő és lángos mellett nagyon népszerű a főtt kukorica – tudtuk meg dr. Zsidi Csaba büféüzemeltetőtől. Hozzátette: ha tudja, helyi termelőtől szerzi be. 

Nagy Tibor sok időt tölt a szabadstrandon, keresve a büfében a finomságokat, köztük a kukoricát. Ő a sós változatra esküszik. 
Fotó: Kerekes István

A főtt kukorica is olyan, mint a túrós tészta: ki édesen, ki natúran, más pedig sósan szereti. Nálunk főleg sóval kérik a csemegét, ami a felnőttek és gyerekek örök kedvence

 – tette hozzá. A büfében aznap is nagy volt a kereslet a finom édes kukoricára, Nagy Tibor is örömmel fogyasztotta ottjártunkkor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában