Megismerés

2024.08.25. 07:00

Gyülekeznek a gólyák és a balekok Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron is - fotók

Lassan véget ér a nyár, a diákoknak elkezdődik a tanulás. Sok helyen szerveznek programokat az oktatási intézmények a gólyák, azaz az elsőévesek tájékoztatására, és arra, hogy már a tanév előtt megismerjék egymást és az intézményt. Sopronban vasárnap, Győrben pedig a jövő héten kezdődik a gólyatábor, illetve a balekhét. Felmerül a kérdés: mire számíthatnak az intézmények elsőéves hallgatói?

Kisalföld.hu

Mint minden évben, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata szervezi a táborokat. A mosonmagyaróvári kar balektáborát augusztus 26-tól 29-ig tartják, majd a résztvevők csatlakoznak a győriekhez, akiknek a gólyahete augusztus 27-én kezdődik és augusztus 31-én fejeződik be.

A tavalyi gólyatáborban jól érezték magukat a széchenyis diákok. 
Fotó: Dudás Máté/ Széchenyi István Egyetem

Két helyszín egységes szemlélettel

– Bár két campusunk van, mi egy egységes egyetemben gondolkodunk, ezért az óvári és a győri elsőévesek táborának lesz közös része. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gólyák a csapatépítés, a szórakozás mellett megismerjék, milyen lesz az egyetemi életük, ezért délelőttönként előadásokat hallgathatnak az egyetem működéséről, a Neptun rendszerről, a követelményekről, a hallgatói szervezetekről. Délután sportprogramokat szervezünk, illetve vetélkedőkkel színesítjük a programot, ahol egy egészséges rivalizálás alakul ki a 15 győri, valamint az egy-egy mosonmagyaróvári és nemzetközi csapat között. A nemzetközi hallgatóink is részt tudnak venni a programokon, így ők is bekapcsolódhatnak az egyetemi közösségbe – szögezte le kérdésünkre Vályi Nagy Dávid, az SZE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

A gólyák előadásokat is hallgattak tavaly, mint ahogy az idén is.
Fotó: Dudás Máté/Széchenyi István Egyetem

A nyáron felvett több mint négyezer elsőéves hallgató mindegyike nem tud részt venni a gólyatáborban. Győrben mintegy 900 gólyának tudnak helyet biztosítani, Mosonmagyaróváron 50 főnek. Az egyetem weboldalán regisztrálhattak a hallgatók, jelentkezési sorrendben fogadták őket. A gólyáknak 45 ezer forintba kerül a tábor. A részvételi díj tartalmazza a szállás, a napi háromszori étkezés, a tábori póló, a nyakpánt, a karszalag, a gólyacsomag, a vetélkedők és a koncertek költségét, valamint egy "széchenyis" tornazsákot, amiben sokféle meglepetés várja a diákokat. Győrben az esti szórakozás helyszíne a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub lesz, ahol különböző fellépők szórakoztatják őket. Kipróbálhatják az egyik legújabb és legkülönlegesebb szórakozási formát, a silent discót, ahol vezeték nélküli (RF) fejhallgatók segítségével három DJ muzsikája közül választhatnak a résztvevők.

– Vajon mennyire egyezik a szervezők programajánlata és a résztvevők igénye egymással? – adódik a kérdés, hallva néhány kellemetlen gólyatáboros sztorit más egyetemekről.

– Nagyon tudatosan odafigyelünk arra, hogy a gólyák minek örülnének, mit szeretnének. Évről évre az érkező korosztály igényeinek megfelelően állítjuk össze a programjainkat, azonban idővel a hagyományokat is felül kell vizsgálni, hogy azok semmilyen esetben se sérthessék az emberi méltóságot, ne okozzanak senki számára kellemetlen élményt, és megadják a lehetőséget a programokon való fakultatív részvételre – állapította meg Vályi Nagy Dávid.

– Mi egy szervezői brigáddal dolgozunk, akik a hallgatói önkormányzat tagjai, emellett van egy úgynevezett szeniorregisztráció is. A felsőbb éves hallgatók jelentkezhetnek a táborba, bár ők elsősorban szórakozni jönnek, de besegítenek a csapatvezetőknek. Van egy gólyahétszabályzatunk, ami már a regisztráció előtt is nyilvános, de előzetesen elküldjük a résztvevőknek. Tilos a kábító- és tudatmódosító szerek használata, fogyasztása, terjesztése. Ha valakinél ilyet tapasztalunk, az a táborból való kizárást és egyetemi fegyelmi eljárást eredményez. Nem lehet a táborba szúró-, vágóeszközt sem behozni, de ezenkívül nem szabjuk meg, hogy a gólya miből mennyit hoz be a tábor területére. Az egyetemen két vendéglátó egység is nyitva tart a gólyahét alatt, ahol tudnak vásárolni akár alkoholt is a táborozók, de hozhatnak is magukkal, hiszen felnőtt emberekről van szó, akik önálló döntéseket hoznak. A gólyák nem hagyhatják el a tábor területét, viszont ha igény van rá, a szervezők kérésre a közeli boltokból szereznek be dolgokat – tudtuk meg a hallgatói önkormányzat elnökétől, aki azt is elmondta, hogy nem indulnak hátránnyal az első évben azok a hallgatók sem, akik nem vesznek részt a táborokban, mert idén már másodszor szerveztek gólyatalit augusztus elején, a felvételi ponthatár kihirdetése után. Az ingyenes, fakultatív rendezvényen a hallgatók találkozhattak egymással, és kari, valamint szakszinten ismerkedhettek, barátkozhattak. Az első félév során is nagyon sok olyan rendezvényük van a szemeszternyitótól a kari rendezvényekig, ahol igyekeznek hidat építeni a hallgatók között.

Az este a szórakozásé lesz.
Forrás: Dudás Máté/Széchenyi István Egyetem

Beavatják a balekokat

Idén a Soproni Egyetemre rekordszámban nyertek felvételt az elsőévesek, akiket átgondolt és szórakoztató programok várnak a vasárnap kezdődő hagyományos balekhéten és gólyatáborban. Vasárnap folyamatosan érkeznek a soproni vasútállomásra az ifjú hallgatók, akik közül a három hagyományőrző kar hallgatói hagyományos szekérhúzással indítják meg a balekhetet, a felsőbb évesek kíséretében. Az elkövetkező héten pedig a város több pontján találkozhatunk a hivatalos egyetemi egyenruhát, a waldent viselő idősebb egyetemista hallgatókkal és az ifjak csoportjaival. A régi, még a Soproni Egyetem „bölcsőjéből”, Selmecbányáról származó hagyományokat idéző, katonásan rendezett sorban vonuló fiatalság a balekhét igazi motívuma.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is szekérhúzással kezdődik meg a Soproni Egyetem balekhete.
Fotó: Szalay Károly

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában