2024.08.11. 07:44
Barokk ételek a terítéken a fertődi fesztiválon – Fotók
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg szombaton az Eszterházy Barokk Ételfőző Fesztivált Fertődön, melynek keretében a versengő szakácsok és kuktáik a kor ételkészítési hagyományait, ezen belül az Úri és a népi Csárda konyha szokásait elevenítették fel.
Fotó: Szalay Károly
Az Eszterházy Barokk Ételfőző Fesztivált szombaton rendezték meg a fertődi Madách sétányon, ahol a hagyományoknak megfelelően három kategóriában hirdették meg a főzőversenyt (Úri és Csárda konya, illetve Polgármesterek kupája), melynek megkötése volt, hogy a barokk korra jellemző étel készüljön az alapanyagokból, az akkori ízvilágot és főzési-sütési lehetőségeket bemutatva. Azonban a szombat estig tartó mulatságon nem csak finom ételeket és italokat lehetett kóstolni, hanem volt kirakódóvásár is és a gyerekeknek ugrálóvár, a színpadon pedig színvonalas programokkal szórakoztatták a résztvevőket.
Barokk ételek a terítéken a fertődi fesztiválon
Fotók: Szalay KárolyAz eseményt Bognár Zoltán, Fertőd város polgármestere, Barcza Attila országgyűlési képviselő, Klötzl Géza főrendező és Opóczky István mesterszakács, a zsűri elnöke nyitotta meg. A megnyitón közreműködött Horváth Enikő Sára és Simon Andrea előadóművészek.
Bognár Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta, tizenkét évvel ezelőtt ez a rendezvény azért jött létre, hogy az Esterházy-kastély barokk világot egy kicsit más aspektusból mutassuk be, hiszen nemcsak az épített és zenezi örökségünket jelenti, hanem szorosan hozzá fűződik a gasztronómia is.
- Eszterház kulturális öröksége óriási, mind magyarországi, mind nemzetközi tekintetben. Azt gondolom, hogy nagy szükség van azokra a rendezvényekre, akik az itt élő embereket egy közösséggé kovácsolják, miközben ezeket az értékeket közvetítik. A magyar nép büszke a gasztronómiára és híres is a konyhánk, ennek pedig a legkiválóbb fogásaival találkozhatunk itt az Eszterházy Barokk Ételfőző Fesztiválon - mondta el Barcza Attila.
Idén számos településről érkeztek a versenyzők, a térséget képviselték többek között fertődi, agyagosszergényi, zsirai és lövői csapatok, de érkeztek a Pest vármegyei Abonyból és Ceglédbercelből is, sőt a díszvendégek a Nyugat-Szicíliai Trapani városból érkeztek, akik pizzaféle nemzeti ételt készítettek.
Az Úri konyha kategóriában a versenyzőknek minimum háromfogásos menüt kellett elkészíteniük a szervezők által kiválasztott fő alapanyagokból, ami egész csirke, vaddisznó és bivaly hús, ponty és tojás volt. A Csárda konyhába a szakácsok vaddisznóhúst kaptak, amiből szabadon készíthettek a korhű ételeket bográcsban, nyárson, tárcsán vagy kemencében. Valamint mindegyik csapat a Pannonhalmi Főapátság fűszernövényeit használhatták. A zsűri arra is felhívta a szakácsok figyelmét, hogy a kornak megfelelően csak friss fűszernövényeket használjanak, illetve a fűszerkeverékeket mellőzzék.