Természetközeliség

2024.07.26. 07:50

Védtelen állatok menedéke - A fertőszentmiklósi állatotthon és vadfarm élményeket kínál - fotók

A fertőszentmiklósi BoRóka Állatotthon és Vadfarm egy különleges hely, ahol a természet és az állatok szeretete összefonódik. A farm nemcsak a mentett állatoknak biztosít otthont, hanem a látogatók számára is varázslatos élményeket kínál.

Varga Henrietta

Az állatotthon megálmodója, Gergácz Ottó családjával és kollégáival fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a védtelen állatok számára biztonságos menedéket nyújtson. 

Állatok
Az állatok csodálatos környezetben, hatalmas fák árnyékában élik mindennapjaikat. Fotó: Máthé Daniella

Állatok védelmezője

Az állatotthon megépítésénél a növény- és állatvilág szeretete és tisztelete motivált bennünket, elsődleges célunk, hogy megteremtsük a védtelen állatok otthonát és örök menedékét

 – kezdte történetüket Gergácz Ottó, tulajdonos. 

Otthonunk nagy számban fogad be mentett állatokat, különös tekintettel a hazai, vadon élő fajokra, mint például a rókákra és őzekre. A közel két hektáros területen számos háztáji állatot, tengerimalacot, valamint kutyát és cicát is megismerhetnek nálunk, a gyermekbarát kifutóknak köszönhetően, biztonságban

 - tette hozzá.

Minden újonnan érkező állatot két hetes karanténba helyezünk, majd a rehabilitációt követően a cicákat és a kutyusokat igyekszünk szerető családokhoz juttatni, ivartalanítási kötelezettséggel és benti tartással.

Állatok
A gyerekek nyuszikkal, cicákkal, kutyusokkal, de vadon élő állatokkal is találkozhatnak. Fotó: Máthé Daniella

- Nagyon örülök annak, hogy farmunk egyre népszerűbb a látogatók körében, sok kisgyermekes család keres fel bennünket az év bármely szakában. Nyáron is hűvös van, hiszen kifutóink hatalmas, árnyat adó fák ölelésében találhatóak. Azt gondolom az állatainknak nagyon jó helye van nálunk, hiszen nincsenek apró ketrecekbe zárva, szabadon, de persze keretek között élhetik mindennapjaikat. Ottó egy kedves történetet is megosztott velünk, a mentett, kétéves rókalányról Szofiról, aki a közelmúltban megszökött a farmról. 

A kölyökrókák általában visszatérnek, viszont a felnőtt rókákra inkább a szabadságvágy jellemző. Szofi azonban mindenki meglepetésére 24 óra után visszatért a csavargásból, hazatért az ő kis birodalmába és azóta is itt van velünk

 - fűzte hozzá.

Állatok
 Gergácz Ottó Szofival, a csavargásból visszatért rókalánnyal és Bogárkával a közelmúltban mentett kiskutyával. Fotó: Máthé Daniella 

Arra a kérdésünkre, hogyan tudják ezt a hatalmas területet fenntartani Gergácz Ottó elmondta, hogy a család mellett önkéntesek is segítik munkájukat, és három állandó kolléga is dolgozik az állatok ellátásánál. - Óriási öröm, hogy az idén először pályázati támogatást is nyertünk az állatvédelemre szánt összegből, de áruházi partnereink is segítenek bennünket, minőségi élelmet biztosítva az állatok számára. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a helyi közösséggel és más állatvédelmi szervezetekkel is, ami szintén könnyebbé teszi a munkánkat - tette hozzá.

Állatok
A gyerekek nem félnek az állatoktól, bátran simogatják őket kerítésen innen és túl. Fotó: Máthé Daniella

Ottó tervei között a farm további bővítése és fejlesztése is szerepel, a téli hónapokban további kifutókat és menedékhelyeket szeretnének kialakítani.- Most elsősorban a cicáknak szeretnénk biztonságos kifutót, de a terveink között szerepel a tágasabb és biztonságosabb kifutó kialakítása is a már itt élő állatoknak - zárta a beszélgetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában