Allergia

2024.07.28. 08:00

Támadnak a penészgombák – A szárazság csak ront a helyzeten

Sokan csak klímás helyen tudják elviselni a napokon át tartó és ismétlődő hőhullámokat, azonban a hűtőberendezés kiváló telephelye a penészgomba spóráinak. Innen pedig már csak egy lépés az allergia...

Kisalföld.hu

Ha felmerül az Alternaria-allergia gyanúja, érdemes allergológus szakorvoshoz fordulni.

Fotó: Illusztráció/pixabay

Nagyon magas koncentrációban van jelen a levegőben az Alternaria, de a csalánfélék is jelentős számban fordulnak elő, míg az útifű és pázsitfűfélék közepes szintet érnek el a pollentérkép szerint. 

Az Alternaria egy erős allergént kiváltó penészgomba, spórái nyáron fűnyírás vagy aratás során kerülhetnek a levegőbe, ősszel pedig gereblyézéskor vagy lombfúváskor. Ám nem csak a szabadban szaporodnak. Az épületekben gyakran megtelepednek a klímaberendezésekben is. 

Az Alternaria fajok főként júliusban és augusztusban szórják levegőben terjedő spóráikat. Nem árt hangsúlyozni, hogy ha felmerül az Alternaria-allergia gyanúja, érdemes allergológus szakorvoshoz fordulni. 

A penészgomba-allergiához általában légúti tünetek kapcsolhatók. Jellemző a köhögés, a tüsszögés, az orrdugulás, -viszketés vagy -folyás, a szemviszketés, a könnyezés, a torokfájás, illetve a légszomj. Asztmásoknál akár asztmás roham is kialakulhat. Az, hogy az érintetteknél pontosan milyen panaszok jelentkeznek és azok mennyire súlyosak, egyénenként változik. 

Dr. Viczián Magdolna, a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház allergológusa, tüdőgyógyásza az elmúlt évek során észlelt, korai és erős tünetek hátteréről beszélt. Elmondta azt is, miben lesz más az idei szezon a tavalyihoz képest. 

– Az enyhe tél és a nagy szárazság megnöveli az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben – nyilatkozta a tüdőgyógyász, aki szerint az elmúlt napokban észlelt forróság is nagy hatással van a szervezetre. – Ördögi kör – fűzte hozzá dr. Viczián Magdolna –, hiszen a gyakori szellőztetéssel inkább ártunk, mintsem használunk a szervezetüknek. Érdemes korán vagy késő este szellőztetni, amikor a pollenszemek már „nyugvó” állapotban vannak. Ellenkező esetben bejutnak a lakásba vagy irodába, és megtelepednek a hűtőberendezésekben, amik használat esetén kifújják magukból a lamellákra telepedett spórákat. 

– Az allergiások vagy asztmások gyakori nedves portörléssel, mosással el tudják távolítani a pollenszemeket a lakásból. Tanácsos a szálló pollenek miatt csukott ablaknál aludni, érdemes inkább a hajnali órákban szellőztetni. Autóban ajánlott használni légszűrőt, pollenszűrőt, és felhúzni minden ablakot. A tünetek csökkentésére jók a klímaberendezések is, amennyiben azokat rendszeresen tisztítjuk. Az allergiaellenes gyógyszereket kezdjük el már július végén szedni, így az allergiás gyulladás a nyálkahártyákban nem tud nagyon felerősödni – fejtette ki dr. Viczián Magdolna, aki szerint ha tüneteket tapasztalunk, érdemes szakorvoshoz fordulni. Például orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés és könnyezés esetén. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában