Strandolás szabályokkal

2024.07.02. 07:35

Számtalan veszély a szabad vizeken

A nagy melegben hűsölésre csábítanak a szabad vizek. Térségünkben számos kijelölt strand van, ahol fürdőzhetünk, de a biztonság érdekében fontos néhány szabályt betartani.

Dániel Viktória

A nyári hőségben mindenki szívesen megy víz közelébe felfrissülni és szórakozni. Különösen a fiatalok és kisgyermekes családok keresik ezt a hűsölési lehetőséget. Azonban ahhoz, hogy a kikapcsolódás felhőtlen maradhasson, okvetlenül figyelni kell a víz veszélyeire is. 

Láng Tamás elnök és a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőr Egyesület többi tagja is kiemelten figyel a fürdőzőkre a nagy melegben. Fotó: Egyesület

– A szabad vizekben az uszodai medencékkel ellentétben a víz mélysége nem ismert. A táblákon szereplő információ is tájékoztató jellegű, a fenéken lehetnek gödrök. Különösen igaz ez a bányatavakra, amelyek hirtelen mélyülnek, az alsóbb vízrétegek pedig sokkal hidegebbek a felsőknél. Egy ilyen helyzet­­ben még egy rutinos úszó is be­­görcsölhet – hangsúlyozta Láng Tamás, a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőr Egyesület elnöke.

A Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőr Egyesület tagjai ügyelnek a térség vízpartjaira, ha pedig veszélyes helyzetet, szabálytalanságot vagy bűncselekményt észlenek, be is avatkozhatnak. 

 Fontos tudni, hogy a megnövekedett hajóforgalom miatt a folyók átúszása életveszélyes.

– A szabad vizeken általában a fürdőzés megengedett. Ennek ellenére strandolás előtt győződjünk meg róla, hogy az adott helyen a fürdést nem tiltották-e meg. Hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak 300 méteres körzetében a fürdőzés tilos. Ugyanígy életveszélyes a hajóúton tartózkodni is, ezért például a hajózásra alkalmas nagyobb folyók átúszása rendkívül veszélyes és szabályellenes is – hangsúlyozta Láng Tamás egyesületi elnök. Kiemelte: a folyókon erős lehet a sodrás, gyakran a mederben fekvő, ámde nem látható tárgyak örvényeket hozhatnak létre. Sőt, ezekben elakadva komoly sérüléseket szerezhetünk, súlyos esetben pedig ez akár fulladáshoz is vezethet. 

Jó tanácsok – kockázatos átúszni a folyót, és ne küzdjünk a sodrással szemben!

  • Ha egy nyugodt öbölből kiúszva hirtelen elkap minket a sodrás, ne azzal szemben próbáljunk úszni, hanem azzal egy irányba, a part felé, ki a sodorból! Így lehet, hogy lejjebb érünk ki, mint az indulási helyünk, de erős sodrással szemben nincs esélyünk. 
  • Egyedül soha ne menjünk ismeretlen helyre fürdeni, mert vészhelyzet esetén nincs, aki segítséget nyújtson. Ez a tapasztalt, jó úszókra is vonatkozik, náluk is bármikor előfordulhat izomgörcs, rosszullét. 
  • Kerüljük a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrást, mely csak fokozza ezek lehetőségét. Először mindenképpen lassan, fokozatosan vizezzük be a testünket, s csak utána bukjunk a hullámokba. 
  • A gyerekekre és azokra a személyekre, akik alkoholt fogyasztottak, különösen figyeljünk. Ők nem mindig tudják megfelelően felmérni a lehetséges veszélyeket. 
  • Figyeljük a viharjelzést

- sorolta azokat a legfontosabb tanácsokat és szabályokat az elnök, amelyek betartása akár életet is menthet.

A nagyobb tavaknál, köztük a Fertő tónál is, viharjelző rendszer működik, mely sárga, villogó fénnyel figyelmeztet a veszély fokára. I. fokú viharjelzés esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra fürödni tilos. II. fokú viharjelzésnél tilos a fürdés és a vízben tartózkodás is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában