Nagy károkat okoznak

2024.07.13. 09:00

Rengeteg bosszúságot okoznak a nyestek Győr-Moson-Sopronban is – Sokan esküsznek a szagos légfrissítőkre –fotók

Az egyik legsikeresebb városi térhódító ragadozó a nyest. Belterületen a kormányhivatal és a vadászatra jogosult engedélyével csapdázható, de költségét szinte senki sem vállalja, így marad a riasztás. Sok galibát okoz, elsősorban az autótulajdonosok bosszúságára: megkezdett motorháztető-szigetelés, elrágott kábelek, kocsiba épített fészek. Nyest okozta bosszúságok – sokan próbálnak védekezni a ragadozó ellen.

Ollári Gergely

A nyest ragadozó állat, kultúrakövető faj, gyakran ver tanyát padlásokon, farakásokban. Általánosan elterjedt faj, tömege körülbelül másfél, két kilogramm, barnás színű, torka fehér, hosszú farokkal. Tavasszal ragadozó: kisemlősök, madarak, de akár a házibaromfi is az étlapjára kerül. Szezonálisan szívesen fogyaszt gyümölcsöt is. Nyestek vármegyénkben – az állomány felmérése szinte lehetetlen.

Nyest okozta bosszúságok – Sok galibát okoz a nyest, elsősorban az autótulajdonosoknak. Felvételünkön Prenner Gyula győri autószerelő.
Nyest okozta bosszúságok – Sok galibát okoz a nyest, elsősorban az autótulajdonosoknak. Felvételünkön Prenner Gyula győri autószerelő. 
Fotó: Csapó Balázs

– Egész évben vadászható, terítéke a vadászati statisztikák szerint vármegyénkben kétszáz példány körüli. Ennek sokszorosát gázolják el a közutakon. Becsült állománya ezerkétszáz, de ez közel sem valós adat, mivel a lakott területek az állomány felmérése szinte lehetetlen. Ennek tízszeresét gondolom reálisnak. Gyakran este mozog, ezért a vadászata nehéz, megfogására a csapdázás lehet eredményes. Ezt kevés hivatásos vadász végzi, leginkább azért mert munka és költségigényes. Városokban falvakban egyaránt gyakori, általában az ürüléke árulja el a jelenlétét – fogalmazott lapunknak Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Szervezetének titkára. 

Mint mondja: párzási időszaka június-augusztus között van, általában tavasszal, áprilisban hozza világra 3-4 kölykét. Belterületen a kormányhivatal és a vadászatra jogosult engedélyével csapdázható, de ennek költségét szinte senki sem vállalja, így marad a riasztás. 

Az egyik lakó örül a jelenlétének, mivel a patkányokat és a házigalambokat gyéríti, a másik az autóját, vagy a tyúkjait félti. 

– Nem lehet mindenkinek jót tenni. Általános gyakorlat, ha a lakó a kormányhivatalhoz fordul csapázási engedélyért, vállalja annak költségeit, saját ingatlanán ennek nincs akadálya – fogalmazott a titkár. 

Nyest okozta bosszúságok –  az állat gyakran este mozog, ezért a vadászata nehéz, megfogására a csapdázás lehet eredményes.
Nyest okozta bosszúságok –  az állat gyakran este mozog, ezért a vadászata nehéz, megfogására a csapdázás lehet eredményes.
Fotó: Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Szervezete

Nyest okozta bosszúságok – komoly károk az autóban

Sok galibát okoz a nyest, elsősorban az autótulajdonosok bosszúságára: megkezdett motorháztető-szigetelés, elvágott kábelek, kocsiba épített fészek. A témában megkerestük Prenner Gyula győri autószerelőt, akihez gyakran fordulnak kocsitulajdonosok nyest miatt. 

– Egyre többen érkeznek hozzánk, elsősorban kábelrágás miatt. Az utastérben, a motortérben egyaránt károkat okoz. Ahová a fejét be tudja dugni, ott az egész teste bemegy. A motor alsó védő burkolatához fészkeli be magát, majd elindult felfelé, és elrágja a kábelcsoportot. Ráadásul ha megrágja, akkor az egészet meg kell venni újra, ami háromszázezer forintól indul. Nem lehet foltozni, javítani, mindenképpen cserélni kell – mondta el lapunknak az autószerelő. 

Hozzátette: sokan fordulnak hozzájuk kábelrágás miatt, elsősorban tavasszal, nyáron és ősszel. Az emberek próbálnak védekezni, bevett szokás a vízzel töltött két flakon kihelyezése a kocsi elé, és mögé. Manapság már az autó motorterébe szerelhető riasztók is léteznek, azonban napjainkban új megoldásra esküsznek az autótulajdonosok. Sokan a légfrissítőt akasztják fel, és teszik be a motortérbe, mert a nyest nem szereti a szagát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában