Utcabál

2024.07.18. 11:22

Összetartó közösséggé kovácsolódott egy utca Dunakilitin

Dunakiliti egyik legszebb utcájának, a Gyümölcsös utcának - melyet a helyiek közül sokan a Veszprém megyei Csóthoz hasonlatosként emlegetnek - lakói immáron negyedik alkalommal gyűltek össze a hétvégén, hogy jó kedélyűen beszélgessenek, mulassanak egy utcabál keretein belül.

Kisalföld.hu

A szervezők csapata: Hajós Norbert, Berki Gábor, Kovács Dávid, Horváth Szabolcs, Horváth Bálint, Hajósné Vájlok Viola, Kormos Gergely, Kormosné Kovács Andrea és Bazsó Balázs.

A település egyik legszebb utcájának, a Gyümölcsös utcának a lakói immáron negyedszer gyűltek össze a hétvégén, hogy jó kedélyűen beszélgessenek, mulassanak egy utcabál keretein belül. 

De miért Csót? A válaszért egészen az első világháború idejére kell visszaugranunk – mesélte Suri László. A Veszprém megyei Csót településen akkor működött egy lengyel–olasz–orosz hadifogolytábor (Drótkert), mely később a román hadsereg elől menekülők gyűjtőtábora, legvégül pedig a hazatérő leszerelő katonák tábora lett. Az I. világháborúból hazatérő kiliti katona meglátta a szülőfalujában végbement változásokat – ebben az időszakban alakították ki Dunakilitin az új építési területet, a kimért birtokokat egészen egyszerűen dróttal, netán szögesdróttal vették körül, s felkiáltott: „Gyerekek, ez olyan, mint Csót!” – emlékezve a csóti táborban látottakra. Így lett hát a Gyümölcsös utca Drótkert (Csót), amit egy fénykép is igazol, melyet 1954. július 17-én, a Duna áradásakor készítettek. 

– Az utcánk nagyon összetartó közösség, így gondoltuk, mindenki jól érezné magát egy utcabálon. A lakók remekül szórakoztak már először is, azóta pedig próbáljuk fokozni az izgalmakat, így a gyermekek részére játszórészt alakítottunk ki, s ízletes zúzapörkölt és babgulyás is készült – mondta Hajósné Vájlok Viola szervező. 

Hozzátette még: – Több szlovák család is lakik a Gyümölcsös utcában, így nekik is remek lehetőség, hogy megismerhessük egymást. Mi, szervezők mindig azon agyalunk, hogy milyen programokkal lehetne még színesebbé tenni „Csótot”, így a téli időszakra is vannak már terveink, és reméljük, sokszor megszervezhetjük még az utcabált. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában