Nyári meleg

2024.07.05. 10:58

Mit tegyünk, ha érkezik a hőhullám? - Érdemes megfontolni a győri háziorvos tanácsait

Dr. Máté Csongor győri háziorvos szerint a frontok ellen felkészüléssel védekezhetünk: figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, a tiszta légkondicionálóra, és kerüljük a túlzott napozást. Hűsöléshez ajánlott a vízpart vagy a bevásárlóközpont.

Schuller Vivien Csenge

A párakapuk is segíthetnek felfrissülni nyáron a forró városokban.

Fotó: Csapó Balázs

– Nagy divat a légkondicionáló, elsődlegesen azonban figyelnünk kell rá, hogy rendszeresen legyen kitisztítva. Nem olcsó karbantartani, de sokkal jobb, mint ha kezelnünk kellene egy nagyon súlyos betegséget, amit elkapunk miatta. Arra is célszerű figyelni, hogy amikor beülünk az autóba, vagy hazaérünk, ne fagyasszuk le magunkat a légkondival. Ha kint 35 fok van, akkor legfeljebb 24–25 fokig vegyük le a hőmérsékletet. A nők közül ugyanis van, aki érzékenyebb a hűvösre, és könnyen fel is fázhat. Ne üljünk közvetlenül a készülék nyílása alá, hiszen ha a munkahelyünkön napi nyolc órában zúdul ránk a hideg levegő, akkor könnyen meg is betegedhetünk, illetve ízületi fájdalmaink keletkezhetnek – mondta el a tudnivalókat dr. Máté Csongor háziorvos. 

– Ha tudjuk, hogy meleg- vagy hidegfront idején fejfájásunk lesz, legyen nálunk fájdalomcsillapító, illetve sok folyadék, ha lehet, jeget is tegyünk bele – osztotta meg lapunkkal dr. Máté Csongor.
Fotó: Csapó Balázs

Hűvös otthon, lenge ruha

A doktor az időseknek, akik krónikus betegséggel is küzdenek, azt szokta javasolni, hogy a reggeli órákban, de legfeljebb délelőtt kilenc-tíz óráig intézzék el ügyeiket, a piacozást és a bevásárlást. Emellett nyáriasan öltözzenek, hogy megelőzzék a rosszullétet. 

– Az otthonunkban sötétítsünk be, engedjük le a redőnyöket, és próbáljunk meg inkább ventilátort használni, amit tanácsos forgó mozgásra állítani, és ne üljünk közvetlenül az eszköz elé. Az ablakokat is tartsuk zárva napközben, hogy hűvös levegő maradjon a lakásban. Léteznek kifejezetten vizet permetező ventilátorok is, aki érzékeny a légkondicionálóra, annak inkább ezt ajánlom – tette hozzá. 

A szabadban fontos a fizikai védelem és a sok folyadék

A háziorvos azt tanácsolja, ha kimegyünk a természetbe, viseljünk széles karimájú kalapot vagy kendőt. Délelőtt tizenegytől délután három óráig lehetőleg ne napozzunk, és védekezzünk a magas uv-sugárzás ellen, kenjük be magunkat naptejjel. Nagy veszélyt jelent ugyanis a bőrrák, folyamatosan emelkedik az ilyen esetek száma. Kánikulában hordjunk lengébb ruhákat, ezzel is segíthetjük, hogy bőrünk szellőzzön – hangsúlyozta a háziorvos. – Ha lehet, a legforróbb időszakban inkább tartózkodjunk zárt térben – tette hozzá. – Ha mégis a szabadban kell dolgoznunk, igyunk védőitalt, hogy ne száradjunk ki, mert akkor fejfájásunk lehet és kieshetünk a munkából. Az utcán közlekedve a különböző helyeken elérhető vizesblokkok, párakapuk is segíthetnek átvészelni a kánikulát. Megoldás lehet az is, ha betérünk egy bevásárlóközpontba egy kicsit lehűlni. 

Dr. Máté Csongor győri háziorvos a megfelelő folyadékbevitelt hangsúlyozza. 
Fotó: Csapó Balázs

Meg kell tanulnunk felkészülni a hőhullámokra

A melegben jólesik ellátogatni egy fürdőbe, a szabadstrandok kapui is mindig nyitva állnak. 
– Nem tudjuk elkerülni a meleg időjárást, egyre nagyobb hőhullámok érkeznek. Meg kell tanulnunk felkészülni rájuk. Régebben azt mondták, a vizes borogatás a tarkón segít, de ez csak mítosz. Egy ötvenkilós testet egy tízcentis kendő nem hűt le, csak a lelkünket nyugtatja meg. Egyszerűbb, ha otthon egy vödör hideg vízbe lógatjuk a lábunkat. Vagy beborítjuk az egész testünket egy vizes lepedővel – tanácsolja a háziorvos. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában