Kiállítás

2024.07.12. 15:00

Festett szavak az écsi Pajtában

„Festett szavak” címmel a Bácsai Ikonfestő Műhely ikonjaiból nyílt kiállítás június 23-án az écsi „Pajtában”.

Kisalföld.hu

Fotó: Magyarné Kostelec Szilvia fotográfus

Az elmúlt ősszel Kostelec Éva képzőművész-tanár, ikonfestő bemutató foglalkozást tartott a Generációk Házában. A bemutató elindított egy folyamatot, melynek köszönhetően nemcsak egy alkotócsoport, hanem egy baráti közösség is formálódik hétről hétre a Bácsai Ikonfestő Műhelyben. Céljuk nemcsak az ikonfestés technikájának és szabályainak, hanem az örömhírnek a megismerése is az ikonok üzenete által. 

Két felemelő ikonszentelési szertartást követően a megszentelt képeket a szakrális térből a világi térben, az écsi Pajta „kultúrterében” állították ki. Az alkotók bíznak abban, hogy az ikonok által egyre több szemlélő számára válik érthetővé Isten igéje a képek által. „Taníts meg arra, hogy egész munkám imádság legyen feléd, és mindig emlékezzem arra, hogy ne haszonból és tetszeni vágyásból, hanem szeretetből fessek, így megmaradok kegyelmedben.” (A festő imája az ikon előtt, részlet.) 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában