Szúnyoghelyzet

2024.07.23. 09:41

Árvíz után vészhelyzet – Javultak a körülmények, de további irtásra lesz szükség Győr-Moson-Sopronban

Az árvíz és az utána maradó belvizek miatt sok településen a szokottnál jelentősen több szúnyoggal kellett szembenézni idén nyáron. A katasztrófavédelem által koordinált légi kémiai szúnyoggyérítés 55 szigetközi települést érintett a hónap elején. Megnéztük, most milyen a helyzet vármegyénkben.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

A Dunán korábban levonult árhullám, valamint az egymást követő felhőszakadások hatására térségünkben rendkívüli módon elszaporodtak a szúnyogok. A helyzetet már rendszeres biológiai, majd földi kémiai gyérítéssel sem lehetett hatékonyan enyhíteni. Ezért a katasztrófavédelem engedélyt adott a légi kémiai gyérítésre, amelyre csak extrém esetekben van lehetőség. 

Gönyűn most jó a helyzet, a lakók nem panaszkodnak, de az áradás után oda kellett figyelni a vérszívók kordában tartására. 

Június elején az árvíz után nagyon sok volt. A katasztrófa­védelem és az önkormányzat is gyérített. Saját forrásból biológiai és kémiai irtással is megbíztunk egy céget, emellett vettünk olyan biológiai gyérítő tablettákat, amiket magunk is beleszórhatunk a nagyobb pocsolyákba 

– mondta el Major Gábor, a település polgármestere. – Egy kombinált kémiai-­biológiai gyérítés körülbelül 600–700 ezer forint költséget jelent az önkormányzat számára. Vannak olyan éveink, mikor egyáltalán nem szükséges nekünk irtani, ezért nincs külön elkülönítve erre összeg a település költségvetésében, de amennyiben szükséges, átcsoportosításokkal mindig tudtunk erre keretet felszabadítani. A korábbi tapasztalatokat felhasználva az utóbbi 1–2 évben már jól tudjuk kezelni a szúnyoghelyzetet. Az ezzel kapcsolatos teendőkről a lakosságot is folyamatosan tájékoztatjuk, hogy mindenki figyeljen a saját portáján kialakuló állóvizekre. 

– A falu belterületén napközben normalizálódott a szúnyoghelyzet, este azért előjönnek, ám együtt tudunk vele élni. A kemping környékén aggasztóbb állapotok vannak – hangsúlyozta érdeklődésünkre Timár Gábor kisbodaki polgármester. Mint elmondta, az állami szúnyoggyérítések mellett már három alkalommal maguk is permeteztek. 2015-ben több szigetközi önkormányzat fogott össze és vásárolt gépet a gyérítésre, azt most Kisbodak mellett a dunaszigetiek, a püskiek, a darnózseliek és a dunaremeteiek használják még. – Nemrég volt egy pici áradás, a hullámtéren megteltek a vizes élőhelyek, így várhatóan megemelkedik a szúnyogok száma. Amennyiben több lesz, még várható, hogy az önkormányzat is irtani fog – tette hozzá a szigetközi faluvezető. 

A Fertő-parti településeken is küzdenek a szúnyogokkal, egy kisebb eső is elég, hogy még több legyen a vérszívó, nehéz helyzetbe hozva a nyaralókat és a településeken élőket. Tömördy Kristóf, Hidegség alpolgármestere lapunk kérdésére elmondta, hogy rengeteg a szúnyog náluk is, de jelenleg az évi előírt szúnyoggyérítéssel próbálnak védekezni ellenük, legutóbb épp két hete volt földi irtás a faluban. – Sajnos a földi gyérítés csak arra megoldás, hogy az utcán végigmenjen az autó, az út szélén található fákat és bokrokat lefújja, azonban a kertekben lévő növényzetet már nem éri el, ott ez már nem használ. Véleményem szerint a légi permetezés sokkal hatékonyabb lenne, de erre most nincs lehetőségünk – mondta. 

A július második hete óta tartó kánikulában a levegőből történő gyérítés nem hatásos. A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Ezért autóról földi kémiai gyérítés történik, a múlt héten 55, ezen a héten pedig a vármegye 62 településén. 

Győrött és a környező településeken még mindig jelentős a szúnyogártalom, előreláthatóan további gyérítések lesznek, de a tenyészőhelyek nagy többsége már felszáradt, a szúnyogok utánpótlása csökkent, így a következő hetekben a helyzet folyamatos javulása várható. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában