Amikor a víz az úr

2024.07.15. 10:45

70 éve öntötte el az ár Győrt és Szigetközt

„Egy gyorsan kifejlődő vízbetörés Ásványrárónál átszakította a gátat és a víz rövid idő alatt elöntötte a kis szigetközi falut” – a Magyar Filmhíradó 1954-es júliusi különszámának egyik mondata. Idén éppen hetven éve, hogy a sosem látott áradás miatt tízezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat Győrben és a Szigetközben.

Dániel Viktória

Csónakkal az elöntött Báthory utcában, az ablakok szintje felett áll a víz.

Fotó: Régi Győr – Hauch János

Két páratlanul heves árhullám érkezett az Alpokból 1954-ben. A kései hóolvadás a hegyekben összeadódott a szokásosnál jelentősen több nyári csapadékkal. Ausztria több települése víz alá került és az ár a Szigetköz felé hömpölygött. A lakosság és az ország minden tájáról érkező segítők az egyre emelkedő vízzel versengtek. Próbálták magasítani a mostaninál méterekkel alacsonyabb töltéseket, munkájukat nem segítette, hogy az árvízvédelmi rendszert akkor már ötven éve nem tartották karban. 

Kétéltű járművel mentették az embereket az árvízből Győrben.
Kétéltű járművel mentették az embereket az árvízből Győrben. 
Fotó: Régi Győr

A gátak nem bírták a hatalmas nyomást és 1954. július 15-én és 16-án Ásványrárónál, Kisbodaknál és Dunakilitinél tört be a víz, július 20-án pedig a Győrt védő északi körtöltés is átszakadt. 

A régebbi, kevésbé jó állapotú házak többsége összedőlt az árvíz idején.
A régebbi, kevésbé jó állapotú házak többsége összedőlt az árvíz idején. 
Fotó: Régi Győr – Sej László

Értékek a padlásokon 

– Nagyszüleim Révfaluban laktak. Nagymamám „amerikás magyar” volt, az Egyesült Államokban dolgozott évek után hazatért és az ott megkeresett pénzből vette a család a házat. Az ár érkezése előtt ami mozdítható volt, felvitték a padlásra, remélve, hogy odáig nem ér fel a víz – mondta el Bana József ismert győri helytörténész, akinek családját is érintette a katasztrófa. – A legtöbben igyekeztek helyi rokonoknál, ismerősöknél átvészelni az árvíz napjait. A térségben közel 30 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, egy olyan korban, amikor Győrnek és az agglomerációjának a lakossága 45–50 ezer fő volt. 

Ágy és paplanok a rögtönzött hídon a tulipános iskola előtt.
Ágy és paplanok a rögtönzött hídon a tulipános iskola előtt. 
Fotó: Régi Győr – Hauch János

Emlékek vesztek el pótolhatatlanul 

A víz elvonulta után kezdődött a kárfelmérés, a régebbi, rosszabb állapotú házak többsége összedőlt, az újabbak megmaradtak, de az ingóságokat és a pótolhatatlan érzelmi értékkel bíró tárgyakat senki nem adhatta vissza. Rengeteg tisztasági meszelésre volt szükség a fertőzések megelőzése érdekében. A korban még keveseknek volt magánbiztosítása, így a károsultakat az állam próbálta kárpótolni, de ennek az összege messze elmaradt a valós károkétól. 

Pusztítás, amerre a szem ellát.
Pusztítás, amerre a szem ellát. 
Fotó: Régi Győr – Sej László

Négyméteres vízben álltak a házak 

A megelőző korokban sem volt ritka, hogy Győrben és környékén a víz lett az úr. Az 1954-es ár viszont nem csupán a történelmi közelség miatt él különösen elevenen a közösség emlékezetében. A II. világháború után szárnyra kapott gyors iparosodás rengeteg embert vonzott a frissen megyeszékhelyi címre emelkedett városba. Számos ház épült Révfalu és Sziget városrészekben, amelyek több helyen négy méter magasságig víz alá kerültek. A révfalui árvízi emlékmű oszlopára feltekintve még ma is megrázó belegondolni, milyen borzalmas pusztító erővel tört be a víz 70 éve és mekkora összefogásra volt szükség ahhoz, hogy a városrész a mai fényében tündökölhessen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában