2024.06.07. 10:53
Top 10 - Három éttermet választottak a legjobbak közé az Észak-Dunántúlon, mutatjuk a listát
Az ország minden szegletében fantasztikus éttermekkel találkozhatunk. A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz idén is listába szedte, hogy hova látogassunk, ha az ország legjobb vidéki éttermeit szeretnénk végigjárni.
A tatai Platán Étterem újabb rangos elismerést tudhat magáénak. Fotó: MW-archívum (MTI)
- A rangsor első helyén a tatai Platán Gourmet éttermet találjuk, de Esztergom és Villány mellett az Őrség és a Balaton-part is célpontunk lehet.
- Encsen, Dánszentmiklóson és Debrecenben szintén vár minket a Top10-es listán szereplő étterem.
– Az ország gasztronómiai térképén szereplő összes éttermet nagyon nehéz összehasonlítani egymással. Ezért a Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz pontszámainak kialakításánál azt is figyelembe vesszük, hogy az adott étteremtípustól elvárható színvonalhoz képest milyen teljesítményt nyújt. A pontozás során az éttermek minőségének összehasonlítása mellett azt is értékeljük, hogy az adott vendéglátóhely mennyire teljesíti saját ígéreteit – mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.
Top 10 vidéki étterem 2024-ben a Dining Guide Top100 Étteremkalauza szerint:
- Platán Gourmet
- 42 Restaurant
- Sauska 48
- Pajta
- Anyukám Mondta
- Platán Bisztró
- Kistücsök
- Bistro Sparhelt
- Botanica
- IKON
Platán Gourmet – Tata
Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. Az újkori magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja Budapesttől 50 kilométerre, a Tatai-tó partján, festői környezetben – egy öreg platánfa mellett – valósította meg fine dining éttermi koncepcióját. A Platán Gourmet étteremmel a séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel, ráadásul az étterem saját kertészete kiváló minőségű szezonális alapanyagokkal látja el a konyhát. Az idei évben alapvetően 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag-használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.
42 Restaurant & Bar – Esztergom
Két évvel ezelőtti megnyitását követően az esztergomi 42 Restaurant & Bar rögtön berobbant a hazai gourmet, fine dining éttermek univerzumába. Az Esztergom sétálóutcájában található étterem gasztronómiai felfogásmódját az ismert séf, Barna Ádám és az étterem tulajdonosa, a nagyon sikeres „Alexander the Guest” elnevezésű, a világ híres fine dining éttermeit tesztelő youtube-csatornát is jegyző Varga Sándor közös munkája határozza meg. Barna Ádám séf a magyar gasztronómiai élet elmúlt éveinek egyik meghatározó alakja, akinek érthető, progresszív jegyeket felmutató konyhája
népszerű a gourmet éttermi stílust kedvelők körében. Az alapvetően csak degusztációs menüt kínáló étterem a hazai vidéki éttermek szemléletétől eltérően egy nagyon szabad, egyedi és bátor koncepciót képvisel, ahol a kortárs világkonyhák népszerű ételeinek egymás mellé rendelésével és esetenként ezek és a magyar gasztronómiát reprezentáló tányérok ötvözésével operál.
Platán Bisztró – Tata
A fine dining vonalú Platán Gourmet könnyed stílusú, „fine bistro” testvére a tatai Platán Bisztró. A konyha gasztronómia koncepcióját a Platán csoport vezető séfje, Pesti István jegyzi, a konyhát Mogyorósi Donát séf irányítja. A választék színes képet mutat: egyaránt találunk minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket az étlapon. A Platán Bisztró konyháját nemzetközi alapokon nyugvó gondolkodásmód jellemzi, ami főként helyi alapanyagokból összeállított, kifinomult, letisztult ételekben ölt testet. A tálalás a klasszikus bisztró stílustól eltérően egyedi fine dining jegyeket mutat –precízen a hely stílusához igazítva. A desszertválaszték magasan kiemelkedik a vidéki éttermek színvonalából.