Magyar ízeket pontoztak

2024.05.31. 14:29

Az Észak-Dunántúl legjobb portékái Nyúlon – 150 kézműves terméket kóstoltak végig a vakteszten

Idén ötödik alkalommal rendezte meg a nyúli Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület a Magyar Ízek Versenyét, mely az évek alatt jócskán kinőtte a régiót. A szervezők legnagyobb örömére és meglepetésére néhány hét alatt beteltek a férőhelyek, így le kellett zárniuk idő előtt a regisztrációt 150 terméknél. Néhány napja Nyúlon már meg is kóstolta a termékeket a szakmai zsűri. Izgatottan várták a jelentkezők, hogy a beküldött tételek közül melyik portéka kap minősítést.

Simon Roberta

– Idén a fűszerpaprika nagyon népszerű volt a termelők körében. Különböző fajtákat küldtek be őrölt és édes változatban. Emellett sok homoktövises termék érkezett, illetve lekvár, szörp, méz is széles kínálatban került a zsűri asztalára. A fürjtojás minden évben izgalmas élmény a kóstolóknak, de nagyon vártuk a különleges sajtokat is – emelte ki Buzásné Kata főszervező. 

Ugyan csak június 22-én lesz a hivatalos díjátadója az idei versenynek, azonban tegnap kihirdették az eredményeket. – Örülünk, hogy vannak állandó résztvevőink, akik évről évre megmérettetik magukat és portékáikat. Ezúttal sok volt az új versenyző is – tette hozzá. 

Idén a Harkai Gyümölcsöskert feketeribizli-lekvárja ezüst, a szederszörpük bronz minősítést szerzett, míg a csornai Levendula Álom Kert Éden szósza bronzot érdemelt. 

A pannonhalmi Zümi méhészet ezúttal is több mézzel nevezett: a Nacsók fantázianevet viselő ezüstöt, a többi – kávés, rumos, facélia-, bodzás és mézharmat – mézük aranyat hozhatott el. Ildi kamrája szintén Pannonhalmáról két bronzot zsebelt be a vörösboros cseresznyéjével és a pálinkás körtebefőttjével. 

A ravazdi Bodza porta sajtjai, tejtermékei is elnyerték a zsűri tetszését. A diós kecskesajtjuk, a medvehagymás túrókrémjük és a zöldfűszeres keverékük aranyat ért, míg a faszenes sajtjukat ezüstre, a kézműves sörüket bronzra értékelték. Közel a vármegyehatárhoz az ácsi Áchili jalapeno savanyúsága pedig ezüst minősítést szerzett. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában