2024.01.13. 19:42
Kolbásztöltésben versenyeztek Kimlén - fotók
Kolbásztöltés mellett a pálinkák is versenyeztek szombaton Kimlén: ismét jó hangulatban tizennyolc csapat mérte össze tudását.
Fotó: Mészely Réka
Ötletesebbnél ötletesebb dekorációkkal díszítették asztalaikat szombaton a VII. Vill-Ant Kolbásztöltő és Pálinkafogó versenyen a résztvevők: ezúttal tizennyolc csapat mérkőzött. Tomasits Károly főszervező érdeklődésünkre arról beszélt, hogy évről-évre igyekeznek a hagyományokhoz ragaszkodva megszervezni a programot, a csapatok bevonásával, adva véleményükre. A nevezőknek hét kiló húst, zsírszalonnát és húsz kiló belet biztosítottak, az asztal és padok mellett. Idén külön díjazták az amatőr és profi kategóriában a dekorációkat is, a különdíjas pedig egy vándorházat vehetett át. Egyébként minden társaság hazavihetett valamilyen meglepetést. Az ajándékok helyi termékekből kerültek ki.
Kolbásztöltésben versenyeztek Kimlén
Fotók: Mészely RékaA zsűrinek idén sem volt könnyű dolga: első díjjal jutalmazták a Kolbásztöltő FesztIgyál csapatot, második lett a Böllérnők, harmadik az Mc Töltelék. A legjobb párlat vilmos körtéből készült, mellyel a Nováki Kolbasky csapat indult, második lett a HT Team birspálinkája, harmadik pedig a Füstölők édes almája.
– Mindenki ugyanazokból az alapanyagokból dolgozik, a fűszerezés, ami eltér: fontos, hogy a jó arányokat találják el
– vélekedett Fenes Gábor, az egyik zsűritag, aki szerint ezek a programok a közösségépítést is szolgálják.
A legtöbb csapat a kezdetek óta visszajár a családi hangulatú megmérettetésre. A kimleiek mellett a szomszéd településről is jöttek versenyzők.
– Az elejétől fogva járunk a versenyre. A kolbászunkba került fokhagyma, só, bors, de kellett hozzá a jó csapat és a hangulat is
– fogalmaztak a Kimlei Öregfiúk.
A Nováki Kolbasky is az indulás óta a fesztivál résztvevője. Miklósi István szerint bár mindig ők készítik a legjobb kolbászt, eddig nem lettek elsők. Most viszont pálinkájuk meggyőzte a zsűrit.
A Böllérnők is minden alkalommal nagyon készülnek: a csapatban mindenkinek meg van a feladata. Schweiger Anita szerint ki a kolbász ízesítéséért, ki a dekorációért felel.
A Hédervár Templomaiért csapat 2019 óta visszajáró. Györkös István kiemelte: több hédervári alapanyag is belekerült a kolbászukba. Hozzátette: rendezvényeken rendszeresen főznek együtt, főként gulyást és pörköltet.